Piyasaları sallayan 2 gelişme. ABD'deki enflasyon rakamlarından sonra Çin'den gelen haber piyasaları hareketlendirdi. Borsalar ve petrol uçuşa geçti

ABD ekim ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 7,7'ye geriledi. Aylık tüfe ise yüzde 0,4 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında açıklanan verinin ardından altın fiyatları yükselişe geçti. Çin'in koronavirüs önlemlerini gevşetmesi ile birlikte dün ABD enflasyonu sonrası yükselen borsalar bugün de ralli yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Piyasaları sallayan 2 gelişme. ABD'deki enflasyon rakamlarından sonra Çin'den gelen haber piyasaları hareketlendirdi. Borsalar ve petrol uçuşa geçti

Petrol ve borsalar, Çin’in karantina ve uçuş yasaklarıyla ilgili bazı kuralları hafifletmesinin ardından sert yükseldi. Beklenenden düşük ABD enflasyonunun da ralliyi güçlendirmesi ile birlikte Asya Borsaları pandemi öncesi dönem olan Mart 2020’den bu yana en güçlü yükselişini yaşadı.

Çinli yetkililer seyahat edenlerin ve yakın temaslıların karantinada geçirmesi gereken süreyi azalttı. Yeni kurallara göre, yakın temaslılar ve ülke dışından gelenlere yönelik merkezi karantina zorunluluğu 7 günden 5 güne indirildi. Gelişmenin ardından küçülme endişeleri ile yılın başından bu yana gerileyen hisseler dün yükselişe geçti.

ABD enflasyonunun beklentilerin altında yükselmesi de kazançlarda etkili oldu. Doların dünkü enflasyon verisinin ardından gerilemesi ile ile birlikte Asya yerel para birimleri de dolar karşısında yükselişe geçti.

ASYA BORSALARINDA RALLİ

Yasakların gevşetilmesinin ardından borsalar da ralli yaptı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, ağustostan bu yana ilk kez iki hafta art arda kazanç kaydetti. Endeks bu hafta yüzde 5,1 arttı. Hong Kong borsası ise bu hafta 8’den fazla yükseldi.

Çin hisselerindeki son toparlanma ve dolardaki düşüş, MSCI Asya Endeksi’nin ekim ayındaki dip noktasından yüzde 12’den fazla yükselmesini sağladı. Bu yıl küresel borsaların sert düşmesi ve Çin karantinalarının şirketleri vurmasıyla birlikte yabancı yatırımcılar bu yıl Çin hariç gelişmekte olan Asya ülkelerinden 43 milyar dolardan fazla para çekmişti.

Japonya’nın Topix endeksi yüzde 2,1, Nikkei 225 yüzde 3 arttı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1,7, Tayvan’ın Taiex endeksi yüzde 3,7, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 3,4 yükseldi.

COVİD ÖNLEMLERİNİN GEVŞETİLMESİ PETROL FİYATLARINI ARTIRDI

ABD enflasyonun düşük çıkması sonrası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) frene basacağı yönündeki beklentiler artarken bu durum resesyon endişeleri ile baskılanan petrolün de artmasına neden oldu. Çin’deki karantina önlemlerin gevşetilmesi de talep endişelerini düşürerek petroldeki artışa katkıda bulundu.

Dün günü 93,67 dolar seviyesinde tamamlayan Brent Petrol kapanışa göre yüzde 2,6 artarak 96,1 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 88,7 dolardan alıcı buldu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin