Meğer yanlış biliyormuşuz! Pabucu dama atılmak deyiminin asıl anlamı ortaya çıktı! Böyle sergilendi

Pabucu dama atılmak deyiminin çoğu insan tarafından yanlış bilindiği ortaya çıktı. Genellikle 'Kendinden üstün birinin çıkmasıyla gözden düşmek' manasıyla anlamlandırılan 'Pabucu dama atılmanın' gerçek anlamı Tekirdağ'da bir gösteride ortaya konuldu.

Google Haberlere Abone ol
Meğer yanlış biliyormuşuz! Pabucu dama atılmak deyiminin asıl anlamı ortaya çıktı! Böyle sergilendi

14. Ahilik Haftası Kutlamaları Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Hasan Ali Yücel Parkı’nda düzenlenen etkinliklerle devam etti.

Lastik ayakkabıyı dama attılar

Buradaki etkinlikte mehteran takımı ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Etkinlik daha sonra ahilikte pabucu dama atma gösterisiyle devam etti. Günün anlam ve önemi nedeniyle açık alanda düzenlenen tiyatro gösteriminde, Osmanlı geleneklerinde 2 kalfanın esnaflık icazetinde yaptığı numune bir ayakkabı ve yelek, ustalarının beğenisine sunuldu. Ustalar yeleği yapan kalfanın işçiliğini beğenerek, yeleği yapan kalfaya icazet verirken, ayakkabı yapan kalfanın işçiliğini beğenmeyen ustalar numune ayakkabıyı ise alandaki bir dama attı.

Tiyatroda gösterilen uygulama ile Osmanlı döneminde çıraklık, kalfalık ve ustalık için ne kadar zor bir süreçten geçildiğinin önemine de vurgu yapılırken, pabucu dama atılmak deyimi ise genellikle 'Kendinden üstün birinin çıkmasıyla gözden düşmek' manasına değil ustalık talebine ret verilerek kalfanın yaptığı ürünün dama atılması anlamına geldiği öğrenildi.
Açık alanda düzenlenen tiyatroyu vatandaşlar büyük bir ilgiyle izledi.

Kaynak: İHA
Etiketler papuc tekirdağ
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin