Suyu yemeklerden önce veya sonra içmek alınan besin değeri açısından bir fark yaratır mı? Ayakta su içmenin zararı var mıdır? Bu ve benzeri birçok soruya verilecek yanıtlar bu yazıda.
SU İÇMEK İÇİN EN İYİ ZAMAN
Yemekle birlikte su içilmemelidir. Yemek yerken içilecek bir bardak ve daha fazla su, mideyi sindirim işleminden alıkoyar. Bu nedenle insülin seviyesinde de ciddi dalgalanmalara neden olur. Eğer yemek sırasında susadığınızı hissederseniz susuzluğunuzu gidermek adına birkaç yudum içebilirsiniz.
Yemek yemenin ardından 1 saat geçtikten sonra mutlaka en az 1 bardak olacak şekilde su tüketin. Bu sayede vücudunuz, midenizin sindirdiği besinlerin daha kolay emilmesini sağlayacaktır.
Uyanır uyanmaz ilk yapmanız gereken bir bardak su içmektir. Gece boyu uzun saatler su içmediğiniz için vücudunuz sabahları susuz olacaktır. Güne başlamanın en iyi yolu kaybettiğiniz suyu geri alacak bir bardak su içmektir. Ayrıca bu sayede vücudunuzun hastalıklarla savaşmasına ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkıda bulunursunuz.
Kendinizi yorgun hissediyorsanız öğleden sonraları da düzenli olarak su içmeyi deneyin. Gün içerisinde su içmeyi atlamak vücutta dehidrasyona yol açabilir ve bu da yorgun hissetmenize neden olur. Su içerek bu sorunu ortadan kaldırmanız mümkün.
SU NASIL İÇİLMELİ?
Ayaktayken su içmeyin
Ayaktayken su içmek böbreklerinizi olumsuz etkiler ve hatta iltihaplı romatizmaya neden olabilmektedir. Suyu içerken oturursanız ayaktakinin aksine su direkt olarak midenize hızla gitmek yerine vücut tarafından daha iyi süzülerek gerekli yerlere suyu iletilmesini sağlar.
Suyu içerken oturursanız ayaktakinin aksine su direkt olarak midenize hızla gitmek yerine vücut tarafından daha iyi süzülerek gerekli yerlere suyu iletilmesini sağlar. Ayrıca ayakta su içmek genelde daha hızlı içmeye neden oluyor. Bu da sizi daha sinirli biri yapıyor.
En ideal su sıcaklığı
Oda sıcaklığında ya da ılık su, içilebilecek en ideal ısıda kabul edilmektedir. Lütfen buzlu soğuk sudan mümkün olduğunca kaçının.
BİR GÜNDE NE KADAR SU İÇİLMELİ?
Gereğinden fazla su içmek midenizi rahatsız edeceği gibi şişkinliğe de neden olur. Bu nedenle aşırı su içmektense vücudunuzun ihtiyacı olduğu kadar su içmelisiniz. Cilt, bağışıklık ve sindirim için çok fazla su içmenin faydalı olduğunu düşünseniz de bu doğru değildir.
Gereğinden fazla su içerseniz şişkinlik hissedebilir ya da midenizin hazmını zorlaştırabilirsiniz. Bu nedenle en önemlisi vücudunuzun ihtiyaçlarını dinleyerek hareket etmektir. Vücudunuz ne zaman suya ve yemeğe ihtiyacı olduğunu söyleyecektir.
SUYUN FAYDALARI
Organların çalışmasında etkilidir
Su, organlara ve dokulara düzenli olarak kan akışını sağlamada temel bir yere sahiptir. Suyun yeterli tüketilmediği durumlarda başta beyin ve kalp gibi hayati organlar olmak üzere sindirim sistemi, solunum sistemi ve diğer vücut fonksiyonlarında önemli bir etkendir.
Beynin düzgün işlemesini sağlar
Vücudun çoğunluğu sudan oluşmaktadır ve az bir oranda bile yaşanacak su kaybı, zihinsel aktiviteleri olumsuz etkileyebilir. Bir şeyleri anlama yetiniz yeterli su tüketmediğinizde azalır, refleksler yavaşlar ve hafıza problemleri yaşanabilir.
(Sabah)