Antivirüs yazılım firması ESET'in Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 1 milyar, Türkiye'de ise 30 milyonu aşkın Facebook kullanıcısı olduğunu, yoğun kullanımın siber suçluların iştahını kabarttığını söyledi.
Son dönemde artan eğilimle sosyal medyada kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmeye yönelik yasa dışı teşebbüslerin yoğunlaştığının gözlemlendiğini ifade eden Akkoyunlu, ESET olarak Facebook'tan mesaj göndererek güvenlik ayarlarının değiştirilmesini, sonra da bir uygulama indirilmesini isteyen sahte sayfalar konusunda uyarıda bulunduklarını anlattı.
Siber suçluların sahte sayfalarla kullanıcıların telefon
numaralarını talep edip ardından android işletim sistemli
telefonlara virüs bulaştırarak kişisel bilgileri ele geçirmeye
çalıştıklarını kaydeden Akkoyunlu, "Phishing, yani oltalama
saldırıları yoluyla bilgi elde etmeye çalışmak, oldukça
popülerleşmeye başladı. Cazip ya da bedava ürün teklifleri ya da
tanıdık kimselerdenmiş gibi görünen mesajlarla mümkün olduğu kadar
kişisel bilgi elde etmeye, böylece şifre ve parolalarınızı ele
geçirmeye çalışıyorlar" dedi.
Parola ne kadar basitse dolandırıcıların işi o kadar kolay
Her türlü hesabın korunmasının, tahmin edilmesi güç şifreden geçtiğinin altını çizen Akkoyunlu, şöyle devam etti:
"Maalesef adım adım ve sabırla bilgileri toparlayarak bu neticeye ulaşıyorlar. Çünkü parola konusunda kullanıcılar yeterince dikkatli davranmıyor. Belli bir rakam, harf sırası, doğum günü, doğduğumuz kent, sevdiğimiz kişinin doğum günü gibi belirli bir izleme sonrasında tespit edilebilecek parolalar çok yoğun olarak kullanılıyor. Adım adım izleme ve bilgiler toplama çalışması, sosyal mühendislik olarak tanımlanıyor. Siber suçlular, bu konudaki çalışmalarını sürekli geliştiriyor. Gerçek resimlerle sahte profiller de oluşturabiliyorlar."
Akkoyunlu, sosyal medya kullanıcılarının her şeyi beğenmemesi ve her gelen mesaj veya uygulama isteğine cevap vermemesi gerektiğini vurgulayarak, tanıdık birilerinden gelen yardım, destek, para desteği gibi isteklere de kuşkuyla yaklaşılmasını istedi.
"Çift faktörlü" korumanın mutlaka aktif hale getirilmesinin, hesabı güvenli kılacağını dile getiren Akkoyunlu, şöyle konuştu:
"Tıpkı online bankacılık uygulamalarında olduğu gibi sosyal medya uygulamalarında da çift faktörlü koruma kullanabilirsiniz. Facebook bu imkanı sunuyor. Bu uygulamada sayfanıza girmeden önce telefonunuza SMS şifresi geliyor. Facebook hesabınıza bu şifre ile giriyorsunuz. Bilgisayarlar için antivirüs yazılımları geliştiren neredeyse tüm büyük ve önde gelen yazılım kuruluşları, sosyal medyaya yönelik virüs tarayıcıları geliştirdi. Bu tarayıcılar, sosyal medya hesaplarındaki kötü yazılımları, sahte sayfaları ve yemleme bağlantılarını tarıyor." (AA)