New York Times gazetesi, Başbakanı Erdoğan'ın "10 yıllık iktidarına en ciddi meydan okuma" olarak nitelediği Gezi gösterilerinden sonra hükümetin "muhalif olarak algıladığı kişilere karşı agresif biçimde harekete geçtiğini" öne sürerek "Binden fazla öğrenci, öğretmen ve aktivist, cami imamları dahil, olaylardaki rolleri konusunda sorgulanmak üzere" polise götürüldüğünü yazdı.
Düzinelerce gazetecinin işini kaybettiğini, Türkiye'nin en
zengin ailelerinden birinin hesaplarının bir "müfettiş ordusu"
tarafından denetlendiğini kaydeden gazete, şöyle devam etti:"Ancak,
birçok Türk ve dış uzmanı, çok sayıda askeri darbe, polis vahşeti,
işkence ve kaybolma olaylarıyla dolu bir tarihe sahip ülkede
protestolardan sonra daha vahşi bir bastırmayı bekliyorlardı."
"HASSAS BİR DENGELEME HAREKETİ"
Birçok kişi sorgulansa da şimdiye kadar çok az insan hakkında dava açıldığı değerlendirmelerini aktaran gazete, yine Ankara'da bir savcının 500'den fazla kişi hakkında dava açmakla "tehdit" ettiğini de kaydetti.
NYK "Öyle görünüyor ki hükümet hassas bir dengeleme hareketini yapıyor" dedi ve hükümeti eleştirenlerin sokaklara dökülmelerini önlemek için baskı yapılırken yine bu baskılar Türkiye'nin uluslararası imajının, özellikle ekonomi için kilit rol olan finansal çevrelerinde, daha fazla zarar görmemesi amacıyla fazla sert olmuyor" iddiasında bulundu.
Protestoların "en büyük siyasi sonucunu" Başbakan Erdoğan'ın "daha güçlü bir cumhurbaşkanlığı" tesis etme planından şimdilik vazgeçmek zorunda kalması olarak değerlendiren gazete, "Analistler, protestoların kültür üzerindeki en büyük etkisinin ise, otoritelerin muhaliflere daha büyük bir hoşgörüsüzlüğü ve siyasi söylemin kabalaşmasını gösteriyorlar" dedi. (ANKA)