Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, birden fazla türde varlık bulunduran yatırımcılar için önemli açıklamalarda bulundu.
Tek bir varlığa yatırım yapmak riskli
Varlıklar arasında dağılım gerçekleştirerek oluşacak piyasa dengesizliklerinde risklerin de dağıtılmasını ve bu şekilde farklı enstrümanlardan farklı kazançlar elde edilebileceğini belirten İslam Memiş, ”Yatırımcılarımız, vatandaşlarımız birikimlerini çeşitli enstrümanlarda biriktirebiliyorlar. Bunu döviz olarak, altın olarak, gümüş olarak, kripto para olarak veya borsa olarak değerlendirebiliyorlar veya farklı enstrümanlarda değerlendirebiliyorlar. Ancak son yıllarda hem küresel ekonomilerde hem yurtiçi piyasalarda yaşanan dalgalanmalar kargaşalar ister istemez de yatırımcıların risk algısında ciddi dalgalanmalara neden oluyor. Yani bir enstrümana yatırım yaparak mesela elindeki varlıklarla sadece döviz yatırımı yaparak dövizdeki dalgalanmadan ciddi zarar edebiliyorlar veya sadece altın, gümüş veya kripto para piyasasına geçerek bütün varlıklarını burada bulundurarak ciddi risk almak gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliyorlar. ” şeklinde durumu açıkladı ve varlıkların neden tek bir kaynakta biriktirilmemesi gerektiği sorusuna da yanıt vermiş oldu.
Varlıklar en az 4 enstrümana bölünmeli
Yatırım yapacaklar için önemli açıklamalarda bulunan İslam Memiş, tüm varlığın tek bir enstrümanda biriktirilmemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.
Sahip olunan varlıkların farklı enstrümanlara bölünmesi ve bu şekilde işlem gerçekleştirilmesi konusunda ise İslam Memiş, ”Benim düşüncem şu yönde; eğer birikimcilerimiz tasarruf sahiplerimiz yatırımcılarımız elindeki miktarı çeşitli enstrümanlara en az 4 enstrümana bölerse ve sepet kültürü gelişirse daha isabetli bir karar olabilir mesela şöyle bir örnek verebilirim elimde 10.000 lira param var bu 10 bin liranın %25’ini TL olarak tutalım %25’ini döviz olarak %25’ini emtia olarak %25’ini kripto para olarak tuttuğunuzu düşünelim elimde 4 tane enstrüman var. Şimdi piyasalarda ciddi bir dalgalanma var belirsizlik var. Zaman zaman döviz kurlarında ataklar görüyoruz, zaman zaman emtialarda, zaman zaman kripto paralarda veya tam tersi sert düşüşlerde görebiliyoruz. Şimdi benim elimde, sepetimde TL’m var döviz kurunda sert bir gerileme oldu. Elimde TL olduğu için o düşük kurdan döviz alma olasılığım çok mümkün olabiliyor veya döviz kuru ile birlikte altının gram fiyatı ve gümüşün gram fiyatı gerilediği zaman yine elimde TL olduğu için onun gram fiyatından faydalanabiliyorum veya altının ons fiyatını veya gümüşün ons fiyatında hızlı bir yükseliş gördük bu sefer benim elimde, sepetimde dolarım olduğu için parite yapmak yani dolarla ons satın almak daha ucuz bir fırsat bana sunacaktır. Bu fırsattan da yararlanmış olacağım.” şeklinde açıklamalar yaparak birikim sahipleri ve yatırımcılar için önemli bir noktaya değindi.
Uzun vadeli yatırımcılar da bu şekilde kazanabilir
Uzun vadeli yatırımlar konusunda çok soru aldığını dile getiren İslam Memiş, bahsettiği gibi varlıkların farklı enstrümanlara bölünmesi işleminin gerçekleştirilmesi halinde uzun vadeli yatırımcıların da kazanacağını belirtti.
Sepet kültürü olan uzun vadeli yatırımcıların da faiz hassasiyeti olmasa bile bu şekilde mevduatlarını koruması gerektiğini bilmesi gerektiğini savunan İslam Memiş, en önemli unsurun varlıkları çeşitlendirmek ve bu şekilde riski dağıtmak olduğunu dile getirdi. İslam Memiş, ”En önemli unsur mutlaka varlıklarımızı çeşitlendirmemiz lazım ve o risk algısını tamamen üzerimizden dağıtmamız lazım. Bugünlerde kripto para piyasasında yaşanan sert güçler mesela en çok onları üzdü. Evini satan, arabasını satan, burada bütün varlıklarını yönlendiren arkadaşlar ciddi zarar etti. Halbuki bu piyasadaki varlıklarının %75’ini farklı enstrümanlara koymuş olsaydı bu kadar ciddi anlamda zarar etmeyeceklerdi.” açıklamasında bulundu.