Medyascope.tv, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından dünyanın en prestijli gazetecilik ve medya ödüllerinden biri olan “Özgür Medya Öncüsü Ödülü”ne (Free Media Pioneer Award) layık görüldü.
“Özgür Medya Öncüsü Ödülü”, yenilikçi çalışmalar yaparak habere erişimi kolaylaştıran, haber kalitesini artıran, basın özgürlüğü ve bağımsız gazetecilik yapılmasına imkan tanıyan, özgür basın için yılmaz mücadale vererek gazetecilerin ve medyanın önünü açan kurum ve örgütlere veriliyor.
1996’dan beri her yıl verilen ödülü, ilk yıl Rusya’dan “NTV” aldı. İlk yıldan bu yana ödül alanlar arasında Malaysiakini.com, Endonezya Bağımsız Gazeteciler Birliği, Etiyopyalı Özgür Gazeteciler Birliği, Tanzanya Medya Konseyi, Orta Asya ve Güney Kafkasya İfade Özgürlüğü Topluluğu (Azerbaycan), Mizzima Haber Ajansı (Myanmar), Radyo Okapi (Kongo), Özgür Sarawak Radyosu, Yemen Times, Radyo Africa ve Al-Monitor bulunuyor. Ödülü geçen yıl da Meksika’dan “Periodistas de a Pie” almıştı.
Bu yılki ödül, 19-21 Mart 2016’da, Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak IPI Dünya Kongresi’nde sunulacak. Kongrenin bu seneki başlığı “Risk altındaki gazetecilik: Tehlikeli bir dünyada güvenlik ve profesyonellik”.
Medyascope.tv hakkında:
Türkiye’nin sivil, bağımsız, özgür ve çoğulcu bir basın ortamına ihtiyacı olduğu gerçeğinde yola çıkan Medyascope.tv, başta Twitter’ın yeni video yayın platformu Periscope olmak üzere sosyal medya ve dijital teknolojileri harmanlayarak, güçlü bir mecra yaratma hedefiyle 20 Ağustos 2015’te yayına başladı. Sloganı “Çünkü özgür” olan Medyascope.tv, başta gazeteciler olmak üzere toplumun farklı kesimlerince üretilen, video ağırlıklı özgün içeriklerle Türkiye’nin öncü haber-yorum platformuna dönüşmüş durumda.
Yurtiçi ve yurtdışından pek çok katkı alan alan Medyascope.tv’nin içerikleri altı ayda 2 milyon adetin üzerinde izlendi. Deneyimli gazeteci Ruşen Çakır öncülüğünde kurulan ve Çakır’ın genel yayın yönetmenliğini yürüttüğü Medyascope.tv, sadece Türkiye için değil, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı tüm ülkeler için örnek olmayı hedefliyor.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) hakkında:
Uluslararası Basın Enstitüsü (International Press Institute-IPI) İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, 15 ülkeden 34 gazetecinin dünyada basın özgürlüğünü savunmak üzere bir araya gelmeleriyle kuruldu. 1950 yılının Ekim ayında New York’ta Columbia Üniversitesi’nde yapılan toplantıyla hayata geçen Uluslararası Basın Enstitüsü’nün kurucuları arasında Türkiye’den de gazeteci Ahmet Emin Yalman bulunuyordu.
Dünyada basın özgürlüğü için mücadele eden en eski küresel örgüt olma sıfatını taşıyan Uluslararası Basın Enstitüsü, Türkiye’de özellikle 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında cezaevine düşen gazetecilere, gerek davalarını izleyerek, gerek bizzat cezaevinde ziyaret ederek destek oldu. Abdi İpekçi de bu gazetecilerden biriydi.
Bugün 120 ülkeden üyeye sahip uluslararası bir örgüt olan Uluslararası Basın Enstitüsü, beş kıtada basın özgürlüğü için mücadele etmekte ve uluslararası gazeteci dayanışmasının en aktif örneklerinden birini oluşturmakta.