DORinsight tarafından 6-10 Haziran 2013 tarihleri arasında online olarak yapılan araştırmaya 70 ilden, 18 yaş ve üzeri 1002 kişi katıldı.
İnternet ve cep telefonu üzerinden radyo dinleme oranı klasik radyo yayınından dinleme oranına yaklaşıyor
Araştırmaya katılan kişilerin %54’ü klasik radyo yayınından, %50’si internetten ve %40’ı da mobil/cep telefonu üzerinden radyo dinlediğini belirtti. Araştırmaya katılanların %15’i sadece MP3 ve MP4 üzerinden radyo dinlediğini belirtti. Günümüz MP3 ve MP4 kullanım oranı düşünüldüğünde bu oranın düşük olması dikkat çekti.
(Araştırmaya katılanların %15’i) Yaş ilerledikçe klasik radyo yayınından radyo dinleyenlerin oranı artarken, gençlerde radyo dinlenen istasyonlar daha çok internet ve cep telefonu.
Erkekler arabada, kadınlar evde radyo dinliyor
Her 10 kişiden 4’ü radyoyu evde dinlediğini belirtti. %26’sı arabada, %18’i işyerinde ve %14’ü de yolculuk sırasında radyo dinlediğini belirtti. Evde radyo dinleyenler genel olarak kadın, 18-25 ve 46 yaş ve üzeri, C1, C2 ve DE SES grubuna sahip olan kişiler. 26 yaş ve üzeri ve erkekler daha çok arabada radyo dinliyor.
Müzik için radyo dinleniyor
Araştırmaya göre, radyo dinleme nedenlerinin başında %88 ile müzik dinlemek yer alıyor. Sırasıyla diğer radyo dinleme nedenleri; %42 haberleri dinlemek, %35 eğlenmek, %29 vakit geçirmek ve %28’i dinlenmek.
Gençler genellikle eğlenmek, dinlenmek, vakit geçirmek, sohbet programlarını dinlemek ve yeni bir şeyler öğrenmek için radyo dinliyor.
Katılımcıların %57’si her gün radyo dinliyor
Araştırmaya katılan kişilerin %57’si her gün radyo dinlediğini belirtirken, ortalamaya bakıldığında haftada 5 gün radyo dinliyor. Hafta içi ortalama 3,5 saat radyo dinlenirken, hafta sonu ortalama 2,5 saat radyo dinleniyor. Hafta içi ve hafta sonu radyo dinleyenler, özellikle 26-35 yaş ve C1 SES grubundaki kişiler.
Hafta içi sabah saatlerinde hafta sonu ise akşam saatlerinde daha fazla radyo dinleniyor
Katılımcıların %62’si hafta içi 06:00-12:00 saatleri arasında radyo dinliyor. 24:00-06:00 arası radyo dinleyenler ise erkekler ve 18-25 yaş arasındaki kişiler. Hafta sonu ise sabah saatlerinde radyo dinleme oranı daha düşük. Genellikle öğle saatlerinden itibaren radyo dinleme oranı artıyor.
Radyo reklamları sıkıcı bulunuyor ve çok sık yayınlandığı düşünülüyor
Katılımcılara radyo reklamları ile ilgili bazı ifadelere ne derece katıldıkları soruldu ve bu konudaki düşünceleri alındı.
Kişilerin %75’i radyo reklamlarının çok sık yayınlandığını, %68’i radyo reklamlarını sıkıcı bulduğunu, %64’ü çok uzun sürdüğünü, %45’i eğlenceli olmadığını, %42’si güvenilir bulmadığını, %41’i samimi bulmadığını, %33’ü ise akılda kalıcı olmadığını belirtti.
Her 10 kişiden 4’ü reklamlar yayınlandığında radyo istasyonunu değiştiriyor
Katılımcıların %41’i radyoda reklamı duyduğunda bir kısmını dinliyor ve sonra, başka radyo istasyonuna geçiyor, %29’u duyduğunda hemen istasyon değiştiriyor, %22’si tamamını dinliyor ve %4’ü ise radyoyu kapatıyor.
Radyo reklamlarını yaratıcı bulanların oranı %28
Araştırmaya katılan kişilerin %29’u radyo reklamlarını yaratıcı bulurken, %27’si ise yaratıcı bulmadığını belirtti. Geriye kalan kitle ise ne yaratıcı ne de değil şeklinde düşünüyor.