Tarihi Yarımada'da bulunan Mimar Sinan'a ait Süleymaniye Camii'nin siluetini perdeleyen İlim Yayma Vakfı'nın yurt inşaatının durdurulması için İBB; Koruma Kurulu, Fatih Belediyesi ve vakfa yazı yazarak resmi süreci başlatmıştı. İBB, mühürleme işlemi için Fatih Belediyesi’ne 3 günlük süre vermişti.
Süre, 8 Şubat günü doldu ve Fatih Belediyesi resmi işlem yapmayınca İBB ekipleri saat 16.00 sıralarında inşaata yapı tatil tutanağını asarak mühürleme işlemini gerçekleştirdi. Tepkiler üzerine geri adım atan vakfın, inşaattaki iskele ve kalıpları söktüğü de gözlemlendi.
İMAMOĞLU: TAVİZ VERMEYECEĞİZ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından “Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii'nin silüetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul'un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz” paylaşımında bulundu.
“KANUNDAN GELEN YETKİMİZİ KULLANDIK”
İnşaatta gerçekleşen mühürleme işleminin ardından İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten de bir açıklama yaptı.
Gülten “Burası Fatih Belediyesi’nin ruhsat verdiği bir inşaat. Kurulun onayladığı bir proje. Ancak kamuoyuna yansıdıktan sonra dosyayı incelediğimizde projenin imar planı koşullarına uygun olmadığını, İBB tarafından onaylanmış bir yenileme alan projesinin olmadığını gördük ve müdahale etmek zorunda kaldık” dedi.
Geçtiğimiz Perşembe günü Fatih Belediyesi’nde yazı yapıp inşaatın 3 iş günü içerisinde gerekli işlemleri yapmasını istediklerini hatırlatarak “Bugüne kadar bir işlem tarafımıza ulaşmadı. Kanundan gelen yetkimiz dahilinde biz şu anda inşaatı mühürleyerek durdurduk” diye konuştu.
“BİR AYLIK SÜRE VERECEĞİZ, YIKIM KARARI ÇIKABİLİR”
Gülten bundan sonraki süreci de şöyle anlattı:
“Dosya İBB encümenine sevk edilecek. Encümen bir karar alacak ve ilgililerine bir aylık süre vereceğiz. Gerekli yasal koşulların, mevzuata uygun hale getirilmesini talep edeceğiz. Yapılmadığı durumda yıkım kararını almak durumunda kalacağız. Konu kamuoyuna yansıdıktan sonra inşaat durdu, şu an bir çalışma yok.
Vakfın da bir açıklaması oldu. Fatih Belediyesi’nde de bir açıklaması var. Ancak bu işlemin yasal zorunluluk olarak yapılması gerekiyor. Kamuoyunun rahatlatılması gerekiyordu. Vakıfla ve ilçe belediyesi ile idarecilerimiz tarafından gerekli iletişim sağlanıyor. Bu süreci kazasız, belasız diyalog içerisinde atlatacağız.”
“YASAL OLMASI TOPLUMSAL KABULÜ GEREKTİRMEZ”
Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan da katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Buradaki bina yasal bir binadır. Ancak yasal olması toplumsal kabulü gerektirmez. İlim Yayma Vakfı nitelikli bir açıklama yaparak Süleymaniye üzerine olan hassasiyetini belirterek gereğini yapacağını bildirdi. Bu teşekkürü hak eden bir davranıştır. Bir defa bu tartışma bitti. Büyükşehir Belediyesi'nin bir şey söylemesinin anlamı yok. İnşaat şu an durdu. Kurulların alacağı karar bekleniyor. Hangi kat nasıl alınacak onu konuşacağız” dedi.
VAKIFTAN YENİ AÇIKLAMA
Konuya ilişkin açıklama yapan İlim Yayma Vakfı Başkan Vekili Nurettin Alan, "Durmuş bir inşaatın mühürlenmiş olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Hiçbir şekilde siyasi polemiklerin tarafı olmayacağız" diye konuştu.
Haberin Devamı
İlim Yayma Vakfı tarafından yapılan yurt binasının Süleymaniye Camii'nin siluetini kapatması tartışmalara neden oldu. Tartışmaların ardından İBB ekipleri, Fatih Belediyesine inşaatın durdurulması için 3 günlük süre verdi. İBB ekipleri, sürenin dolmasıyla yurt inşaatını mühürledi. Vakıf'tan konuyla ilgili bir açıklama geldi.
"DURMUŞ BİR İNŞAATIN MÜHÜRLENMİŞ OLMASINI KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM"
İlim Yayma Vakfı Başkan Vekili Nurettin Alan, inşaatın durdurulduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Konu sosyal medyada yayıldıktan sonra iki kez açıklama yaptık. Açıklamada, 'inşaatın Süleymaniye siluetine hiçbir şekilde zarar vermemesi gerektiğini kabul ediyoruz' diye belirttik. Sosyal medyadaki tepkileri anlayışla karşıladığımızı belirtmiş, inşaatı durdurduğumuzu söylemiştik. Açıklamalarımızı yaptıktan sonra inşaatı durdurduk. Hal böyleyken durmuş bir inşaatın mühürlenmiş olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
Öte yandan biz bir vakıfız. Çalışmalarımızı vakfımızın amaçları doğrultusunda yapıyoruz. Hiçbir şekilde siyasi polemiklerin tarafı olmayacağız. Süleymaniye konusunda hassasiyet gösteren bütün vatandaşlarımızla aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Bizi uyaran vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizim inşaatımızın gölgesi dahi Süleymaniye'nin üstüne düşmeyecek. İnşaatı zaten durdurmuş ve kurulların alacağı karara uyacağımızı söylemiştik. Bunun bir siyasi malzeme haline dönüştürülmesi en istemediğimiz şeydi.
Bundan sonra biz bu konuda açıklama yapmayacağız. Vakfımızın inşaatı ile ilgili mimari açıdan çalışmaları yapacağız ve Süleymaniye'nin kubbelerinden görünen görüntüleri ortadan kaldırmış olacağız."
"SÜLEYMANİYE'NİN KUBBELERİNİ AŞAN BİR BİNA OLMAYACAK"
İnşaatın Süleymaniye Camii'nin manzarasını kapatmayacağını belirten Alan, "Orası bize yurt yapmak şartıyla bağışlanmış bir yer, yurt yapılsa dahi hiçbir şekilde Süleymaniye'nin kubbelerini aşan bir bina olmayacak. Hiç kimse Süleymaniye'nin bahçesinden baktığında o görüntüyü görmeyecek. Biz onunla ilgili projemize ilgili kurulların kararları doğrultusunda hareket edeceğiz. Süleymaniye'de tek bir bina yok, orayı çerçeveleyen onlarca bina var. Kamuoyunun Süleymaniye'yi tartışması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.