Çokyaşar, Romanların kötü yaşam koşullarına rağmen, Türkiye'de diğer etnik kimliklerle yıllardır barış ve huzur içinde yaşadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde başlattığı ve devlet politikası haline gelen Roman açılımı sonrası, Roman toplumunun kendilerini daha iyi ifade edebilecek dernek ve sivil toplum kuruluşlarını ortaya çıkardığını vurgulayan Çokyaşar ancak son günlerde Romanları halkın gözünde kötü göstermeye yönelik çabaların arttığına dikkat çekti.
Çokyaşar, bütün olumsuzluklara rağmen, konfederasyon olarak, birlik, dirlik ve kardeşliğin sekteye uğramaması için 76 milyona olumlu mesajlar verdiklerini kaydederek, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de Romanların takla atan, amuda kalkan, göbek atan ve sürekli eğlenerek, magazinsel görüntülerle kamuoyuna sunulması, toplum içinde yanlış ve olumsuz bir algıya sebebiyet vermektedir" şeklinde konuştu.
Roman vatandaşların, gelişmeye açık olduğunu kurdukları sivil toplum örgütleriyle ispatladığını, ön yargıları kırmaya çalıştığını ifade eden Çokyaşar, şunları söyledi:
"Bu algıyı değiştirmek için herkese görev düşmektedir. Devlet makamlarının, kamu kurumlarının, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının, Roman camiasına daha fazla ilgi ve alaka göstermelerini istiyoruz. Devletimiz, Roman camiasına daha fazla sahip çıkarak, birlikte ortak programlar, projeler yaparak yanlış algıları ortadan kaldırabilir. Son zamanlarda bazı basın yayın organlarında Romanları olduğundan farklı göstermeye yönelik haber ve yayınlar, Türkiye'de yaşayan Roman vatandaşları rahatsız ediyor. Medyayı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz." (AA)