RedHack Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) "Elektronik Bilgi Paylaşım Portalı"nı hackleyerek dün başladığı üniversitelerin yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili "gizli" ibareli belgeleri paylaşmaya devam ediyor.
Bugün açıklanan dosyalarda Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı'na yönelik ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi için yapılan bir ihaledeki hukuksuzluklar ile ilgili soruşturma belgeleri ile Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın KPSS sınavı ile ilgili soruşturmayı Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın yürütmesine karar verdiği belge yer alıyor.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı: 17 milyon 580 bin TL yersiz ödeme
Bugün yayınlanan ilk belgede şu bilgiler yer alıyor:
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı'na ait Academic Hospital ve Tıp Merkezi'nde görevlendirilen öğretim üyelerine 17 milyon 580 bin TL tutarında fazla ve yersiz ödeme yapıldı ve aynı durum 120 akademisyene 1 milyon 196 bin TL fazla ödeme yapıldığı 2002 yılında da yaşandı.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı hasta ve yakınlarından zorla bağış makbuzu veya vakıf faturası karşılığında gelir elde etti.
Çukurova Üniversitesi: 4 milyon 537 bin TL açık
İkinci dosyada ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi 60 Yataklı Yoğun Bakım İhalesi ile ilgili gerçeğe aykırı rapor hazırlayan akademisyenler ile birlikte sorumluluğunu yerine getirmeyip görevini kötüye kullandığı belirtilen dönemin YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve diğer sorumlular ilgili soruşturma belgesi yer alıyor.
Belgede yer alan bilgilere göre; İslam Kalkınma Bankası'ndan alınan 8.9 Milyon dolar kredi ile yapılan ihale sözleşmesi, teklif mektubun şartname ve sözleşme hükümlerine uymadığı, teslim edilen cihazların yüzde 80'inin marka ve modellerinde değişiklik yapıldığı, bazı cihazların eksik, bozuk ve markasız olduğunun tespiti sonucu feshedildi.
Bilirkişi raporuna göre ihaleyi alan firma 4 milyon 537 bin TL kazanç sağladı. Mahkeme sürecinde Çukurova Üniversitesi yetkilileri yüklenici firmanın taahhütlere uymuş olduğuna dair sahte bir rapor hazırladı ve sorumlular beraat ettikten sonra dava zaman aşımına uğradı. Resmi belgede sahtecilik yapanlar hakkında soruşturma açılmadı.
Dosyada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, YÖK Başkanı'nın suçlandığı soruşturma evraklarının "görevsizlik" gerekçesiyle Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na gönderilmesine karar verdiği belge de yer alıyor.
YÖK'ten Kendine Soruşturma, RedHack'e Suç Duyurusu
Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), RedHack hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
RedHack'in YÖK'e ait "Elektronik Bilgi Paylaşım Portalı"nı hackleyerek üniversitelerin yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili "gizli" ibareleri belgeleri paylaşmasının ardından, söz konusu belgelerin YÖK'e ait olduğunu doğrulayan YÖK yetkilileri, resmi açıklama yapmadı.
CNNTürk'ün haberine göre, YÖK, özel bir güvenlik sistemine sahip olmasına rağmen nasıl hacklendiğini ortaya çıkarmak için de kendi içinde de soruşturma başlattı.
RedHack, eylemi ODTÜ direnişçisi öğrencilere ve 17 yıl önce polis tarafından dövülerek öldürülen gazeteci Metin Göktepe'ye ithaf ettiğini açıkladı.
Paylaşılan dosyalarda Gazi, Kastamonu, Fırat, Giresun, İstanbul, Marmara, Hacettepe, Adnan Menderes ve Uludağ üniversitelerindeki yolsuzluklarla ilgili soruşturma evrakları bulunuyor. (Bianet)
İstanbul Üniversitesi'nden belgelere ilişkin açıklama
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, bugün yaptığı yazılı açıklama ile Redhack tarafından yayınlanan belgelerle ilgili haberleri yalanladı.
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
Medyada “Redhack'in Yayımladığı Belgeler” doğrultusunda İstanbul Üniversitesi ile ilgili yayımlanan haberlerde yer alan bilgiler kesinlikle doğru değil ve yanıltıcıdır.
İstanbul Üniversitesi ile ilgili yayımlanan haberlere konu olan 2009 yılına ait belgeler üzerinde Sayıştay denetçileri tarafından tam inceleme yapılmıştır. İnceleme ile ilgili olarak Sayıştay’a yazılı ve belgeli açıklamalar yapılmıştır. Sayıştay 3. Daire tarafından yapılan inceleme neticesinde “Yapılan harcamaların usulüne uygun olduğu” Sayıştay ilamı ile anlaşılmıştır.
Haberlerde geçen 6 adet Passat ve 1 adet BMW marka araç İstanbul Üniversitesi’ne hibe edilmiştir. Bu araçlar İstanbul Üniversitesi’ne aittir. Araçlar için Maliye Bakanlığı’na yazı yazılmış ve 3 adet Passat ve 1 adet BMW marka araç Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul Üniversitesi Taşıt Cetveli’ne (T Cetveli) kayıt edilmiştir. Diğer 3 adet Passat marka aracın ise bütçe olanakları nedeniyle İstanbul Üniversitesi T Cetveli’ne kayıt işlemleri 2013 yılında gerçekleştirilecektir. (Habere konu olan araçların ruhsatları ekte sunulmuştur.)
Haberlerde yer alan Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinin otoparkları, İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri tarafından işletilmektedir. İÜ Sosyal Tesisleri tarafından 2009-2012 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi'nin bütçesine kira geliri olarak toplam 4 milyon 439 bin 333 TL yatırılmıştır. İÜ Sosyal Tesisleri’nin kira gelirleri ve kârı yıllık olarak İstanbul Üniversitesi'nin bütçesine aktarılmaktadır.