New York Times Editöryal Kurulu'ndan Türkiye'ye 'sınır' çağrısı!

New York Times Editöryel Kurulu, Türkiye sınırlarını militanlara kapatmalı çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
New York Times Editöryal Kurulu'ndan Türkiye'ye 'sınır' çağrısı!

Irak'ta olup bitenlerin karşısında Obama Yönetiminin neler yapması gerektiğine ilişkin tartışmalar sürerken New York Times Editöryel Kurulu, Başkan Barack Obama'nın Irak konusunda askeri müdahaleye karar vermesi durumda bunun Maliki hükümetini desteklemek için değil, militanların hamlesini bozmak için yapılacağını açıkça söylemesi gerektiğini savunuyor ve "Türkiye, sınırlarını, Suriye ve Irak'a akan militanlara ve malzemeye kapatmalı" deniliyor.



New York Times Editöryal Kurulu imzası ile yayınlanan başyazısında, Başkan Obama'nın, "Sünni aşırı militanların toprağı ele geçirdiği ve devletin varlığını tehdit ettiği Irak konusunda şimdiye kadar doğru söylemi kullandığı" belirtilerek, Obama'nın "ihtiyatlı" olduğuna ve Irak'ta siyasi reform ihtiyacına işaret ederken Irak'ın kaderinde etkisi olabilecek diğer ülkelerle temaslar yapıldığı kaydediliyor.



Obama'nın ABD'nin herhangi bir askeri müdahalesinin koşulu olarak Maliki'yi, Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin temsil edileceği geniş tabanlı bir hükümeti kurmaya çağırdığına dikkat çeken NYT editörleri, şunları da yazıyor:



"Obama ve yardımcıları, kabul etse etmezse Irak'ın tamamen çökmesi durumunda çıkarlarının ciddi biçimde tehdit altına gireceği bölgesel liderler ile istişare ediyor. Türkiye örneğin, sınırlarını, Suriye ve Irak'a akan militanlara ve malzemeye kapatmalı. Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer Körfez ülkeleri ise, IŞİD ve diğer aşırı grupları doğrudan veya dolaylı olarak finanse etmeyi durdurmalı."



Yazıda ayrıca "Başkan Obama, Irak'ın "aşırı grupların ivmesinin kurulması için" desteğe ihtiyacının olduğunu ve askeri müdahale dahil seçenekleri değerlendirdiğini söylediği anımsatıldıktan sonra "Eğer Obama, askeri bir müdahale yönünde karar alırsa bunun Sayın Maliki hükümetini desteklemek için değil, Irak ordusu toparlanırken militanların hamlesini bozmak için yapılacağını açıkça ifade etmeli" deniliyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin