NYT: Paketin demokrasi kalitesi eksik

NYT'de yayınlanan bir yorumda paketin "demokrasi kalitesinin eksik olduğu" yorumları yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
NYT: Paketin demokrasi kalitesi eksik

New York Times sitesi ve gazetenin küresel yayını olan International Herald Tribune tarafından yayınlanan bir yorumda "Demokratikleşme Paketi"nin yetersiz kaldığı savunulurken "Türkiye, hala Cumhurbaşkanının eşinin bile başını örttüğü için husumetle karşılaştığı bir ülkedir" savına yer veriliyor.



Paket için "Önlemler, gerçek reformları içeriyor ve evet bunlar, hiçbir reformdan çok daha iyi. Ancak gerçek demokrasi kalitesi eksik" değerlendirmesinin yapıldığı yorumda pakette nefret söylemine ilişkin düzenlemeleri ve başörtüsü yasağının kaldırılması gibi adımları içerdiğine işaret ediliyor. 



"BİR ZAMANLAR VAADEDİLEN ÖNLEMLERDEN UZAK"



Ancak ülkenin en zor sorunların üstesinden gelinmesi için "bir zamanlar vaat edilen" önlemlerden "uzak" olduğu savunulurken pakete yöneltilen eleştirilerin arasında; Kürtçe eğitimin sadece özel okullar için öngörülmesi, Alevilerin taleplerinin yanıt verilmemesi bulunuyor.



"BAŞBAKAN ÇOK DAHA İYİ YAPABİLİR VE YAPMALI"



Yorumda "Erdoğan'ın mevcut yavaşça yaklaşımı, ilk defa başbakan olduğu, uzlaşmaz bir muhalefet ile generaller ve yargıçların husumetiyle karşılaştığı 2003 yılında haklı olabilirdi. Ancak 10 yıl sonra Başbakan ülkeyi tamamen kontrol ediyor. Çok daha iyi yapabilir ve yapmalıdır" denildi.



Başbakan Erdoğan için "otokratik olduğu, kendisinden başka hiç kimseyi dinlemediği, muhafazakar tabanını da, geri kalan herkesi provoke ederek sağlamlaştırmaya hazır olduğu" gibi iddialara yer verildiği yorumda paketin "yetersiz" kalmasının bir nedeni olarak da gelecek seçimler gösteriliyor.



"EŞİTLİĞİ TEŞVİK ETMEK YERİNE AK PARTİ İKTİDARINI SAĞLAMLAŞTIRMAYA YÖNELİK"



Yorumda "Tüm Türklerin arasında eşitliği teşvik etmek yerine Erdoğan'ın reform paketi, AK Parti'nin iktidarını sağlamlaştırmayı amaçladığı gibi görünüyor" görüşünün dile getirildikten sonra hükümetin yüzde 10'luk barajı kaldırması için "baskı" altına olduğu kaydediliyor.



Baraj konusunda Başbakan tarafından önerilen iki alternatif sisteminin "Kürt temsili sorunu" çözerken Parlamentoda temsil edilen en büyük iki muhalefet partisini küçülteceği savunulan yorum şu sözlerle noktalanıyor:

"Eğer iki öneriden biri onaylanır ve AK Parti sonraki seçimi kazanırsa, Anayasayı istediği gibi değiştirmek için yeterince büyük bir çoğunluk elde edebilir. Ancak o zaman azınlık hakları ne olur?" (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin