Aydın'ın Kuşadası ilçesi, 3.9 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Vatandaşlar büyük korku ve panik yaşadı. Ege'nin ardından bir deprem haberi de Marmara'dan geldi. AFAD Yalova'da 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
Marmara'nın büyük bölümünde hissedilen deprem saat 22:23'te yaşandı. Depremi hissedenler AFAD'ın duyurusunun altına yorum yağdırdı.
#Deprem
— AFAD Deprem (@DepremDairesi) August 11, 2022
Büyüklük : 3.5 (Mw)
Yer : Merkez (Yalova)
Tarih-Saat : 11.08.2022, 22:23:01 TSİ
Enlem : 40.5473 N
Boylam : 29.3198 E
Derinlik : 7.04 km
Detay : https://t.co/rB7RKgToZ9@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi
İşte gelen yorumlardan bazıları:
-Yalova da sallandık ama...
-3.5 değildir ya bi yanlışlık olmasın daricada hissettik baya bi salladı
-Ben bunu nasıl istanbuldan hissettim
-Yalova merkezdeyim vallahi salladı
-Kocaeli Darıca fena vurdu geçti ya
17 AĞUSTOS'TA NE OLMUŞTU?
17 Ağustos 1999'da yerel saatle 03:02'de merkez üssü Gölcük olan 40,70 kuzey enlemi ile 29,91 doğu boylamında Mw 7.6 büyüklüğündeki 45 saniye süren Gölcük depremi sadece Kocaeli’nde değil, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir bölgede ve Marmara'da hissedildi. Resmi bilgilere göre 17.480 kişi öldü, 23.781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı, 285.211 ev, 42.902 işyeri hasar gördü. 2010 yılında yayınlanan Meclis Araştırması Raporu'nda ölen kişi sayısı sayısı 18.373 olarak güncellenmiştir.
Gölcük depreminden sonra Türkiye'ye toplamda 52 ülke yardım etmiştir: Japonya, Belçika, İsrail, Azerbaycan, Bangladeş, KKTC, Kıbrıs Rum Kesimi, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Almanya, İtalya, Pakistan, Ürdün, Fransa, Rusya, İngiltere, Mısır, Yunanistan, Gürcistan, İsveç, Macaristan, Malezya, Finlandiya, Amerika Birleşik Devletleri bu ülkelerden bazılarıdır (Şekil 1).
Yakın tarihte bu bölgede Adapazarı merkez üssü olmak üzere 1943, 1957, 1967 yıllarında şiddetli depremler olmuştur. Geçmişteki tarihlere baktığımızda bölgede büyük depremler olmaktadır. 1999 depreminden sonrada belirli periyotlarda ve çeşitli büyüklüklerde depremlerin beklenmesi bu fay hattının karakteristik özelliğinden kaynaklanmaktadır.
DEPREM UYARISI
Peş peşe yaşanan depremlerin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem hazırlıklarına ilişkin siyasete eleştirilerde bulundu.
Görür, “Gerek İstanbul'un gerekse başka yerlerin depreme hazırlanması konusunda kararlı ve ikna edici bir ses ne hükümetten ne de muhalefetten geliyor. Bir birleriyle yarışırcasına sorunlara sahip çıkan ve vaadlerde bulunan siyasiler deprem konusunda sessiz” dedi.
“SANDIKTA GEREĞİNİ YAPACAĞINIZI BELİRTİN”
“Böyle bir beka sorununda sessiz olmaları anlamlı. Bu konuda topa girmek işlerine gelmiyor olmalı” eleştirisinde bulunan Görür, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Belki de göze görünür işlere talip olmak iktidar için daha kestirme bir yol olarak görülüyor. Önümüzde çok ciddiye alınan bir seçim var. Yüzbinlerce insanımızın can güvenliğini dile dahi getirmeyip bu konunun üzerini örten siyasilere, hangi partiden olursanız olun can güvenliği talebinizi iletin, eğer tepki alamazsanız sandıkta gereğini yapacağınızı belirtin. İnanın bu en etkili yoldur. Önümüzde yaklaşık bir yıl var. Unutmayın seçmenin dediği olur. “