CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, kurumun 25 yıldır devletin kasasına para koyarken, gelinen noktada bütçesi yetmeyen, genel bütçeden pay alan o da yetmeyince arsasını satışa çıkaran bir kuruma dönüşmesinin ülke ekonomisinin geldiği noktanın açık göstergesi olduğunu vurguladı. Taşcı, “Ekonomi tıkırındaysa, bugüne kadar devlete para kazandıran, hazineye para koyan RTÜK nasıl oluyor da kaynak yaratmak için arsasını satışa çıkartacak noktaya geliyor? Sorumluların buna yanıt vermesi gerekiyor” dedi.
RTÜK’ün Adana'nın Seyhan İlçesi'ndeki Atatürk Caddesi üzerinde yer alan 3 bin 365 metrekarelik arsasını 27 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. Resmi Gazetede yayınlanan ilana göre, arsanın satışına ilişkin ihale 9 Mart’ta Ankara’da yapılacak.
'SATMAK ÇÖZÜM DEĞİL'
Satış kararını değerlendiren CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, önceki RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya’ya 2018 tarihinde bu arsanın satışına ilişkin Üst Kurulda yetki verilmesine karşı çıktıkları bilgisini verirken, “Karşı oyumuza rağmen, kurul oyçokluğuyla bu yetkiyi Başkanlığa verdi. Karşı çıktık, çünkü RTÜK kendi kaynağını oluşturabilen bir kurum. Var olan bir değeri hangi gerekçeyle olursa olsun satması doğru değil. Bugün de bu düşüncemi sürdürüyorum. Aradan 3 yıl geçmiş satışa gidiliyor. Bırakın şehrin merkezinde bir yeşil alan kalsın oraya da AVM yapılmayıversin. Oradan gelecek para nerede kullanılacak, ne işe yarayacak? Satmak çözüm değil. Asıl RTÜK stratejik, hesabını bilen, harcamalarını buna göre yapan bir kuruma dönüşmeli. O zaman arsa satışına gereksinimi kalmayacaktır” diye konuştu.
'HAZİNEYE PARA KOYARDI'
Devlete para kazandıran kurumun arsa satar noktaya geldiği bir aşamada ekonominin tıkırında olduğunu söylemenin de gerçekçi olmadığını vurgulayan Taşcı, şunları söyledi:
“RTÜK, 2019 yılında 40 milyon, 2020 yılında 50 milyon, 2021 yılında da 65 milyon olmak üzere 3 yılda 155 milyon lirayı bütçeden almıştır. RTÜK’ün tarihinde yok böyle bir durum. Bu paralar da yetmiyor, arsa satışı devreye sokuluyor. Her ne sebeple olursa olsun, bu arsa satışı, ülke ekonomisinin geldiği noktanın da, RTÜK’ün düşürüldüğü durumu da gözler önüne seriyor. RTÜK hep devlete para kazandıran bir kurum ola gelmiş. Gelinen nokta, hem ülke ekonomisini göstermesi bakımından önemli, hem de RTÜK açısından içler acısı. Ekonomi iyiyse devlete her yıl para kazandıran RTÜK nasıl olur da Adana’nın göbeğindeki arsayı para için satışa çıkarır? Gelecek olan para nerede, ne amaçla kullanılacak olursa olsun. Birilerinin bunu izah etmesi gerekiyor.”
Üst Kurul’un “özerkliği” nedeniyle genel bütçeden pay almadığı gibi 25 yıldır devletin hazinesine, kasasına para koyduğunu vurgulayan İlhan Taşcı, “RTÜK, yayıncılardan aldığı reklam payları ve lisans ücretlerini kurumsal harcamalarında kullanıp, kalan ciddi miktardaki parayı da hep devletin kasasına koyardı. Bu durum RTÜK’ün 25 yıllık uygulamasıdır. Ancak son 3 yıldır RTÜK bırakın devletin kasasına para koymayı, devletin genel bütçesinden pay alır hale gelmiştir, getirilmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından RTÜK’ün yayıncılardan aldığı reklam payı yüzde 3’ten 1.5’a düşürüldü. Ama RTÜK’ün içine düştüğü ekonomik durum, arsa satışı yalnızca bunla izah edilemez. Keyfi, kontrolsüz harcamalar, göz ardı edilemez, edilmemelidir. Sorumlular, bunun nedeni açıklamak, hesabını vermek zorundadırlar” değerlendirmesini yaptı.
'DAĞ OLSA DAYANMAZ'
Bu arsa satışının da kurumun parasal derdine derman olmayacağına dikkat çeken CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “Tasarruf yapılmalı. Gereksiz harcamalar acilen terk edilmeli. 83 milyonun tek bir kuruşu dahi gereksiz yere harcanmamalıdır. Çünkü hazıra dağ olsa dayanmaz. Harcama muslukları kesilmelidir. Mevcut arsa illa değerlendirilmek isteniyorsa Adana halkının kullanımına park olarak, yeşil alan olarak kentin, yurttaşların gereksinimine göre armağan edilebilir” diye konuştu.