Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Radisson Blue Conference Airport Otel'de düzenlenen 'Seçim Dönemi ve Medya' bilgilendirme toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, yaklaşan seçimler öncesi yayıncı kuruluşların yetkililerine bilgi verdi.
Dursun, hemen hemen bütün seçim dönemlerinde YSK tarafından ilan edilen seçim dönemine ilişkin esas ve usullerin konuşulması bağlamında, ülkenin muhtelif yerlerinde toplantılar gerçekleştirdiklerini anlatarak, bundan önceki seçimlerde da benzer toplantıları sık sık yaptıklarını söyledi.
Dursun, RTÜK'ün web sitesinde 2014 seçimine yönelik alınan kararların bulunduğuna vurgu yaparak, seçim dönemiyle ilgili yayın kuruluşları açısından en önemli hususun, hiç kuşkusuz siyasal reklamlar meselesi olduğunu dile getirdi.
Dursun, siyasal reklamların 6112 sayılı yasayla Türkiye medya sektörüne getirilmiş bir yenilik olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Daha önce siyasal reklamları yasaklayan herhangi bir hüküm olmamakla birlikte, serbest bırakan bir hüküm de olmadığından dolayı, yasalarda Yüksek Seçim Kurulu seçim döneminde siyasal reklamın yapılamayacağına hükmediyordu. Oysa ki biz 6112 sayılı yasada bu durumu dikkate alarak, siyasal reklamların yapılabileceğine ilişkin bir imkan getirdik. YSK da buradan hareketle siyasal reklamları serbest bıraktı. Yasa koyucu serbest bırakmıştı çünkü. Fakat bu siyasal reklamların seçim döneminde nasıl yapılacağına ilişkin, siyasal reklam yapılırken nelere uyulması gerektiğine ilişkin bir dizi düzenlemeler yaptık."
Dursun, siyasal reklamlarla ilgili 592 sayılı kararda düzenlenmiş olan hükümlerin medya mensupları tarafından dikkate alınmasının önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.
En çok merak edilen konu
RTÜK Başkanı Dursun kendi tahminine göre, en çok merak edilen konunun "siyasal reklam ve propagandaların, Türkçe dışında yerel dille yapılıp yapılamayacağı meselesi" olduğuna dikkati çekti.
YSK'nın, Türkçe'nin esas olduğunu ifade ettiğini belirten Dursun, "Fakat 'Türkçe dışında yapılamaz' şeklinde bir düzenlemesi de söz konusu değil. Buna ilişkin hukukçu arkadaşlarımız sorular olursa değerlendirmeler yapacaklardır. O nedenle şimdilik bu konu üzerine ben fazla bir şey söylemek istemiyorum" diye konuştu.
Dursun, YSK'nın siyasal partiler ve adaylar arasında yayıncı kuruluşların fırsat eşitliği yaratma noktasında belli bir hassasiyet gösterdiğine değinerek, medya temsilcilerinin bu konuda da duyarlı olmasının önemine dikkati çekti. AA