Musul haberlerine yayın yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı!

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun basılması, Türkiyeli diplomatların kaçırılması haberlerine getirilen yasağın kaldırılması için, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Google Haberlere Abone ol
Musul haberlerine yayın yasağı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı!

Basın Konseyi Başkanı Türenç, "Yayın yasağı kararının yürürlükte olduğu sürece, kamuoyunun haber alma hakkının engellendiğini ve telafisi imkansız zararlara neden olduğunu" vurguladı ve şu görüşlere yer verdi:

 

"Anayasa’nın 26. maddesi düşünceyi yayma özgürlüğünü, 28. maddesi de Basın Özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. Maddesi de ifade özgürlüğü ve bunun bir parçası olan basın özgürlüğünü güvence altına almaktadır."

 

Başkan Türenç'in Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda şu noktalara değinildi:

 

"İfade özgürlüğünün, toplumsal ve bireysel işlevini yerine getirebilmesi için AİHM’nin de ifade özgürlüğüne ilişkin kararlarında sıkça belirttiği gibi, sadece toplumun ve devletin olumlu ya da zararsız gördüğü “haber” ve “düşüncelerin” değil, devletin veya halkın bir bölümünün olumsuz ya da yanlış bulduğu, onları rahatsız eden haber ve düşüncelerin de serbestçe ifade edilebilmesi ve bireylerin bu ifadeler nedeniyle herhangi bir yaptırıma tabi tutulmayacağından emin olmaları gerekir.

 

İfade özgürlüğü, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin temeli olup bu özgürlük olmaksızın “demokratik toplumdan”  bahsedilemez. İfade özgürlüğüne müdahale eden mahkemenin, müdahalenin “güçlü bir sosyal ihtiyaca” karşılık geldiğini ve önlemin “izlenen meşru amaca” uygun olduğunu, şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklamak zorundadır.

 

Somut olayda mahkeme yalnızca izlediğini iddia ettiği meşru amacı göstermiş, alınan önlemin demokratik toplumdaki baskın bir ihtiyaca karşılık gelip gelmediğini tartışmamıştır. Ayrıca izlenen meşru amacın milli güvenlik olduğu düşünüldüğünde, yaşanan olaylara ilişkin haber yapılmasının süresi ve kapsamı belirsiz bir karar ile durdurulmasının, izlenen meşru amaca uygun olduğunu da söylemek mümkün değildir. "

 

Avukat Turgut Kazan ve Oktay Huduti tarafından hazırlanan başvuru dosyası bugün Anayasa Mahkemesi'ne sunuldu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin