OMAD, “One Meal A Day” ifadesinin kısaltmasıdır. Bu diyette planlanan program günde tek öğün beslenme yapılmasıdır. Gün içerisinde sadece 1 saatlik zaman diliminde beslenme penceresi açıktır, geri kalan 23 saatlik zaman diliminde ise açlık durumu olmalıdır. OMAD diyeti son zamanlarda popülerliği artmış olan aralıklı orucun bir çeşididir.
Temel prensipleri
OMAD diyetinde temel prensibe göre günde sadece 1 saatlik beslenme penceresi bulunmaktadır. Bu 1 saatlik zaman dilimi dışında kalan zamanlarda ilk seçenek açlıktır. Açlık durumunda kişinin 23 saat boyunca kalori almaması gerekmektedir.
İkinci seçenek ise kalori kısıtlaması yapılmasıdır. Kalori kısıtlaması yaparken ise küçük ara öğünler yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Kalori kısıtlaması yapılan dönemlerde su tüketimi artırılmalı ve bitki çayı kullanımı ile beslenme desteklenmelidir.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda kişilerin beslenme zamanının kilo alımında önemli bir etken olduğu görülmüştür. Hareketsiz kalınan dönemlerde yağlı gıda tüketimi kilo alımına sebep olabilir. OMAD diyetinde önerilen tek öğün beslenme sürecinde yağlı gıdalardan uzak durulması önemlidir. Burada amaç yağ yakımını desteklemek ve metabolizmayı düzenlemektir.
Nasıl uygulanır?
OMAD diyeti uygulanırken tavsiye edilen, öğle saatlerinde tek bir öğün yapmaktır. Belirlenen öğünde istenilen biçimde gıda tüketilebilir fakat yağlı, şekerli ve vücuda ağır gelen besinlerden kaçınılması kilo kontrolüne katkı sağlayabilir.
OMAD diyeti uygulanırken gün içinde bolca sıvı tüketilmesine özen gösterilmelidir. Tek öğün beslenme düzenini uygulamadan önce bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir.