Mars'a yolculuk başladı... Falcon Heavy fırlatıldı!

SpaceX ve Tesla'nın, Mars roketi 'Falcon Heavy' fırlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Mars'a yolculuk başladı... Falcon Heavy fırlatıldı!

Uydu taşımacılığı şirketi SpaceX ve elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın, Mars roketi 'Falcon Heavy' fırlatıldı.



Mars'a yolculuk için ilk adım olarak görülen tarihi anı milyonlarca kişi canlı yayında izledi. Fırlatma işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilirken, roketin içerisinde de bir adet Tesla'nın bir otomobili bulunuyordu. Falcon Heavy'den ayrılan iki kapsül ise yeniden kullanılmak üzere dünyaya döndü. Falcon Heavy'nin Mars'a yolculuğu devam ediyor.



SpaceX firmasının Dünya’nın en güçlü roketi olarak bilinen Falcon Heavy modeli Cape Canaveral uzay üssünden fırlatıldı. SpaceX ve Tesla şirketlerinin kurucusu milyarder işadamı Elon Musk roketin içerisine Tesla Roadster aracını da koydu. Roadster uzaya giden ilk otomobil unvanını elde etti.



Patlatıldıktan üç dakika sonra, sürat artırıcı roketlerinden ayrılan Falcon Heavy ve ikinci etap Dünya yörüngesine doğru ilerledikçe en riskli bölümün sona erdiği bildirildi. 2 roket görevini tamamladıktan sonra sorunsuz dünyaya geri döndü. Falcon Heavy ise önümüzdeki saatler boyunca, Dünya'nın Van Allen radyasyon bandını dolaşacak.



Tarihi gün!



Uzmanlar, ilk defa bir hükümet yerine özel bir şirket tarafından yıllarca uzaya yük taşıyan Falcon 9 roketinin turbo şarjlı versiyonunun piyasaya sürülmesi ile uzay uçuşunda önemli bir kilometre taşı konulduğuna dikkat çekiyorlar.



ABD'nin 45 yıl önce gerçekleştirdiği aya giden ilk insanlı uçuştan bu yana ilk kez bu büyüklükte ve güçte bir roket uzaya gönderildi.



Musk, test uçuşununun riskli olduğu, başarı ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söylemişti.



Mars'a yolculuk başladı... Falcon Heavy fırlatıldı!



SpaceX şirketinin ürettiği Falcon Heavy isimli roket, ayrıca Musk'ın Tesla spor arabasını da uzaya taşıdı. Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna astronot giysileri giyen cansız bir manken oturdu.






 


Elon Musk (@elonmusk)'in paylaştığı bir gönderi (Şub 6, 2018 at 12:36ös PST)






Bu arada Falcon Heavy’in ilk kez bir otomobil taşıması uzay yolculuğuna olan ilgiyi artırdı. Musk, Mars'ın yörüngesine yerleştirileceğini, aracın müzik setinde ise David Bowie'nin Space Oddity şarkısının çalacağını söylemişti.




View from SpaceX Launch Control. Apparently, there is a car in orbit around Earth. pic.twitter.com/QljN2VnL1O


— Elon Musk (@elonmusk) 6 Şubat 2018


Uzaya gönderilen Tesla otomobilden canlı yayın yapıldı.



Öte yandan roketin fırlatılmasında kullanılan iki uzay kapsülü uzaya çıktıktan sonra zarar görmeden dünyaya geri indirildi.



Falcon Heavy"i fırlatan iki roket dünyaya sorunsuz bir şekilde indi.



Elon Musk gazetecilere açıklamasında "Araba dünyadan 400 milyon kilometre uzağa gidecek ve saniyede 11 kilometre yapıyor olacak. Yörüngede bir kaç yüz milyon hatta milyarca yıl kalacağını tahmin ediyoruz" demişti.



Musk araca takılmış kameralardan "inanılmaz görüntüler" elde edeceklerini de vaadetmişti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin