Hayatın önemli bir parçası haline gelen sosyal medya hesaplarındaki küçük detayların mevcut işlerin kaybedilmesine ve gelecekteki işlerin elden kaçmasına sebep olduğu belirtiliyor.
Londra merkezli araştırma şirketi On Device Research'ün yaptığı
araştırmaya göre, iş arayan her 10 kişiden biri sosyal medya
profili sebebiyle istediği işe kabul edilmedi. Araştırmadaki
soruları yanıtlayan katılımcıların üçte ikisi ise, sosyal medya
hesapları nedeniyle işe girememekten endişe etmediğini belirtti. Ne
yazık ki tüm dünyada durum benzerlik gösteriyor. Çoğu iş arayan
kişi, uygunsuz bir Facebook fotoğrafının ya da sosyal medya
yorumunun işe alımda sorun yaratacağının farkında değil. Oysa
günümüz insan kaynakları uzmanlarının hemen hepsi adayların online
yaşantısını mercek altına alıyor.
"FACEBOOK PROFİLİNİZİ ARANMAZ HALE GETİRİN"
Dijital yaşam güvenliğinin dünya lideri Trend Micro, iş arayanlar
ve mevcut işini kaybetmek istemeyenler için şu önerilerde
bulundu:
"-Arama motorlarında kendinizi sorgulayın. İnsan kaynakları uzmanlarının ilk yaptıkları hamle isminizi arama motorlarında aratmak olacaktır. Önce siz bunu uygulayın ve isminizle ilişkili bağlantıları kontrol edin. İçlerinde utanç verici, saldırgan ya da uygunsuz bulduklarınızdan kurtulun.
-LinkedIn profilinize zaman ayırın. Sizin bir nevi çevrimiçi özgeçmişinizi tutan sosyal site, insan kaynakları uzmanlarının da uğrak yeri. Unutmayın, ilk olarak ziyaret edilecek sayfanız LinkedIn profiliniz olacaktır.
-Twitter hesabınızın gizliliğini kontrol edin. Twitter'da bir hesap açtığınızda paylaştıklarınız tüm dünyaya ulaşabiliyor. Ancak oradaki kötü bir söyleminiz gelecekteki işinizden olmanıza sebep olabilir. Bu sebeple hesabınızın gizlilik ayarlarını kontrol edin ve mümkün olduğunca 'aşırı' paylaşımlardan uzak durmaya çalışın.
-Instagram profil ve fotoğraflarınızı gizleyin. Fotoğraf paylaşımı üzerine yoğunlaşan sitede, profilinizi sadece istediğiniz kişilerin görebileceği şekilde ayarlayın.
-Facebook profilinizi aranmaz hale getirin. Başkalarının görmesini istemediğiniz paylaşımları mutlaka gizleyin. Zira katıldığınız gruplar, etiketlendiğiniz fotoğraflar ve yaptığınız yorumlar her an negatif bir şekilde karşınıza çıkabilir.
-Gizlilik tarayıcısını kullanın. Trend Micro Titanium Security 2014'te olduğu gibi bir gizlilik tarayıcısı kullanarak, sosyal medyadaki profillerinizdeki kişisel verilere erişimi görün ve engelleyin.
-İhtiyatlı davranın. Herkesin görebileceği, internet üzerinden yürütülen tartışmalarda agresif olmamaya çalışın. Zira o sırada tartıştığınız basit bir konu, ilerideki iş yaşamınızı doğrudan etkileyebilir.
-Doğru yazıma özen gösterin. Özellikle iyi bir dil ve yazma yeteneği gerektiren bir işe başvuruyorsanız kullandığınız dil bilgisi ve yazıma dikkat edin." (ANKA)