ABD Kadın Sağlığı Ofisi'ne göre, kadınların yüzde 90'ından fazlası regl olmadan önce çeşitli semptomlar gösteriyor.
Bunlar arasında mide krampları, sırt ağrısı, uykusuzluk, yeme isteği, akne alevlenmeleri ve diğer hoş olmayan etkiler yer alabilir.
Öte yandan kadın hormonları uzmanı Alisa Vitti'ye göre bu rahatsız edici semptomlarla yaşamak şart değil.
Vitti aynı zamanda regl sancılarını sona erdirmeyi amaçlayan dijital sağlık platformu Flo Living'in kurucusu.
Fox News'e konuşan ABD'li uzman, "Kadınlar daha iyi hissetmek istiyor ama çok çaresizler" dedi.
Uzman, bu semptomlardan kurtulmak isteyen kadınların "döngü senkronizasyon yöntemini" uygulamasını tavsiye ediyor.
Döngü senkronizasyon yöntemi nedir?
Bu yöntemde kadınlar kilolarını, enerji seviyelerini, ruh hallerini ve üretkenliğini regl döngüleriyle senkronize ediyor.
Yöntem, regl döngüsünün 4 aşamasına dayanıyor: Adet aşaması, foliküler aşama, yumurtlama aşaması ve luteal aşama.
Adet döneminde kadınlar, yoga ve pilates gibi hafif egzersizler yaparken yüksek proteinli yiyecekler yemeye teşvik ediliyor.
Adet döneminden sonra, kadınların genellikle daha enerjik olduğu foliküler aşama geliyor. Vitti, bu süre zarfında kadınları fermente gıdalar yemeye ve hormon seviyelerine göre kardiyo egzersizleri yapmaya yöneltiyor.
Yumurtlama aşamasındaysa kadınlar, ayın en yüksek östrojen seviyelerine sahip oluyor. Vitti'nin yöntemine göre, daha fazla çiğ yiyecek yemeli. Ayrıca yüksek yoğunluklu interval antrenman egzersizleri yapmalı.
Vitti, "Luteal evrede progesteron seviyeleri artıyor. O evrede kök sebzeleri yemeye ve kuvvet antrenmanına odaklanılmalı" diye konuştu.
Uzmana göre döngü senkronizasyonu, hormonal sorunları çözmeye, semptomları ortadan kaldırmaya ve bireylerin hormonal düzenini korumaya odaklanıyor.
Flo Living'in iddiasına göre, kadınların yüzde 70'i döngü senkronizasyonu sayesinde kilo verdiğini, yüzde 85'iyse ruh halinde iyileşme olduğunu söylüyor.
Kaynak: Independent Türkçe
Regl dönemi
Kadınların yaklaşık %80’inde regl dönemi öncesi bazı semptomların olduğunu gözlemlenmektedir. Yaygın belirtiler arasında; akne, meme hassasiyeti, karın şişkinliği, yorgunluk, sinirlilik ve ruh hali değişiklikleri yer alır.
Bunlar, kadınların %20- 30'unda normal yaşamı engelleyebilir, bu nedenle regl öncesi sendrom olarak nitelendirilebilir. %3- %8 arasında belirtiler daha şiddetlidir. Kanamanın başlamasıyla birlikte diğer belirtiler; baş ağrısı, akne, şişkinlik, alt karın ağrısı, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, yemek isteği, göğüs ağrısı ve ishal olarak sıralanabilir.
Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir. Bir adet döneminin ilk günü ile bir sonraki ilk gün arasındaki tipik süre, genç kızlarda 21- 45 gün, yetişkinlerde ise 21- 31 gündür. Ortalama uzunluk 28 gündür.