Yeni Şafak yazarı okudu! Akil İnsanlar'dan ortak çağrı

Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan bir grup, İstanbul'da gerçekleştirdikleri toplantı sonrasında çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Yeni Şafak yazarı okudu! Akil İnsanlar'dan ortak çağrı

Çözüm Süreci kapsamında oluşturulan "Akil İnsanlar Heyeti"nde yer alan bazı üyelerin katılımıyla yapılan toplantının ardından hazırlanan ortak metni okuyan Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, "Derhal silahlar susmalı, mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir" dedi.



Heyetten bir grup, son günlerdeki terör olaylarını değerlendirmek üzere Bayramoğlu, sinema sanatçısı Kadir İnanır ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın çağrısıyla, Arnavutköy'de bir restoranda toplandı.



Basına kapalı yaklaşık 3 saat süren toplantıya Kadir İnanır, Öztürk Türkdoğan, A. Tarık Çelenk, Kezban Hatemi, Oral Çalışlar, Zübeyde Teker, Vahap Çoşkun, Lami Özgen, Celalettin Can ve Beril Dedeoğlu katıldı.



Toplantının ardından Bayramoğlu, kendisi ile İnanır, Türkdoğan, Çelenk, Hatemi, Çalışlar, Teker, Çoşkun, Özgen, Can, Dedeoğlu, Fuat Keyman, Levent Korkut, Ahmet Faruk Ünsal, Cemal Uşşak, Emin Ekmen, Tarhan Erdem, Fehmi Koru, Abdurrrahman Kurt ve Yılmaz Ensaroğlu'nun imzaladığı metni okudu.



Ali Bayramoğlu, Türkiye'nin 30 yıldır insani, siyasi ve ahlaki büyük bedeller ödenen, demokrasiyi boğan ve 10 binlerce insanın hayatına mal olan büyük bir çatışma yaşadığını belirterek, 2,5 yıl önce başlayan Çözüm Süreci ve beraberindeki eylemsizlik halinin, çatışmanın bitirilmesinin ve arkasındaki sorunun çözülmesi istikametinde toplumda büyük umutlar doğurduğunu ve destek bulduğunu söyledi.



"Çözüm Süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır"



Bayramoğlu, "demokratik ve siyasi alanın genişlemesi", "taraflar arasındaki görüşmeler", "silahların kısmen geri çekilmesi" ve "çerçeve yasa" gibi önemli adımlarla çeşitli krizlere ve iniş çıkışlara rağmen tarafların çözüm istikametindeki iradesinin bu umutları derinleştirdiğini belirtti.



Akil İnsanlar Heyeti olarak farklı görüş ve eğilimlerine rağmen barış fikrinin toplumda yaygınlaşması, tartışılması, siyaset ve toplum arasındaki bağların kurulması için yapılan bir çağrıyı kabul ettiklerini, barış fikrinin toplumda demlenmesi için çaba gösterdikleri ve sorumluluk aldıklarını dile getiren Bayramoğlu, şöyle devam etti:



"2014 sonbaharından itibaren çeşitli gelişmeler, karşılıklı eksiklik ve hatalar, güvensizlikler ve sürece dahil olan yeni dinamikler iklimi tersine çevirmiştir. Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki Çözüm Süreci ölümcül bir kopuş yaşamaktadır. Silah ve şiddet perdesi yeniden açılmış, savaş kapımıza tekrar gelmiştir. Bir dönem akil insan işlevini yerine getirmiş, bugün kendi iradesiyle bir grup olarak bir araya gelmiş bizler, vicdani ve demokratik sorumluluk içinde kamuoyu önünde medyaya, taraflara, yetkililere ve sorumlulara şu çağrıyı yapıyoruz: Derhal silahlar susmalı, mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir. Meydan okuyucu, ayrımcı ve suçlayıcı tahkir dilinden uzak durulmalıdır. Basından kanaat önderlerine, siyasi iktidardan muhalefet partilerine kadar her anlamda ve istikamette demokratik ve siyasi alanı daraltacak, siyasetin hareket alanını boğacak tüm önerilerden kaçınılmalıdır. Kopan çözüm çabalarına geri dönmek için diyalog ortamı oluşturulmalı ve diyalog kurulmalıdır. Bizler bu açıdan üzerimize düşen tüm sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bildiririz."



