Olay anından farklı videolar incelendiğinde kişinin hareket ettiği görülebiliyor. Helikopterdeki kişi bir kamu binasına bir bayrak asmaya çalışmak ile görevlendirilen bir Taliban üyesi.
Teyitorg'un haberine göre; Video ilk olarak 30 Ağustos 2021 Pazartesi günü Taliban’a ait yayın organı olan Talib Times adlı bir Twitter hesabı tarafından “Hava Kuvvetlerimiz! Şu anda İslam Emirliği'nin hava kuvvetleri helikopterleri Kandahar şehri üzerinde uçuyor ve şehirde devriye geziyor” açıklaması ile paylaşılmış. Ancak hesap askıya alındığı için tweete 1 Eylül 2021 itibariyle ulaşılamıyor.
Videoyu iyice incelediğimizde, helikopterden sarkıtılan kişiye dair ipuçları yakalayabiliyoruz. Olay anından farklı fotoğraf ve videolarda, kişinin el salladığı görülüyor ve boynunda bir ip de yok. Kollarının altından koşum takımı sarılmış. Yani güvenliği gözetilmiş.
Videonun 50. saniyesinden itibaren helikopterdeki kişinin el salladığı görülüyor.
BBC de, hareketlerinden yola çıkarak helikopterdeki kişinin canlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca Taliban kaynaklarından alıntı yapan birkaç Afganistan uzmanı, 30 Ağustos tarihli uçuşun amacının bir kamu binasına bayrak asmak olduğunu ifade ediyor. Helikopter de büyük olasılıkla Afganistan Hava Kuvvetleri'ne ait. Yine bölgede görev alan bir gazeteci de farklı açıdan paylaştığı görüntüde videodaki kişinin bayrak asmaya çalıştığını ancak bunu başaramadığını belirtiyor.
Altnews de konuyla ilgili yaptığı bir haberde bölgeden başka bir paylaşıma yer veriyor. Paylaşılan videoda da kişinin hareket ettiği ve cebinden bir şey çıkarmaya çalıştığı görülüyor.
Kısacası videodaki kişinin hayatta olduğu ve koşum takımıyla helikoptere bağlı olduğu görülüyor.
Vice, Snopes, PolitiFact, USA Today ve Reuters dahil doğrulama platformu ve medya kuruluşu da aynı sonuca varmış. Bölgede görevli Habertürk muhabiri Mehmet Akif Ersoy da idam iddiasının doğru olmadığını ifade etti.
Ankara Büyükşehir eski Belediye Başkanı Melih Gökçek de bu videoyu paylaşıp CHP Genel Başkanını hedef almıştı.