Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve beraberindeki Basın Konseyi heyeti, dün gece 200 kişinin taşlı sopalı saldırısına uğrayan Hürriyet Gazetesi'ne geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç başkanlığındaki heyeti, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ile Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ağırladı.
Pınar Türenç'in yanı sıra, 2.Başkan Murat Önok ile Üyeler Ekrem Dumanlı, Ahu Özyurt, Başar Yaltı da görüşmede hazır bulundu.
Pınar Türenç olayı "Basın ve ifade özgürlüğüne indirilen darbe" olarak niteledi ve bunun demokrasilerde kabul edilemeyeceğini söyledi.
Vuslat Doğan Sabancı ise, saldırı sonrasında göstericilerin hiçbirinin ifadesine başvurulmadığına dikkat çekti: "Oysa bunun yapılması mümkündü" dedi.
Basın Konseyi heyeti, "çeşitli kamera" görüntülerinden birçok kişinin açıkça tespit edilebileceğini belirtirken şu görüşlere yer verdi:
"Bu kişiler hakkında gerekli hukuki işlemlerin ivedilikle yapılmaması, devletin ifade özgürlüğünü koruma yükümlülüğünü ihlal ettiği anlamına gelir. Saldırı grubunun içinde AKP'lilerin olduğu, görüntülerde açıkça görülmekte. Öğrendik ki, AKP yetkililerinden olayın üzerinden neredeyse 20 saat geçmesine rağmen, gazeteye hiçbir şekilde geçmiş olsun mesajları iletilmemiş. Bu da son derece önemli ve düşündürücü bir durum."
Görüşmenin ardından, Hürriyet'in ana giriş kapısı önünde gazetecilere açıklama yapan Pınar Türenç, şunları kaydetti:
"Basın Konseyi heyeti olarak, Hürriyet Gazetesi'ndeki meslektaşlarımıza geçmiş olsun demeye geldik. Meydana gelen olay, son derece vahim, son derece korkunç, son derece ürkütücü ... Bu tabi, halkın haber alma hakkı için, ifade özgürlüğünün yaşaması için bütün özgürlüklere indirilen bir darbedir. Şunu söylemem gerekiyor; Türk medyasının Amiral Gemisi olan bu gazetenin göndere çekilen bayrağı, o anda indirildi ve yakıldı. Ama bundan sonra bu bayrak indirilemeyecek, yakılmayacak. O bayrak daima o gönderde kalacak. Bu böyle biline ... "
Türenç, açıklamasına şöyle devam etti:
'İfade özgürlüğünün en önemli unsuru olan eleştiri hakkının herkes için geçerli olduğunu düşünüyoruz. Bu eleştiri hakkının hayata geçmesi, demokrasilerde son derece önemlidir. Ama bu eleştiri hakkını, taşlı,sopalı, vandallık noktasında binalara yapılan saldırıdan mı bekliyoruz. Saldırının kabul edilmesi mümkün değildir. Meslektaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyoruz'
'Magazin Gazetecileri Derneği' de bir açıklama yayınlayarak Hürriyet'e yapılan saldırıyı kınadı:
Hürriyet Gazetesinin maruz kaldığı taşlı sopalı saldırıyı demokratik protesto hakkının suistimali olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz.
Demokrasinin vazgeçilmez değeri olan “basın hürriyeti”ni hedef alan saldırıların yoğunlaştığı bir ortamda bu saldırı hepimizi karamsarlığa sevk etmiştir. Siyasetin bu sorunu öncelikli kabul ederek müdahele etmesi gereğine dikkat çekmek; başta bütün basın kuruluşları olmak üzere gazeteci örgütlerinin saldırıya uğrayan basın organı ve gazetecilerle dayanışma içinde olması gereğini hatırlatırız.
'Gazeteciler Hürriyet'e saldırıya bu açıklamalarla tepki göstedi'