Nobel Tıp Komitesi’nin istifası isteniyor!

Nobel Tıp Komitesi’nin toptan istifa etmesi de istendi.

Google Haberlere Abone ol
Nobel Tıp Komitesi’nin istifası isteniyor!

Nobel Tıp Komitesi Başkanı Urban Lendahl’ın Karolinska Institute’te ortaya çıkarılan sağlık skandalı nedeniyle istifa etmesinin ardından Nobel Tıp Komitesi’nin toptan istifa etmesi de istendi.



Urban Lendahl Nobel Vakfı yönetiminden de istifa ettiğini açıkladı. 2000 yılı Nobel Tıp Ödülü sahibi Arvid Carlsson, Urban Lendahl’ın istifasının yeterli olmadığını, enstitünün rektörü de dahil bütün yönetimin görevlerinden ayrılmasını istedi. Karolinska Institute Nobel Tıp Ödülü adayları arasından ödülü alacak bilim insanını belirliyordu.



Nobel Tıp Komitesi Başkanı Urban Lendahl’ın istifasına kadar uzanan Karolinska Institute’teki sağlık skandalı İsviçre doğumlu İtalyan Rejeneratif Tıp (onarıcı) Profesörü Paolo Macchiarini’nin yapay nefes borusu geliştirmek üzere 2010 yılında enstitüde misafir araştırmacı olarak görevlendirmesi ile başladı. 2011 yılında ilk yapay nefes borusu naklini Stockholm’ün Huddinge Hastanesinde gerçekleştiren Macchiarini’nin daha sonra dünyanın değişik ülkelerinde nakil yaptığı hastaların bir çoğunun yaşamlarını yitirmesine karşın Karolinska Institute’teki görevine ve başarısız yapay nefes borusu ameliyatlarına devam etti. Macchiarini’nin yapay nefes borusu nakil ettiği hastalar arasında ameliyattan sonra yıllarca Karolinska Hastanesi yoğun bakımında kaldıktan sonra ölen Türk kızı Yeşim Çetirin de bulunuyor.



Karolinska Hastanesinde görevli dört doktorun Macchiarini’yi araştırmalarında sahtekarlıkla suçlayarak enstitü yönetimine başvurmasına karşın Nobel Tıp Komitesi başkanı Urban Lendahl’ın da aralarında bulunduğu yönetim bilinçli olarak Macchiarini’yi destekleyip korumaya devam etmekle suçlanıyor. (DHA)

 


Etiketler istifa
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin