ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Dr. Sinan Oğan, 'Az Önce Konuştum'a konuk oldu. Oğan, sandıkta 2 puana yakın oylarının 'hiç' edildiğini söyledi. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle yaşadıklarını anlattı, linç edildiğini söyledi, özür beklediğini dile getirdi.
Oğan, "ATA İttifakı genel başkanları ile bir araya geldik, istişare yaptık. Kanaat önderlerimizle görüştüm. Sonuçta biz kararımızı verdiğimizde, bu Sinan Oğan'ın kararı olmayacak. Bizimle beraber hareket eden kitlenin kararı olacak. Bir iki gün içinde netleşecek. Bu karar Sinan Oğan'ın kararı olmayacağı için tabanımızın önemli bir kısmını hareket ettirme imkanına sahip olacağız." dedi.
Oğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Biz her çıktığımız yayında sürpriz yapacaktık diyorduk. Bu seçimin sürprizi Sinan Oğan ve ATA İttifakı olacak diyorduk. Seçimin sürprizini biz yaptık ama ben memnun değilim. Bizim oyumuz 5,2 değil. Biz 11-12 civarında oyla sandığa gittik. 2 temel faktör karşımıza çıktı. 2 puan sandıkta iç edildi. Son 3 gün İnce'den boşalan kitle bana sardırdı. Beni linç etti. Çekilmemi sağlamaya çalıştılar. Oysa bunlar burnunun ucunu bile göremiyorlar. Linç kültürüyle yoğurulmuş bir kitle. Şuan o kitlenin bana bir özür borcu var. Sinan Oğan çekilseydi 2. tur diye bir şey yoktu, Erdoğan balkon konuşmasını yapmıştı. Son 3 gün içerisinde söylediklerimizin arasından 1 cümle alınarak linç edildik. Bunu yapanlar bir kısım sanatçılar, youtuber'lar... Sonra herkes kendi golü kendi kalesine attığı sonuçlar açıklanınca gördü. Bir kısım kalemşörler bizi linç edince bir sonuç elde edeceğini düşündü. Bize harcadıkları enerjiyi sahaya harcasalardı çok farklı sonuç görebilirlerdi. Biz en başından beri ilkeli siyaset yürütüyoruz. Bizim söylemlerimizde en ufak bir değişiklik yok. Biz istişare kültüründen geliyoruz. Ben dün ATA İttifakı Genel Başkanları ile toplantı yaptım. Yol arkadaşlığı yaptığım 100'e yakın istişare üyeleriyle toplantı yaptım. Kanaat önderleri ile görüştüm. Bize imza verenlerle görüşüyorum. Biz kararımızı verdiğimizde bu Sinan Oğan'ın kararı olmayacak. Bize oy veren kitlenin kararı olacak. Kararımız 1-2 gün içerisinde netleşecek. Bu karar Sinan Oğan'ın kararı olmayacağı için tabanımızın önemli bir kısmını hareket ettirme imkanın olacağız. Ben başından beri kararımızı istişare ile alacağız diyoruz. Bizim temel şartlarımız var, bunları masaya koyacağız. Şartlarımız kabul edildikten sonra biz yediemin gibi hükümetin içinde de yer alabiliriz. Bunu alıp o şartlarımızı, istişareyi değerlendirmeden, sadece hükümetin içinde yer alabiliriz kısmını alıp bunun üzerinde tepinip, linç kültürü geliştirmeye çalışanlar bu ülkenin demokrasisine en büyük tehdittir. Şikayet ettiklerine dönüştüler. Ben oy aldığım kitlenin AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP'ye oy veren de var. Sinan Oğan çekilse yüzde 5 oydan yarım puan sayın Erdoğan'a gider ve kazanırdı.
ATA İTTİFAKI'NIN ŞARTLARI NELERDİR?
İlk şartımız PKK, FETÖ, Hizbullah terör örgütleriyle ve bilimum her türlü terör örgütüyle kesintisiz mücadele bizim olmazsa olmazımızdır. İkinci şartımız sığınmacıların bir takvim çerçevesinde geri gönderilmesi. Biz seçilsek bizim takvimimiz 1 seneydi. Bunu bir takvime bağlamak gerekiyor. Üçüncü şartımız HDP ve HÜDA PAR'ın kurulacak müstakbel hükümet nezdinde görev verilmemesi ve bu sürecin dışında tutulmaları. Dördüncü şartımız anayasanın ilk 4 maddesi ve 66. maddesine asla dokunulmayacağının garanti edilmesi gibi Türk milletinin ortak talebi olan bu talepleri her iki tarafça kabul edileceğini düşünüyorum.
