Odatv davasında yeni gelişme!

13 sanıklı OdaTv davasının özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından yeni mahkemesinde 3. duruşması yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Odatv davasında yeni gelişme!

Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın ile Yalçın Küçük ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın aralarında bulunduğu 13 sanıklı OdaTv Davası'nın özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından yeni mahkemesinde 3. duruşması yapıldı.



İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Nedim Şener, Barış Pehlivan, Ayfer İklim Kaleli Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hazır bulundu. 



BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN 3 KİŞİLİK BİLİRKİŞİ HEYETİ İNCELEYECEK



Mahkeme Başkanı Nazım Durmaz, dava dosyasında bulunan hardisklerin ve dijital dökümlerin incelemesine yönelik bilirkişi heyeti oluşturulması için İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) bir önceki duruşmada yazı yazdıklarını hatırlattı. Mahkeme Başkan Durmaz, İTÜ'den gelen cevaplarda layıkıyla bilirkişilik yapamayacaklarını belirttiklerini kaydetti. Mahkeme Başkanı Durmaz, bu cevabın ardından ise mahkemelerinin, dijital dökümlerin incelenmesi için Boğaziçi Üniversitesi'nden 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturduklarını açıkladı.



İTÜ'DEN MAHKEMEYE GÖNDERİLEN 3 CEVAP YAZILARI



İTÜ ve mahkeme arasında 10 Temmuz, 31 Temmuz ve 7 Eylül 2015 tarihli yazışmalar yapıldı. İTÜ tarafından mahkemeye gönderilen ilk yazıda, "Öğretim üyelerimiz beyanları ve fakültemizin altyapısı/imkanları değerlendirildiğinde fakültemiz tarafından belirten konu hakkında layıkıyla bilirkişilik yapılamayacağı görülmüştür" denildi. İTÜ tarafından 31 Temmuz'da mahkemeye gönderilen ikinci yazıda ise , "Fakültemiz öğretim üyelerinin davada layıkıyla bilirkişilik yapamayacakları, mahkemenize arz edilmiştir. Bunun gerekçesi olarak öğretim üyelerinden alınan beyanlar sonucunda adli bilişim, veri güvenliği, yazılım güvenliği ve zararlı yazılımlar konusunda uzman olan ve bu konularda çalışma yapan öğretim üyeleri bulunmadığı görülmüştür.



Fakültemizde bilgisayar ağları konusunda çalışan öğretim üyeleri bulunmakla birlikte bu konuda yapılan çalışmalar genellikle bilgisayar ağlarının performanslarının arttırılmasına ve enerji tüketimlerinin azaltılmasına yöneliktir. Fakültemiz adı geçen konularda inceleme yapacak laboratuar olanaklarına, (donanım ve özel adli bilişim yazılımları) sahip değildir" denildi. Ardından mahkemenin 7 Eylül'de tekrar talepte bulunması üzerine İTÜ, "Mahkemeniz tarafından verilen bilirkişilik görevini layıkıyla yerine getirmemiz konusunda ciddi kaygılar taşımakta olduğumuzdan dosyadaki bilirkişilik görevinden affımızı bilgilerinize arz ederiz" şeklindeki yazısıyla bilirkişilikten çekildiklerine ilişkin 28 Eylül 2015 tarihli yazıyı mahkemeye gönderdi. 



BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN 3 BİLİRKİŞİ BELİRLENDİ



Mahkeme bunun üzerine inceleme için Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne başvurdu. Mahkeme, Boğaziçi Üniversitesi'nin yolladığı bilirkişi listesinden Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Doç. Dr. Pınar Yolum Birbil ve Yard. Doç. Dr. Ali Salah'ın bilirkişi olarak belirledi.

Mahkeme, bilirkişilerin hazırlayacağı raporun dönüşünün beklenmesine karar vererek, duruşmayı 17 Şubat 2016'ya erteledi.



MAHKEME DİJİTAL DÖKÜMLERİN İNCELENMESİNE KARAR VERMİŞTİ



Mahkeme heyeti, 12 Haziran 2015'de yapılan duruşmada, sanıkların iş yeri ve ikametlerinde elde edilen hardisklerin ve dijital dökümlerin bilirkişiye gönderilmesine karar vermişti. Mahkeme, dosyaların oluşturulduğu tarih ve saat, kim tarafından oluşturulduğu, üzerinde işlem yapan son kişi bilgisi, son kayıt tarihi, sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığı, incelenen harddisklerde zararlı yazılım bulunup bulunmadığı, virüs saldırısına maruz kalıp kalmadıkları gibi konularda rapor düzenlenmesinin istenmesine karar vermişti. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin