Bu sene 6. yaşını kutlayacak olan Montréal Türk Filmleri Festivali 9- 15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
Festival boyunca Türkiye çeşitli yönleriyle Cinéma du Parc’ta temsil edilecek.
Montrealliler, film şenliği boyunca Türkiye'nin önemli festivallerden ödül almış ya da ödüle aday gösterilmiş uzun, kısa ve belgesel filmlerinin yanında, yeni yeteneklerin de yapıtlarıyla Türk sinemasını daha yakından tanıyacak.
Festival ile ilgili ayrıntılar http://festivaldufilmturc.org adresinden sosyal medya hesaplarından duyrulacak.
İşte festivalde gösterilecek filmler:
OLMAK (İA)/ 9 Mayıs, 19.00
Türkiye. 2013. Yön.: Murat Düzyol. Sayısal. 11 dk.
Oyuncular: Tamer Levent, Burcu Görek, Buket Kurt
Türkçe, İng. Altyazı
Filmde Gezi Parkı Direnişi sırasında yaşanan şiddeti ve bundan etkilenen farklı kişilerin yaşama bakış açıları irdelenmeye çalışılıyor. Kişisel bir deneyimden yola çıkılarak yapılan eleştirel çalışmada şiddetin yaşamsal niteliği üzerine etkileri ve duyumsattıkları öznel bir yorumla aktarılıyor.
Bİ KÜÇÜK EYLÜL MESELESİ (İA) (AÇILIŞ FİLMİ)
9 Mayıs, 19.00/ Türkiye. 2014. Yön.: Kerem Deren. Sayısal. 107 dk.
Oyuncular: Farah Zeynep Abdullah, Engin Akyürek, Ceren Moray, Onur Tuna, Ege Aydan
Türkçe, İng. Altyazı
Eylül yaşamda istediği her şeye sahip. Güzel, neşeli, eğlenceli... Ta ki bir gün başına bir şey gelene ve yaşamının son bir ayını unutana dek. Ailesi, arkadaşları her şeyin yolunda olduğunu söyleyip dururken, Eylül bir şeylerin ters gittiğini anlamaya başlar. Ve anımsamadığı bir ayın ardından Bozcaada'ya gider. Orada, daha önce hiç görmediği derbeder, garip bir adam ona seslenir:
"Eylül. Beni hatırlamıyor musun? Sen burada, bu adada bana aşık oldun"
Kelebeğin Rüyası (İA)
Türkiye. 2013. Yön.: Yılmaz Erdoğan. Sayısal. 118 dk.
Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Yılmaz Erdoğan, Belçim Erdoğan, Farah Zeynep Abdullah
Türkçe İng. Altyazı
Zonguldak'ta yaşayan iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, yeni yeni modernleşen bu madenci kentinde memuriyet hayatlarını sürdürürken, bir yandan da sanatla, edebiyatla ve en çok da şiirle iç içe yaşamaktadırlar. Ayakları üzerine yeni kalkan genç Cumhuriyet, bir yandan modernleşme çabasındayken, aynı yıllarda Avrupa'da da çetin bir savaş yaşanmaktadır. Belediye Başkanı'nın kızı Suzan'ın Zonguldak'a geri gelmesiyle Rüştü ve Muzaffer'in şiire olan inancı daha da artar. Henüz lise öğrencisi olan Suzan, çevrenin istememesine karşın iki gençle yakın arkadaş olur. Fakat 1940'lı yılların vebası olan verem, iki genç insanın da sağlığını git gide tehdit etmektedir. Hem Rüştü ve Muzaffer'in gelecekleri, hem de dünyanın gidişatı hayra alamet değildir...
PATİKA (FA)
Türkiye/Fransa. 2013. Yön.: Onur Yağız. Sayısal. 23 dk.
Oyuncular: Hakan Karsak, Özgür Özil
Türkçe/Fransızca Fr. Altyazı
Her sabah, 10 yaşındaki Yaşar ve babası aynı kasaba yolunu teperler. Fakat, tek bisiklete sahip oldukları için bisikleti nöbetleşe kullanmaları gerekmektedir. Babasından hep uzak kalan Yaşar, bir gün bu duruma son vermeye karar verir.
Mutlu Aile Defteri (FA)
Geçen yıl yitirdiğimiz ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz anısına
11 Mayıs Pazar, 19.00/ Türkiye. 2014. Yön.: Nihat Durak. Sayısal. 91 min.
Oyuncular: Tuncel Kurtiz, İlker Aksum, Binnur Kaya, Büşra Pekin, Bülent Emrah Parlak, Öner Erkan
Türkçe, Fr. Altyazı
Sert ve otoriter bir mizaca sahip Emekli Albay Yıldırım Taşyumruk günün birinde damdan düşer. Bu olay yıllar önce kendisinden koşa koşa kaçmış olan evlatlarını yeniden aynı çatı altında buluşturur. Yıldırım Bey artık daha güçlü, daha hızlı ve daha öfkelidir. Ve çocuklarının sakladığı sırları ortaya çıkarmakta kararlıdır. Çocukları ise yalanlarını sürdürmeye çalışırken her geçen gün daha da köşeye sıkışmaktadır. Kafası gittikçe karışan Yıldırım bey, yalanların, dolanların hangisinin kime ait olduğunu bir süre sonra ayırt edemez olur. Aslında önemli olan ise, en sonunda bu beş benzemez insanın tekrar aile olmayı başarıp Mutlu Aile Defteri’nde yer alıp alamayacaklarıdır? Bu film, o çatı altında yaşanacakların komik ve sevgi dolu hikâyesidir…
GURBET’İ SEÇTİM (İA)
12 Mayıs P.tesi, 19.00 (Belgesel)
Türkiye. 2013. Yön.: Sultan İlhan. Sayısal. 54 dk.
Türkçe İng. Altyazı
Ülkemizin bir yarısında onlarca yıldır adı konmamış bir savaş yaşanıyor. Süren bu çatışmalar, birbirine öfke duyan ve gittikçe de düşmanlaşan halklar yaratmaya başladı. Tam da bu olan bitenin orta yerinde Banu ve Gurbet’le tanıştık. Banu 2006 yılında bir internet sitesinden, isminin manidarlığına kapılıp Batmanlı Gurbet’i “kardeş” olarak seçer. Ailesinin uyarılarına ve onu vazgeçirmeye çalışanlara, “...ben tanımadığım insanların iyi niyetlerine sığınırım’’ der.
MUSA (İA)
Türkiye. 2013. Yön.: Serhat Karaaslan. Sayısal. 18 dk.
Oyuncular: Aram Dildar, Serdar Orçin, Şehsuvar Aktaş, Cahit Çeçen, Musa Karagöz, Özge Keskin.
Türkçe İng. Altyazı
Korsan DVD satan Musa’nın tezgâhına bir gün yönetmen Zeki Demirkubuz gelir, kendi filminin de tezgâhta olduğunu gören yönetmen Musa’ya bir öneride bulunur.
ŞEREF DAYI ve GÖLGESİ (İA)
Türkiye. 2013. Yön.: Buğra Dedeoğlu. Sayısal. 15 dk.
Oyuncular: Salih Kalyon, Ayşe Selen, Yağız Durmaz
Türkçe İng. Altyazı
Bir Kıbrıs gazisi olan Şeref Dayı’nın savaş sırasında vurulmasına neden olan gölgesi bir gün onu terk eder ve torunuyla beraber gölgesinin peşine düşerler.
MİSAFİR (İA)
13 Mayıs Salı, 19.00 (Belgesel)
Türkiye. 2013. Yön.: Haydar Demirtaş. Sayısal. 30 dk.
Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice İng. Altyazı
1920’li yıllarda üç çocuğuyla birlikte Suriye’ye gitmek zorunda kalan Süryani bir anne, oğlu Bahe’yi geri geleceğim diyerek Mardin’deki Deyrulzafaran Manastırı'na bırakır. Geçen yıllar boyunca sürekli annesini anan ve 75 yıldır annesinin gelmesini bekleyen Bahe, sadece özel günlerde manastırdan çıkar.
BRUKMAN KADINLARI (FA)
13 May Salı, 19.00 (Belgesel)/ Kanada. 2008. Yön.: İshak Işıtan. Sayısal. 88 dk.
Brukman işçileri Celia Martinez, Matilde Josefina Adorno, Delicia Regini, Juan Carlos Regini, Liliana Torales, Nilda Bustamente ve diğer onurlu işçilerinin katılımlarıyla.