 "Devam etmesi için çaba göstermek istiyoruz"  



Bayramoğlu, açıklamanın ardından yöneltilen "Çağrılanların tamamı toplantıya gelmedi. Mustafa Armağan'ın da çağrılmadığına dair bir açıklaması oldu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, toplantının Akil İnsanlar Heyeti'nin genel bir toplantısı olmadığının altını çizerek, şunları söyledi:



"Okuduğum metinde de olduğu gibi akiller içerisinden bir grup insanın bir araya gelerek aldıkları bir inisiyatif. Akillerin faaliyeti sona erdikten sonra akiller içerisinden çeşitli gruplar bu tip inisiyatifler ele aldılar. Burada çağırmama, dışlamadan çok hızlı hareket etmek için kurduğumuz hızlı bir grup bu. Bu gruba da katılmak isteyen bütün arkadaşlarımız tabii katılacaklardır. Sadece dikkat ettiğimiz husus, milletvekili seçilen arkadaşları, partili olan arkadaşları davet etmemek oldu. Yazın bu günlerinde, bu sıcak çatışma günlerinde hızlı davranmanın sonucu olarak bunu telakki edin. Dediğim gibi biz, akiller grubunu temsil etmiyoruz. Bir dönem akil insan işlevi yapmış olan bir grup insanı ve bir inisiyatifi temsil ediyoruz."



Bayramoğlu, "Çözüme dahil olan dinamikler, çözümü tersine mi çevirdi?" şeklindeki soru üzerine, metinde içerik vurgusu yapmayı istemediklerini ifade ederek, "Uluslararası pek çok gelişme var. Suriye'de, bölgede, Türkiye içinde yeni gelişmeler var. Bütün bu gelişmelerin tümünü kast ediyoruz, yeni dinamikler olarak. Biliyorsunuz bu tür sorunlar hem iç hem dış gelişmelerin ve değişimlerin sonuçlarına ve onlar tarafından yeniden şekillendirilmeye açık sorunlardır. Kürt meselesinin de Çözüm Süreci'nin de böyle bir niteliği olduğunu düşünerek o cümleyi yazdık" değerlendirmesinde bulundu.



Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir görüşme yapmayı planlayıp planlamadıkları konusunda ise Bayramoğlu, ilk aşamada bir duyuru yapmak, duyuru yaparak vicdani ve demokratik sorumluluklarını ve kendilerine yönelik bazı beklentileri yerine getirmek için bir araya geldiklerini belirterek, "Bu adım karşılık görür ve gelişmeler bizim yeni sorumluluklar almamızı gerektirirse, alırız. Şu anda herhangi bir plan içerisinde değiliz" dedi.



Bayramoğlu, toplantıların devam etme ihtimali olabileceğine işaret ederek, "Bu gerginlik, bu çatışma, bu ölümler devam ederse, bizler ya da bizim dışımızdaki pek çok grup ve insan muhtemelen bu tür adımlar atacak, bu tür inisiyatiflere girişecektir. Biz, bugün bununla ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunmadık, ama hepimiz farklı eğilimlerde olmakla birlikte birbirimizi tanıyan, bu konuda sorumluluk alan insanlarız. Muhtemelen gerekirse o adımı atarız" ifadelerini kullandı.



"Sürecin bittiğini düşünüyor musunuz?" sorusunu da Bayramoğlu, "Aramızda çok farklı eğilimler var. Ben bu soruya cevap verirsem, kendi şahsi fikrimi size söylemiş olacağım. Ama ortak fikir olarak şunu söyleyeyim, bitmemiş olduğunu umuyoruz. Devam etmesi için çaba göstermek istiyoruz" diye yanıtladı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin