Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordu ve güvenlik güçleri hariç tüm kamu çalışanlarının maaşlarının endekslenmesini askıya alan yasayı imzaladı.
Yasaya göre, devlet maaşlarının endekslenmesi 2024 yılının tamamı için askıya alınacak. Rus yetkililer bunun 36 milyar ruble (yaklaşık 403 milyon dolar) tasarruf sağlayacağını düşünüyor.
Yasa, Rusya'nın askeri veya güvenlik güçlerinde görev yapanlar için geçerli olmayacak.
ÖZEL SEKTÖR ZAM BEKLİYOR
Yapılan bir anket Rusya’daki şirketlerin yarısının 2024 yılında maaşlara zam yapmayı planladığını gösteriyor.
Ankete katılan şirket temsilcilerinin yüzde 50’si bu cevabı verirken, Superjob’un anketine katılan çalışanların ise yüzde 49’u kısa süre içinde maaşlarında zam beklediklerini söyledi.
Ankete göre, Rusya’daki şirketlerin yüzde 47’si altı aydan daha kısa süre önce çalışanlarının maaşlarında artışa gitti. Şirketlerin yüzde 32’si 6-12 ay, yüzde 10’u 1-2 yıl önce maaşlara zam yaptı.
2020-2022 döneminde ise anketlere göre maaşlara zam planlayan şirketlerin oranı yüzde 30’un altındaydı.
EKONOMİ DE OLUMSUZ SİNYALLER VERİYOR
Rus ekonomisindeki ısınma belirtileri Merkez Bankası'nı yeniden faiz arttırmaya mecbur bırakabilir.
TurkRus'un Kommersant gazetesinden aktardığı habere göre Rusya'da orta ve alt orta nüfus grubunda tüketim eğilimi yeniden kuvvetlendi. Bunun enflasyonu daha da körüklemesi endişesiyle, tüketimi frenleyecek yeni faiz artırımı "makul adım" olarak görülüyor.
Merkez Bankası'nın kasım anketlerinde tüketici kredisi kullanan ailelerin oranı yüzde 41'le mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ailelerin bu kredileri gıda dışı ürünler ya da otomobil almak için kullandığı belirtiliyor.
Ekim ayında bu oran yüzde 37 olarak hesaplanmıştı.
Gazeteye konuşan Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi yetkilileri, daha az varlıklı ailelerin tüketim alışkanlıklarını muhafaza edebilmek için kredi kullanımına yönelmiş olabileceği görüşünde.
Ülkede gözlenen personel açığı nedeniyle maaşların artması ve daha da artacağı yönündeki beklenti de hane halkının tüketim iştahını kabartan etkenler arasında.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, gelecek yıl enflasyon hedef orana ulaşmayı beklediklerini belirterek, “Temel senaryomuz, önümüzdeki yıl enflasyonu yüzde 4 hedefine getireceğimizi gösteriyor. Ardından faiz oranını düşürmeye başlayacağız. Ancak enflasyon çarkının yavaşlaması, ekonominin 12 ayda yaratılan rekor kredi hacmini sindirebilmesi için faiz oranı bir süre daha yüksek kalacak" demişti.
Rusya Merkez Bankası, politika faizini son olarak 27 Ekim'de 200 baz puan artışla 15'e yükseltmişti.
BORSA İFLAS ETTİ
Kommersant'a konuşan borsa yetkilileri mahkemeye iflas talebinde bulunmadıklarını açıkladı. Gazete mahkeme başvurusunun adı açıklanmayan "kreditörler" tarafından yapıldığını yazdı.
TurkRus'ta yer alan habere göre gelişme üzerine borsanın hisseleri yüzde 35 değer kaybetti.
ABD Maliye Bakanlığı 2 Kasım'da St. Petersburg borsasını yaptırım listesine almıştı. Gelişme üzerine borsada yabancı kağıtlarla yapılan işlemler durdurulmuştu.
76 RUS UÇAĞINA EL KONULDU
Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Vitaly Savelyev, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sonucu, Areoflot'a ait 76 adet yolcu uçağına el konulduğunu bildirdi.
Geçmiş dönemde Aeroflot'un CEO'su olarak da görev yapan Bakan Savelyev, Rus medyasına verdiği demeçte, bakanlığının bu duruma hazırlıklı olmadığını belirterek, yaptırımların ülkenin ticari havacılık endüstrisindeki etkisini olumsuz etkilediğini vurguladı.
Bakan, bu uçakların yaptırımların uygulanmaya başlandığı sırada bakım veya ticari hizmetlerin yerine getirilmesi gibi çeşitli nedenlerle geçici olarak Rusya dışında bulunan uçaklar olduğunu belirtti.
Halen Rus ticari uçak filosu, bin 302'sı yolcu taşımacılığı için olmak üzere bin 176 uçaktan bulunduğunu bildiren Savelyev, 2022 yılından buyana 800 adet yeni uçağın tescil edildiği de kaydetti.
GAZPROM'UN YATIRIMLARI AZALDI
2022'de Ukrayna'da çatışmaların başlamasından ve Eylül 2022'de Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarının sabote edilmesinden bu yana neredeyse kapalı bir pazar olan Avrupa'ya gaz ihracatındaki ciddi düşüş nedeniyle sıkıntı çeken Rus enerji devi Gazprom, kârının düşmesine tanık oldu.
Gazprom, 2023 yılına kıyasla 2024 yılında yatırımlarını yüzde 20 oranında azaltmak zorunda kaldı.
Rus grubu tarafından yapılan basın açıklamasında, "Gazprom'un 2024 yılı için toplam yatırım programı 16.3 milyar avro olduğu” belirtildi. Bu miktar, 2023 yatırım planına kıyasla yüzde 20'lik önemli bir azalmayı temsil ediyor. 2023 yatırım programındaki yaklaşık 3,4 milyar avroluk bu kesinti, grubun mali durumunun kırılganlığını yansıtıyor.
Grubun 2023'ün ilk dokuz ayında net kârı, 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 44 azalarak 4,6 milyar avroya geriledi.
Avrupa Parlamentosu Moskova'ya yönelik yaptırımların daha sıkı uygulanması ve hâlihazırda yaptırım kapsamında olmayan Rus sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatına tamamen ambargo konulması çağrısında bulundu. Bu ithalat, Rusya için birkaç milyar avroluk bir kazancı temsil ediyor.
Global Witness adlı STK tarafından Ağustos sonunda yayınlanan bir rapora göre, AB yılın ilk yedi ayında LNG ithalatını 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 40 arttırarak, bazı üye devletlerin kınadığı Rus savaş makinesinin yararına olmak üzere yaklaşık 5,29 milyar avroya yükseltti.
Ancak bazı AB ülkeleri, Avrupa gaz piyasasında yaratabileceği dengesizlik ve bunun sonucunda fiyatların yükselmesi nedeniyle bu önlem konusunda daha çekingen davranıyor.