Aralık 2001’de Arjantin’i derinden bir ekonomik kriz etkiledi. Buenos Aires’te Brukman patronları tekstil fabrikasını terk edip kayıplara karıştılar. Bir anda çoğunluğu kadın olan fabrika işçileri işsiz kaldı. Bu film Brukman Kadınlarının yeniden örgütlenip ayağa kalkışını öykülüyor. Öykülüyor dediğimize bakmayın, yaşanan gerçeğin ta kendisidir.
ZEN (İA)
14 Mayıs Çarşamba, 19.00 (Belgesel)
Türkiye. 2013. Yön.: Özer Kesemen. Sayısal. 13 dk.
Hatice Keskin
Türkçe, İng. Altyazı
13 yaşında zorla evlendirilen, 16 yaşında kocası ölen, iki çocuğu ve kumasıyla ortada kalan, hayatla tek başına mücadele etmeyi seçen, kaderine boyun eğmeyen Hatice Keskin'in gerçek yaşam öyküsü.
MERYEM (FA)
14 Mayıs Çarşamba, 19.00
Türkiye. 2013. Yön.: Atalay Taşdiken. Sayısal. 96 dk.
Oyuncular: Zeynep Çamci, İsmail Hacıoğlu, Mustafa Uzunyılmaz
Türkçe, Fr. Altyazı
17- 18 yaşlarında, güzelliği ile tüm kasabanın ilgisini çeken Meryem’e, aynı kasabada yaşayan ve oğulları İstanbul’da çalışan bir aile talip olmuş ve 10 gün içerisinde nişan, kına gecesi ve düğün yapılmıştır. Meryem'in kocası Mustafa, düğünden ancak bir kaç gün önce gelmiş ve 6 gün evli kaldıktan sonra “Bir düzen kurar, seni de İstanbul’a alırım” diyerek yaşadığı kente, İstanbul’a dönmüştür. Kayınvalidesi ve kayınpederi ile yaşamaya başlayan Meryem, bir yandan hasret çekerken, bir yandan da umudunu korumaktadır. Sonunda Meryem bir yola çıkar. Ama o, herkesin beklediği sona gitmeyecektir…
EKSİK (İA)
15 Mayıs, Perşembe, 19.00/ Türkiye. 2012. Yön.: Eren Çukurluöz ve Umut Subaşı. Sayısal. 8 dk.
Oyuncu: Nikos Mavrakis
Türkçe / Rumca, İng. Altyazı
Mübadeleyle doğduğu topraklardan koparılan genç adam, kendini ait hissettiği yere, gerçek evini bulmaya İzmir'e gelir. Aynı duygular içinde İzmir'den ayrılmayı düşleyen başka biri daha vardır. 90 yıl önce başlayan hasretin yakın zamana taşınmış, farklı iki dildeki hikâyesi.
YABANCI (İA)
15 Mayıs, Perşembe, 19.00/ Türkiye. 2012. Yön.: Filiz Alpgezmen. Sayısal. 94 min.
Oyuncular: Sezin Akbaşoğulları, Caner Cindoruk, Serkan Keskin, Xavier Clion
Türkçe, İng. Altyazı
Özgür, devrimci mücadele sonrası, 80 darbesiyle Fransa’ya iltica etmiş bir anne-babanın kızıdır. Paris’te doğup büyümüş ve Türkiye’yi hiç görmemiştir. Hikâye Paris’te Özgür’ün babası Hüseyin’in ölüm haberini almasıyla başlar. Babasının evinde bulduğu vasiyet niteliğindeki bir mektup Özgür’ü çok etkiler ve genç kadın babasının cenazesini alarak İstanbul’a gelir. İstanbul’da, yurttaşlıktan atılmış babasını defnedebilmesi için çözülmesi belki de olanaksız bürokratik engelleri aşması gerektiğini görür. Özgür bütün yolları zorlar. Ancak hiçbirinden sonuç alamaz. Sonunda babasını Türkiye’ye gömmekten vazgeçer. İstanbul'da tanıştığı Ferhat onun pes etmesine izin vermez. En azından bir yol daha vardır: “Babasının akrabalarına başvurmak.”