Çoğu insan gündelik yaşam aktiviteleri, sağlıksız beslenme ve stres nedeniyle şişkinlik problemi ile karşı karşıya kalır. Egzersizler, takviyeler ve masajlar şişkinliği hızla azaltmaya yardımcı olabilir ancak basit yaşam tarzı değişiklikleri ile rahatsızlığın tekrarlanmasını önlemek mümkün. Karın şişkinliği, karın bölgesinin dolgun ve gergin hissedildiği zamanlarda kendini gösterir.
Genellikle gastrointestinal sistemde belirli bir yerde gaz birikimi sonucu oluşur. Şişkinlik problemi, göbeğin normalden daha büyük görünmesine neden olduğu gibi hassas veya ağrılı bir hale dönüşebilir. Öte yandan vücutta sıvı tutulması da şişkinliğe yol açar. Uzun vadede şişkinliği azaltmanın hatta önlemenin 18 yolunu sizin için listeledik. Dilerseniz vakit kaybetmeden bu sihirli tekniklere birlikte göz atalım.
YÜRÜYÜŞE ÇIKIN
Şişkinliği önlemenin en önemli ve keyifli yollarından biri yürüyüş yapmaktır. Fiziksel aktivite, bağırsakların daha düzenli hareket etmesini sağlar. Buna bağlı olarak, düzenli yürüyüş aktivitesi fazla gaz ve dışkıyı serbest bırakmaya yardımcı olabilir. Eğer mide rahatsızlığı ve kabız problemi yaşıyorsanız, bağırsakları hareket ettirmek bu noktada rahatlatıcı bir seçenek olabilir. Yemyeşil bir orman yolunda yapacağınız keyifli bir yürüyüş, gaz basıncından hızlı bir şekilde kurtulmanıza yardımcı olabilir.
YOGA POZLARINI DENEYİN
Yoga zihni ve vücudu dinlendirmenin en güzel yollarından biri. Üstelik bazı yoga pozları, karın bölgesindeki kasları GI yolundan fazla gazın salınmasını teşvik edecek şekilde konumlandırabilir. Buna bağlı olarak şişkinlik hissi azalma gösterir. Yoga, düzenli yapıldığı sürece şişkinliği önlemeye ve gaz birikimini gidermeye yardımcı olur.
NANE KAPSÜLLERİ KULLANIN
Nane yağı kapsülleri hazımsızlık vb. gaz problemleri için yardımcı bir takviye görevi görür. Üreticiler genellikle bu kapsülleri bağırsak sendromu rahatsızlıkları ve semptomları için bir tedavi yöntemi olarak piyasaya sürerler. Şişkinlik problemi yaşayan kişiler ise, şişkinliği gidermek için bu kapsülleri tercih edebilir. Nane, bağırsak kaslarını gevşeterek, bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur. Bu da gaz ve dışkının daha etkili bir şekilde dışarı atılmasına olanak sağlar. Kapsüller, paket üzerindeki talimatları izleyerek kullanılmalıdır. Öte yandan mide ekşimesine yatkın bir bünyeniz varsa naneden uzak durmak önemli.
UÇUCU YAĞLAR KULLANIN
Araştırmalar rezene ve kurkumin esansiyel yağının şişkinlik ve karın ağrısı gibi semptomları iyileştirdiğini gösteriyor. Bu yağları yine de bir uzman kontrolünde kullanmanız gerektiğini not düşelim. Bunun nedeni, bazı formülasyonların toksik olabilmesi veya ilaca müdahale edebilmesi. Bu nedenle herhangi bir dozaj düzenlemesi olmadığı için uzman gözetiminde kullanmak önemli.
ILIK BİR BANYO YAPIN VE RAHATLAYIN
Şişkinlik sorununu önlemenin en önemli yollarından biri vücudu rahatlatan ılık bir banyo ya da sıcak bir hamam deneyimi olabilir. Ilık bir duşun verdiği yumuşama hissi ve hamamın ısısı ağrıyan bir karın için rahatlama sağlar. Gevşeme hissi bağırsakların daha etkili çalışmasına ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olur ve stres seviyesini dengeler. Bazı şişkinlik semptomları için bu rutinin düzenli olarak izlenmesi önemlidir.
LİF ALIMINI KADEMELİ OLARAK ARTIRIN
Uzun vadede şişkinlik hissinin önüne geçmek için lifli yiyecekler tüketmek önemli. Daha fazla lif yemek kabızlığı ve şişkinliği önlemeye uzun vadede yardımcı oluyor. Öte yandan, çok fazla lif tüketmenin veya lif alım hızını kontrolsüz bir şekilde artırmanın daha fazla gaz ve şişkinliğe neden olabileceğini hatırlatmak isteriz. Yani bu süreçte denge oldukça önemli. Günde 70 gramdan fazla lif tüketimi şişkinliği tetikler. Lif alımını artırırken, vücudun beslenme düzenindeki bu değişikliğe uyum sağlaması için yavaş yavaş başlamak ve alımı birkaç hafta içinde artırmak en sağlıklısı olacaktır.
SAKIZ ÇİĞNEMEKTEN KAÇININ
Sakızda bulunan şeker bazı insanlarda şişkinliğe neden olabilir. Çiğneme sırasında hava yutmak da şişkinlik ve gaz ağrısının nedenleri arasındadır. Sakız vb. gıdalar yerine nefesinizi tazelemek için zencefil veya nane tercih edebilirsiniz.
DÜZENLİ ARALIKLARLA YİYİN
Birçok insan, tıka basa doyduğu bir yemekten hemen sonra şişkinlik problemi yaşar. Her gün birkaç küçük öğün yiyerek bu şişkinlik problemini önlemek mümkündür. Bu da sindirim sisteminin hareketli kalmasına olanak sağlar. Yiyecekleri hızla yutmak, sindirim sistemine hava girmesine yol açar. Pipet ile içecek içmek ise insanların daha fazla hava yutmasına ve akabinde gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Şişkinlik problemi yaşayan kişiler mümkünse pipet kullanmaktan kaçınmalı ve yemek sırasında hava yutmamak adına yavaş yavaş yemeye özen göstermelidir.
TUZU AZALTIN
Vücudun en büyük düşmanlarından biri ölçüsüz tuz tüketimidir. Fazla sodyum vücudun su tutmasına neden olur. Bunun sonucunda ise karın, el ve ayaklar gibi vücudun diğer bölgelerinde de şişkinlik hissine neden olabilir. Şişkinlik hissinin önüne geçmek için tuz tüketimini azaltmak önemlidir.
DÜŞÜK FODMAP DİYETİ DENEYİN
FODMAP’ler, birçok farklı gıdada bulunan bir karbonhidrat türü olarak tanımlanabilir. Birçok araştırma, düşük FODMAP diyetinin şişkinlik sorunu yaşayan kişilerin semptomlarını iyileştirebileceği gösteriyor. Bu rahatsızlığa dair tipik semptomlar şişkinlik, gaz ve karın ağrısından oluşur. FODMAP diyeti hakkında daha fazla bilgi almak için hekiminize danışabilirsiniz.
(Listelist)