Türkiye'nin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesi çabası çerçevesinde "bir zamanlar her türlü çizgiden isyancı gruplara Suriye'deki savaş alanlarına kolay erişimi sağladığı ancak şimdi yaratmaya yardımcı olduğu kaos için ağır bir bedel ödediği" iddiaları dile getiriliyor.
New York Times gazetesi, "İsyancılara yol açtıktan sonra Türkiye ağır bir bedel ödüyor" savını başlığa çıkarttığı Habur kaynaklı geniş haberinde Türkiye ile Irak arasında mal taşımacılığına darbe vurmasına ve Türk kamyoncularının yakınmalarına dikkat çekerken Türkiye'nin politikalarına yönelik eleştirileri de yansıtıyor.
"Üç yıldır Suriye'de IŞİD bayraklarını görüyorduk ve bu, Türkiye
yüzünden. Türkiye, onları girmeye izin verdi" gibi eleştirilere yer
verildiği haberde "Şimdi IŞİD'in yükselişiyle Türk hükümetinin
yaratmaya yardımcı olduğu kaos için ağır bedel ödüyor" görüşünü öne
sürüyor.
ABD'li gazete, "Yıllarca "komşularla sıfır sorun politikası',
Türkiye'yi, çok hayranlık duyulan bir İslami demokrasi ve ekonomik
büyüme modeline haline getirmeye yardımcı olmuştu. Irak pazarının
açılmasından çok yararlandı ve geçen yıl bu ülkeye 12 milyar dolar
tutarında ihracat yaptı" dedikten sonra bu tutarın bu yıl dörtte
biri veya daha fazla gerilebileceği tahminlerini aktarıyor.
Türkiye'nin kayıplarının yüzbinlerce Suriyeli mültecinin sınırı geçmesi üzerine ortaya çıktığı, Türkiye'nin mülteciler için şimdiye kadar 1.5 milyar dolar harcadığı belirtildiği haberde "Irak'ta yeni çatışmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir dizi yurt içi ve yurt dışı politika aksaklıklarından sadece sonuncusudur" yorumu yapılıyor.
Bu çerçevede son dönemdeki protesto gösteriler, maden faciası ve "yolsuzluk skandalı" gibi gelişmelere işaret eden gazete, Türk hükümetinin "Arap isyanlarına desteğini eski müttefiklerinden daha da izole ettiğini" savunuyor.
NYT, "Birçok kişi şimdi Türk hükümetini Suriye'deki aşırılığın yükselişini kolaylaştırmakla suçluyor" dediği haberinde "Türk liderleri, sınırlarına yakın yerlerde cihatçıların yükselişinden kaygı ifade ettiler ve aşırı unsurları ortaya çıkarmak için çalabarı hızlandırdıklarını söylüyorlar. Ancak Irak'taki militanların hızlı yükselişi konusunda pek bir şey söylemediler" diye yazıyor.
Türkiye'nin "ABD'den bir buçuk yıl sonra bu ay" El Nusra'yı terör örgütü olarak nitelediği, Başbakan Erdoğan'ın da Avrupa ülkelerini cihatçıların Türkiye'ye sehayatlerini durdurmaya çağırdığını kaydeden gazete, Türk yetkililerinin Kerkük'ün Kürtler tarafından ele geçirilmesine ise "sessiz" kaldıklarını düşünüyor ve bu "sessizliği" Türkiye'nin Kürtleri Irak'ta tek güvenli ortak olarak gördüğü anlamına gelebileceği görüşleri de yansıtıyor.
NYT, haberinin geri kalan bölümünde ise, Irak'a mal taşıyan Türk kamyoncularının maddi kayıpları ve karşı karşı bulundukları tehlikelere vurgu yaparken "Tehlike, çoğu kamyoncuyu Irak'a girmekten vazgeçirmedi" diyor ve haberini, hala 47 bin doları borcu bulunan kamyonu için her ay 2 bin 700 doları ödemek zorunda kalan bir Türk vatandaşının "Irak'a gitmeliyiz, başka seçeneğiz yok" sözleriyle noktalıyor. (ANKA)