Sirke binlerce yıldır gıda koruyucusu ve baharat olarak kullanılmakta olup elma, armut, üzüm, çilek ve benzeri meyveler ile akçaağaç şurubu, melas, bal, hindistan cevizi, patates, pancar, peynir altı suyu, malt, tahıl gibi mayalanabilir karbonhidrat içeren her üründen yapılabilmektedir.
Elma sirkesi açık sarı renkli, asiditesi yüksek olmayan ve genellikle sofralarda sık tercih edilen bir sirkedir. Sirke üretimi için en ideal elma türü şeker içeriği yüksek kış elmaları iken sirke üretimi için tercih edilmemesi gereken elma türü ise ham ve ekşi elmalardır.
Sirkenin ana bileşeni asetik asittir ve elde edilen yüksek asitlik nedeniyle çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Sirkenin ilk kullanımının modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat tarafından olduğu bilinmektedir.
İlk antibiyotiktir
Hipokrat ve arkadaşları sirkeyi iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde ve sürekli öksürük tedavilerinde kullanılmıştır. Sirkenin geçmişi milattan önce 10000 li yıllara dayanmaktadır. Çok eski zamanlardan itibaren tıbbi ilaç olarak kullanılmıştır ve muhtemelen bilinen ilk antibiyotiktir.
Sirke anti bakteriyel özelliği ile bağışıklığı destekler vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır. Sirkenin bu anti bakteriyel özelliği dışında kan basıncını düşürmesi, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkisi vardır.
Günlük düzenli sirke tüketimi mide boşalmasını geciktirir, tüketilen yiyeceklerin daha uzun süre midede kalmasını sağlar, buna bağlı olarak tokluk hissi oluşur ve sık sık acıkılmaz. Yine sirkenin mide boşalmasını geciktirici etkisi tüketilen besinlerin daha yavaş sindirilmesini, sindirilen besinlerdeki şekerin kana daha kontrollü geçmesini sağlar ve tokluk kan şekeri üzerine olumlu etki eder .
Sirke glisemik indeksi düşürmek ve doygunluk hissini artırmakla ilişkili olarak gıda tüketimini azaltabilmekte ve zayıflamaya ve ideal kilonun korunmasına yardımcı olmaktadır.
Her gece sirkeli su içerseniz ne olur?
1. Sindirim sorununa iyi gelir.
2. Burun tıkanıklığına iyi gelir.
3. Mide kanserine engel olur.
4. Kan şekerinin seviyesini kontrol altına alır.
5. Zayıflamaya yardım eder.
6. Gut tedavisine yardımcı olur.
7. Saç ve cilt sorunlarına iyi gelir.
8. Gece daha kaliteli bir uyku sağlar.
9. Boğaz ağrısına iyi gelir
10. Ağız kokusunu giderir.
11. Yağ yakımını hızlandırır.
12. pH seviyesini dengeler.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Her bilgi herkese uygun olamayabilir. Dikkatli olalım.