Mars'ta yeni keşif

Bilim adamları, Mars'ta, herkesi heyecanlandıran yeni bir buluşa imza attılar.

Google Haberlere Abone ol
Mars'ta yeni keşif

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinden (NASA) bilim adamları, Mars'ta, sadece yüksek sıcalıkta elde edildiğine inandıkları ve dünyada çok az rastlanan bir madde buldular.



Bilim adamları NASA'nın "Meraklı (Curiosity)" adlı keşif robotunu kullanarak şimdiye kadar sadece aşırı sıcaklarda oluştuğuna inandıkları "tridymite" adı verilen maddeye rastladılar.



Bilim adamları, daha önceden Mars'ta böyle bir sıcaklık düzeyinin yaşandığını tahmin etmiyordu. Dünyada da çok az rastlanan bu maddenin, Mars'ın volkanik geçmişi olduğuna işaret ettiği belirtiliyor.



1980 yılında Helen Dağı patlaması sonrasında oluşan maddeye benzetilen "tridymite"a Gale kraterinde rastlandığı ve ancak Mars'ın volkanlarının patlamasıyla yüksek sıcaklıkta oluşabileceği belirtildi.



Ulusal Bilimler Akademisinde yayımlanan yeni araştırmayla ilgili açıklamada bulunan NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nde jeokimyacı ve araştırmalar editörü Richard Morris, buldukları "tridymite" için "Mars'ta görmeyi beklediğimiz en son madde." ifadesini kullandı.



Yeni maddenin, Mars'ın nasıl evrimleştiği hakkında çok bilgi vereceğini kaydeden Morris, "Bir şeyleri yeniden düşünmemiz gerekebilecek." açıklamasını yaptı.



Mars'ın farklı bir yer olduğunu, orada süreçlerin farklı geliştiğini belirten Morris, "Belki orada bizim bilmediğimiz bazı çok tuhaf şeyler oluyor." ifadesini kullandı.



Bilim adamları yeni keşifi, "gezegenin tarihinin yeniden yazılmasını gerektirebilecek bir madde" olarak da görüyor.



2012 yılından beri Gale kraterinde gezen "Meraklı" adlı robot, Kasım 2011'de Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan fırlatılmıştı. Mars'ın iklim ve jeolojisini inceleyen Meraklı, gezegende yaşamı ve su bulunabilirliğini araştırıyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin