tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ı ağırladı.
Mansur Yavaş'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDEİYESİ DEPREM BÖLGESİNE İLK ULAŞAN EKİPLERDEN OLDU
ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipleri deprem bölgesi Kahramanmaraş'a ilk ulaşan ekiplerden olduğunu söyledi.
Deprem bölgesindeki yardımlara ilişkin soruyu yanıtlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, “Biz sabah saat 06.00’da AFAD’da toplandık. İlgili birimler geldi. İtfaiyemiz daha önce toplandı çünkü biliyorlar ki büyük bir depremde mutlaka kendilerine görev verilecek. Onlar da aynı zamanda hazır olmuşlardı. Biz de tabii nereye gidebiliriz, nereye hangi yardımı yapabiliriz diye tartıştık. İletişimde de zayıflık vardı daha sonra Hatay’a iş makinalarının gitmesine karar verildi. Hatay’a iş makinalarını çabucak çıkarttık. Yıkımın en fazla olduğu Trabzon Caddesi’ne giden ilk ekip bizim ekiplerimizdi. Orada ekiplerimiz hatta enkaz arama kurtarma çalışmalarında ikinci depreme yakalanmışlar” ifadelerini kullandı.
"BÖLGEYE GİDEN TÜM PERSONELİMİZDEN RAPOR İSTEYECEĞİZ"
Yardım çalışmaları hakkında bilgiler veren Mansur Yavaş, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:
“İlerleyen zamanlarda yolda olan ekiplerimizi Kahramanmaraş Elbistan’a gönderdik. Elbistan’a gittikten sonra kurtarma çalışmalarına başladılar. Toplamda deprem bölgesinde 408 ekibimiz oradaydı. Daha sonra iş makinalarıyla birlikte depremin birinci günü yola çıkan ekiplerimizde toplamda 3700 personelimiz oralara gitti. Hepsi orada zorluklar yaşadı çaresiz kaldılar ama tüm personelimizden hepsinin raporunu isteyeceğiz. Rapora göre neler yapılabilir gibi gerektiği zaman bunları valilik ve AFAD ile paylaşacağız. Tatbikatta öngöremediğimiz birçok şeyi orada yaşayarak görüyorsunuz. Hatay’da bolca su borularına tıpa taktılar. Çünkü, komşusunun evi yıkılmış kendisininki sağlam o anda. Bu sefer sağlam olanın altına kesilmeye başlıyor kesilmediği için. Bunların bir an evvel kesilmesi gerekiyor ve uzun süre temele su akarsa o bina da tehlikeli pozisyona düşüyor. Şu an da hala 500’den fazla ekibimiz Hatay’da; 480 kişilik ekibimiz Kahramanmaraş’ta çalışmalarına devam ediyor”
"ÖZELLİKLE HATAY VE ADIYAMAN'DA MÜTHİŞ BİR KAOS VARDI"
Bütün bölgeleri iki defa gezdiğini kaydeden Mansur Yavaş, “Samandağ’daki görüntüler bizi dehşete düşürdü. İnsan üzülüyor, birçok bina yan yatmış hasar almış ama diyorsunuz ki ‘Burada bu insanlar bir şekilde kurtulmuş’ Ama bazı binalar gördük ki dümdüz olmuş başında bekleyen kimsesi yok. Özellikle Hatay ve Adıyaman’da müthiş bir kaos vardı. Hatay’da şöyle güzel bir şey de gördüm: ‘Ekipler yolun ortasına dizilmiş, elleriyle işaret yaparak ortadan ambulansların geçmesini sağladılar’ Hatay’ın merkezine girdikleri zaman böyle bir imkân yok çünkü ne yaparsanız kilitli bir trafik vardı. Bu dolayısıyla iş makinalarının ve yardımların gitmesinde gecikmelere neden oldu” ifadelerini kullandı.
"ARKADAŞLARIMIZ BELEDİYE KURAR GİBİ KAHRAMANMARAŞ'TA ÜS YAPTI"
Arama kurtarma ekiplerinin bütün belediyelerde artırılması gerektiğinin altını çizen Başkan Yavaş, “Hiç düşünmeden ‘Evet, deprem oldu muhtemelen bizi arayacaklardır’ diye buna uygun hazırlık daha aranmadan da başlanabilir. Arkadaşlarımız belediye kurar gibi Kahramanmaraş’ta üs yaptı. Arama kurtarma ekiplerinin bütün belediyelerde artırılması lazım. Ayrıca bizim gönüllü personellerimiz de vardı” şeklinde konuştu.
"BİZ ORAYA KAHRAMANMARAŞLILAR İÇİN CAN KURTARMAYA GİTTİK"
Deprem bölgesine can kurtarmak ve bölgeyi ayağa kaldırmak için gittiklerini ifade eden Başkan Yavaş, “Şu anda Elbistan ve Kahramanmaraş’ta hem AFAD hem de belediyelerin kontrolünde iş makinalarımız çalışmalarına devam ediyor. Biz oraya belediye başkanları için gitmedik, Kahramanmaraşlılar için gittik, can kurtarmak için gittik. Bölgeyi ayağa kaldırmak için uğraşıyoruz. İlaçlama ekiplerimiz orada. Dediğim gibi belediyemizin tam 25 daire işleri başkanlığına bağlı ekipler orada. Eski otobüslerden gezici duş yaptık. Sadece dün bin 500 kişi banyo yapmış. Köylere ilçelere kadar gönderiyoruz. İki otobüs daha yapıp Hatay’da görevlendireceğiz. Şu anda en önemli şey hijyen. Oradaki sabit temizlik hizmeti verdiğimiz yerde, havlusu, şampuanı, iç çamaşırını veriyoruz. İnsanlar neredeyse çıplak ayakla kaçtı. Biraz daha iç çamaşırı ihtiyacımız var. Onların orada rahat etmelerini sağlıyoruz. Oraya bit ve uyuz ilacını da gönderdik” ifadelerini kullandı.
"KIZILAY ÇADIRLARINI GÖTÜRMEK İSTEDİK, ARAÇLARIMIZ BOŞ GİTTİ"
Depremin ilk günü Hatay'a gönderdiğimiz kamyonlar boş gitmesin diye Kızılay'ın çadırlarını götürmek istedik. Kızılay telefonlarımızı açmadı, saatlerce bize dönüş yapmadı. Araçlarımız boş gitti.
TRİBÜNLERDEKİ PROTESTOLAR
Deniz Gürel'in "Tribünlerdeki protestolar hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Yavaş'ın yanıtı şöyle oldu:
"Hakları. Kendi yaşadığım bir örneği anlatayım. Kasımpaşa-Ankaragücü maçında benim için de “Mansur dışarı” diye slogan attılar. Hiçbir şey yapmadım. El sallayıp dışarı çıktım. Her protestoya yasak getiremezsiniz. Demokraside bu olmaz."
MANSUR YAVAŞ CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK MI? ADAYLIK TEKLİFİ GİTTİ Mİ?
Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili Deniz Gürel’in sorusuna yanıt veren Mansur Yavaş, “Öncelikle kendi işimize odaklanmış birisiyiz. Ankara halkının aldığı hizmetleri en üst düzeyde sunmaya çalışıyoruz. Ben kendimi kamu görevlisi olarak gördüm ve işime odaklanmaya çalışıyorum. Türkiye, çapında kendimle ilgili hiçbir anket yaptırmadım. Ankara’da hizmetlerle alakalı anketler yaptırdım. Onun haricinde hiçbir zaman Türkiye gündemine hiçbir zaman dahil olmak istemedim. Hizmetlerimle ön plana çıkmaya çalıştım. İki yıla yakındır televizyonlara çıkmıyorum. Biz altılı masayı destekliyoruz ve toplumda bir değişim olmasını istiyoruz. İyi yönde güzelliklerin olmasını istiyoruz. Bu nedenle altılı masanın alacağı kararı destekleyeceğiz. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Meral Akşener’in iradesi dışında hiçbir harekete girmem. Altılı masanın en doğru karar vereceğine inanıyorum. Böyle bir niyetim olsa direkt ben adayım derdim" şeklinde konuştu.