HÜDA PAR VE HDP
HÜDA PAR ayrı bir parti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde etkisi olacağını düşünmüyorum. HÜDA PAR'a görev vereceklerini düşünmüyorum. Bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanlığı seçiminin orta yerinde HÜDA PAR ve HDP'nin olması abesle iştigal olur. Biz orada olmayız. Milletvekilliklerini iptal etme şansımız yok ama hükümette yer verilmesini önleme şansımız var. HÜDA PAR'lı veya HDP'li bakan olmasını istemem.
HDP'nin Kürtleri tamamını temsil ettiğini düşünmüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'na oy verecek Kürt seçmene ben niye karşı olayım? Seçmen parlamentoda şu partiden yapıp cumhurbaşkanlığında Kılıçdaroğlu'ndan yana yaptıysa niye karşı olayım. Bizim burada ortaya koyduğumuz şart daha reel gerçeklere dayanıyor. Bizim temel felsefemiz artık Türk siyasetinde bir paradigmayı değiştireceğiz. HDP ve HÜDA PAR'ın kilit olma arzusunu biz kıracağız diyorduk, bunu gerçekleştirdik. HDP ve HÜDA PAR Türk siyasetinde kendini kilit rolde göremiyor. HDP veya HÜDA PAR'ın siyaseti kilitlemediği, Cumhur İttifakı veya Millet İttfiakı'na şantaj yapamadığı bir ortam bizim için hedeflere varılmıştır. Yarın öbür gün biz Millet İttifakı'na destek verirsek, o yapının içerisine girersek hükümet içerisinde HDP'li bakan görmek istemem. HDP'li bakanla yan yana oturmam.
HDP, PKK ile arasına mesafeye koyamayan bir uzantıdır. HDP'yi PKK'nın siyasi uzantısı olarak görüyorum. Diğer türlüsü terör örgütü olarak görüyorum anlamına gelir.
HER İKİ İTTİFAKTA ŞARTLARI KABUL EDERSE NE OLACAK?
Tabanımızın eğilimlerini devreye girer. Bizim desteğimiz, desteklediğimiz tarafı güçlendirir. Bizim dışımızda da seçim kazanılabilir. 8 milyona yakın oy vermeyen kitle var. Bizim desteğimiz o kitleyi destekler. 60'lara yakın oyla iktidar olmak güçlü bir hükümet demektir.
ATA İTTİFAKI PARTİLERİNİ EĞİLİMİ NE YÖNDE?
Kendilerine sormadan açıklamam ama aşağı yukarı ortak bir, paralel bir karar çıktı. Onları temsilen de bu müzakereleri yürütme yetkisi bana verildi. Aşağı yukarı aramızda bir fikir birliği var.
İNCE’NİN ÇEKİLMESİ OYUNU ETKİLEDİ Mİ?
Cüzzi miktarda etkiledi ama ana kitle zaten uzun süreden beri etkileşim içerisinde olduğumuz kitle. Bir miktar İnce'den gelen seçmen var.
Türk milliyetçilerinin bir adayı olmalı, üzerinde uzlaşılan bir aday olursa aday olmayacağımı 3 senedir söylüyorum ve geldiğimiz noktada Türk milliyetçilerinin adayı olmadı. CHP Genel Başkanı solun adayı olarak Millet İttifakı’nın adayı oldu. AK Parti Genel Başkanı da siyasal İslamcı ve muhafazakarların adayı oldu. Bizde çıktık Türk milliyetçilerin adayı olduk.
CUMHUR İTTİFAKI’NA DAHA YAKIN BİR GÖRÜŞTE MİSİNİZ?
Ben Türk milliyetçisiyim, Cumhur İttifakı kendisini Türk milliyetçisi bir ittifak olarak addediyorsa bundan mutluluk duyarım, demek ki öyleyiz. Ben Türk milliyetçisiyim, ben de bir değişiklik yok. Bu seçimde de Türk milletçisi tavrımı öne çıkarıp kampanyamı yürüttüm.
İMAMOĞLU VE YAVAŞ İLE GÖRÜŞECEK Mİ?
