Sayıştay'dan RTÜK'e 'maaş' uyarısı!

Sayıştay, RTÜK Üst Kurul üyelerine yedi yıldır kanuna aykırı ödemeler yapıldığı tespit etti.

Google Haberlere Abone ol
Sayıştay'dan RTÜK'e 'maaş' uyarısı!

Sayıştay, son olarak internet yayınlarını denetleme hakkına sahip olan, 'ekrandaki şiddet görüntülerini görmeyip muhalif yayınların çoğuna ceza vermesiyle' eleştirilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) Üst Kurul üyelerine yedi yıldır kanuna aykırı ödemeler yapıldığı tespit etti.



RTÜK 2018 Sayıştay Denetim Raporuna göre, 15 Ocak 2012 tarihinden sonra göreve başlayan RTÜK Üst Kurulu üyelerine, TBMM tarafından seçilerek göreve başlamaları gerekçe gösterilerek 375 sayılı KHK kapsamında olmadıkları yönünde alınan Üst Kurul Kararı nedeniyle 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümleri dikkate alınarak, maaş ve harcırah verilmeye başlandı. Bu işlemin Kanun’a aykırı olduğunu ifade eden Sayıştay, hatadan dönülmesini, yüksek tutarda maaş alan Kurul temsilcilerinin normal maaşlarına dönmesini istedi.



RTÜK'ten beş sayfalık yanıt geldi



Tespitle ilgili geniş kapsamlı bir yanıt hazırlayan RTÜK Başkanlığı, Üst Kurul üyelerinin atanmadığını, TBMM tarafından seçildiği ve görevden alınamadığı için bu statüde değerlendirilerek yüksek maaşlar aldığını öne sürdü. Sayıştay, bu yanıta rağmen işlemin gerekçesi olan Üst Kurul kararının mevzuatlara aykırı olduğunu bildirdi.



RTÜK'ün toplam gideri 106 milyon lira



Vadesi dolmasına karşın kurumun 2 milyon 689 bin TL’lik borcu tahsil etmediğini kaydeden Sayıştay, RTÜK’ün geçen yılki zararının ise 2,9 milyon TL olduğunu ortaya koydu. RTÜK’ün bir yıllık toplam geliri 103,9 milyon TL olarak belirlendi. Kurumun en önemli gider kalemi ise personel giderleri oldu. RTÜK’te bu harcama kalemi için 58,7 milyon TL harcandı. Kurumun toplam gideri ise 106,8 milyon TL’ye ulaştı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin