Almanya ile imzalanan ilk 'işçi göçü' anlaşmasının 50'nci yılı anısına bir dörtleme olarak hazırlanan 'Almanya'da Yarım Asır' belgesellerinin ikincisi olan Multikulti Haberler, bugün televizyon ekranlarında ilk kez yayınlanacak. Türkiye kökenli Alman ve Alman medya kuruluşlarının yöneticileri ile gazetecilerinin bakış açısından göç, göçmenlik, medya, entegrasyon ve İslamafobi konularının ele alındığı film saat: 20 55'te, TRT 1’de gösterilecek. Belgeselin seyircisiyle ikinci randevusu ise 13 Nisan'da…
İKİNCİ GÖSTERİM 13 NİSAN'DA
Yönetmenliğini Semra Güzel Korver'in üstlendiği 'Multikulti Haberler' isimli belgeselin galası 06 Nisan Cumartesi günü TRT İstanbul Radyosu'nda gerçekleştirildi. Galaya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT Genel Müdür Yardımcısı Dr. Zeynel Koç'un yanı sıra akademi, sanat, sivil toplum ve siyaset çevresinden yaklaşık 300 kişi katıldı. Açılış konuşmaları ve film gösteriminin ardından bir kokteyl ile kutlanan filmin galasını Almanya'nın ünlü kabaristi, ödüllü komedyen Fatih Çevikkollu sundu. Televizyon ekranlarında ilk gösterimi 10 Nisan’da yapılacak olan belgeselin, ikinci gösterimi 13 Nisan Cumartesi günü, TRT 1'de, saat 19:30'da yapılacak. Türkiyeli göçmenler Alman medyasında nasıl algılanıyor, manşetlere nasıl yansıyor, göçmenlerle ilgili önyargılarda medyanın rolü nedir, İslam Alman medyasında nasıl anlatıyor ve yansımaları ne oluyor, Türkiye kökenli gazeteciler Alman medyasında çalışırken ne tür sıkıntılar ve kolaylıklar yaşıyor gibi sorulara yanıt aranan film, TRT'nin bütün kanallarında dönüşümlü olarak gösterilecek.
ALMAN MEDYASI BU FİLMDE
ZDF Genel Yayın Yönetmeni Peter Frey, RTL'nin ünlü sunucusu Nazan Eckes, Bild Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann, ARD editörlerinden Erkan Arıkan, Der Spigel Editörü Bernhard Zand, RBB Editörü Cem Dalaman, WDR Türkçe Yayınlar Müdürü Murad Bayraktar, Medya ve Sorumluluk enstitüsü Deirektörü Dr. Sabine Schiffer gibi önemli isimlerinin görüşlerine yer verilen filmin çekimleri Almanya'da gerçekleştirildi. Çekim ve kurgu süreci bir yılda tamamlanan 'Multikulti Haberler' belgeselinde, 1964 yılında kurulan ve bir fenomene dönüşen ilk Türkçe radyolardan Köln Radyosu'nun öyküsü, Radyo Multikulti, Türkçe yayınların Almanca öğrenilmesine etkisi gibi konular da değerlendiriliyor. Göç alan bazı Batılı ülkelerin göçmenlerin entegrasyonu için benimsediği "çok kültürlülük" politikasını tanımlayan 'Multikulti' aynı zamanda Almanya'daki bir radyonun ismiydi. 1994 yılından itibaren aralarında Türkçenin de bulunduğu 18 dilde yayın yapan 'Radyo Multikulti’nin 2008 yılında kapatılması Almanya'nın göç politikalarındaki değişiminin simgelerinden birisi oldu.
“ALAMANYA ALAMANYA” HAKKINDA: Dört bölümlük serinin ilki olan 'Alamanya Alamanya', günümüzde Avrupa'nın da en çok tartıştığı konulardan olan göçmenlerin entegrasyonu ekseninde, Almanya'daki Türkiyeli göçmenlerin yaşadığı kimlik, aidiyet, dil konularını gerçek karakterin yaşam öyküleri eşliğinde inceliyor. Çeşitli festivallerde, konferanslarda ve üniversitelerde gösterilen belgesel yurtdışında yaşayan Türkiyelilerden tam not alan belgeselin diğer bölümleri medya, ekonomi ve eğitim alanlarında göçmenliği ve entegrasyonu sorguluyor. Multikulti Haberler’in ardından serinin son iki bölümü de bu yıl gösterime girecek.