Dünyadaki sayılı, Türkiye’de ilk NFT ajansı olma özelliği taşıyan Tooken, internet dünyasındaki koleksiyonerliği yeniden tanımlayıp marka, koleksiyoner, sanatçı üçgenini oluşturacak. Hakan Şık ve Orkun Bulut tarafından 6 aylık bir hazırlığın ardından kurulan Tooken, yaptığı kılavuzlukla sadece Türkiye’de değil Londra ve Los Angeles’ta da fiziki dünyayı dijital kodlarla buluşturacak.
Gaming dünyasındaki koleksiyonerlerin, satın aldıkları parçalarda tam anlamıyla sahiplik duygusu hissedememesine çözüm olarak ortaya çıkan NFT yani Non-fungibletoken (eşi bulunmayan dijital varlık) artık dijital dünyanın her yerinde. Mart ayında Christie’s tarafından gerçekleşen müzayedede dijital sanatçı Beeple’ın çalışmasının 69 milyon dolarlık satışıyla sanat dünyasını derinden sarsan NFT, merkeziyetiz olup aracı kurumları ihtiyaç duymamama avantajıyla kısa sürede hem teknoloji hem de entelektüel çevrelerin en önemli gündem konusu oldu.
Pazarlama ve iletişim konusunda 100’den fazla büyük marka ile çalışmış olan Orkun Bulut ve Hakan Şık "NFT dünyasının 0 noktasındayız. Sahip olma refleksi, koleksiyon yapma hissi büyük bir pazar oluşturuyor. Sahip olduğunuz parçalar yakında kişileri, markaları hatta üreten sanatçıyı internet dünyasında tanımlayıp, tekrar konumlandıracak" diyor. Bu dünyaya girişin stratejik bir şekilde ele alınması gerektiğini düşünen Tooken, sağlam bir plan ve doğru yönlendirmelerle NFT alanında başarıyı vaadediyor. Her şeyin NFT olabilir gözüyle bakılırken her şeyi NFT’lendirmek yerine işin içerik ve mesaj tarafına odaklanmayı hedefleyen Tooken, bu alanda Türkiye’deki ilk girişim olarak dikkat çekiyor.
Uluslararası arenada yer alma fırsatı
Ağırlıklı olarak görsel öğelerin yer aldığı NFT dünyasında sunulan eserler aynı zamanda uluslararası arenada görücüye çıktığı için milyonlara kısa sürede ulaşılabiliyor. Akla gelebilecek pek çok şey NFT’de beğeniye sunulabiliyor. Görseller, resimler, kartlar, hatta Tweetler bile. Eserlere biçilen değerler ise bu alanda kendini göstermek isteyenleri heyecanlandırıyor.