Öyle bir planımız yok. İkinci tura kalan adaylar arar. Sayın Kılıçdaroğlu'ndan randevu geçmişte ben talep ettim. Seçim güvenliğini konuştuk. Sayın İnce ile de görüştük.
ERDOĞAN’IN RANDEVU VERMEMİŞ OLMASINA DAİR KIRGINLIĞI VAR MI?
Siyasette kırgınlıkları doğru bulmam, devlet yönetmekte kırgınlıklar olmaz. Bu Kılıçdaroğlu için de Erdoğan için de veya başkası için de geçerlidir. Ben devlet yönetmeye iddialı bir adayım ama ikinci turun doğası gereği kim ikinci tura kaldıysa arar görüşülür.
"TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN OY ALDIK"
Türkiye’nin her yerinden oy aldık ve Türkiye’nin güvenini aldığımızı gördük. Türkiye'nin güvenliğindan sorumlu insanlar bize güveniyor. Hiç oy almadığımız yer yok, bu bizim siyasette kalıcı, oturmuş bir taban ve geleceğe dönük hamleler yapabileceğimizi gösteriyor. Türk siyasetinde bir değişim gelecek, bunu görüyorum. Kılıçdaroğlu ve Erdoğan seçmeninin ikinci tercihi Oğan'dır.
‘Ben nereye dersem seçmen oraya gider’ diye bir tavrım yok, bu seçmene hakarettir. Biz aldığımız kararı tabanımızla ortak alıyoruz. Dolayısıyla o karar tabanın ortak kararı olacağı için o kütlenin ana ekseni bizim olduğum yerde olur. Yüzde 100'ü olur mu, olmaz. Millet İttifakı'nın kazanması sadece bize bağlı değil. Sandığa gitmeyenleri, sandığa götürmesi lazım. Sandığa sahip çıkması lazım. Bizim gitmemiz sandığa gitmeyenleri ateşler. Cumhur İttifakı'na gitmemiz mutlak çoğunluğu getirir ve güçlü hükümeti getirir.
Bu seçimin kazanını Sinan Oğan ve Türk milliyetçileridir.
Ben meclis çoğunluğunu Millet İttifakı ve HDP'nin alacağı kanaatindeydim. Millet İttifakı o kadar kötü liste yaptı ki... Cumhurbaşkanlığı seçimi aday, parlamentoda seçimi adaylar alır. Kazanan aday koyduğunuzda kazanıyor. Erzincan'da Mustafa Sarıgül kazandı, CHP değil.
Millet İttifakı veya Cumhur İttifakı'nın cüzzi farkla kazanmasını istemem. Güçlü bir hükümete ihtiyaç var.
Bizim planımız Türkiye'yi istikrarlı bir hükümete kavuşturmak. Sistemin dışında kalmayı tercih edersek o zaman çok güçlü bir hükümet çıkacağını öngörmüyoruz. Kim seçilirse seçilsin 2-3 sene içinde yeni seçim olacağını öngörüyoruz.
Biz ilk günden beri yaptığımız bütün analizlerin sahada birebir karşılığını gördük. Millet İttifakı’nın kazanması sadece bizim gitmemize bağlı olamaz, sandığa gitmeyen seçmeni oraya götürmesi lazım, sandığa sahip çıkması lazım. Bizim orayı gitmemiz o tabanı ateşler, özgüven ve kazanma hırsı getirir. Cumhur İttifakı’na gitmemiz, mutlak çoğunluğu getirir, güçlü bir hükümet kurulmasına sebep olur.
"Seçimin kaybedeni kim?" sorusuna Oğan, "Meclis çoğunluğunu Millet İttifakı’nın alacağı kanaatindeydim ama Millet İttifakı o kadar kötü liste yaptı ki bileşenlerin kazanan adaydan ziyade farklı saiklerle koyduğu adaylar çok ciddi kaybettirdi." yanıtını verdi.
Oğan, "Bundan sonraki planınız ne?" sorusuna şu yanıtı verdi:
Öncelikle Türkiye’yi istikrarlı bir hükümete kavuşturmak. 15 gün içinde yapamazsak o zaman biz çok güçlü bir hükümet çıkacağını öngörmüyoruz. 2-3 sene içinde yeni bir seçime gidileceğini düşünüyoruz. O seçimde Türkiye’yi yönetmeye hazırlanacağız.