Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine cevap veren Maliye Bakanlığı Türkiye cezaevlerinde 17 Haziran 2013 tarihi itibariyle 26 gazeteci olduğunu açıkladı.
Maliye Bakanlığı'nın Mâli Suçlar Araştırma Kurulu'na (MASAK) ilişkin haberleri ilgili Sözcü Gazetesi'nin sahibi Burak Akbay, gazetecilere Emin Çölaşan, Barış Yarkadaş ve Orhan Bursalı ile eski Bakan Rıfat Serdaroğlu'na on bin lira tazminat talebiyle açtığı davanın ardından soru önergesi veren Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan şu soruları yanıtlamasını istemişti:
* Açılan dava düşünce özgürlüğü ile bağdaşmakta mıdır?
* Dava açılmasının gerekçesi nedir?
* 2010-2012 arası tutuklu gazeteci sayısı nedir? Bu gazetecilerin isimleri nelerdir?
* 2010-2012 yılları arasında tazminat davası açılan gazeteci sayısı nedir? İsimleri nelerdir? Davalar sonucu alınan tazminatlar nasıl değerlendirilmiştir?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından verilen yanıtta Adalet Bakanlığı'nın sitesine yer alan 7 Kasım 2012 tarihli "CPJ Raporuna İlişkin Değerlendirme" başlıklı açıklamaya ithafen Türkiye cezaevlerinde Aralık 2010 itibariyle 24, Aralık 2011 itibariyle 25, Aralık 2012 itibariyle 33 ve 17 Haziran 2013 tarihi itibariyle de 26 tutuklu ve hükümlü gazetecinin bulunduğunu, bu kişilerin terör, örgüt ve adli suçlar gerekçesiyle cezaevinde olduğu, ancak bu rakam kesin olmadığı belirtildi. Yanıtta ayrıca hakkında tazminat davası açılan gazeteci sayısının da belirli olmadığı ifade edildi.
Bakanlık Tanrıkulu'nun ilk iki sorusunu da 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 24. ve müteakip maddeleri ile 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 58. maddelerine atıfta bulunarak şöyle yanıtladı:
"2012 yılı içerisinde muhtelif basın yayın organlarında gerek Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı gerekse Bakanlığımız hedef gösterilmek suretiyle eleştiri sınırlarını aşan ve hakaret içeren bir tutum sergilenerek, haksız itham ve saldırılarda bulunulduğundan yargı makamları nezdinde, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca manevi tazminat davası açılması yönünde işlem tesis edilmesi talebinde bulunulmuştur."
24 Temmuz 2013'te açıklanan BİA Medya Gözlem Raporu'nun verilerine göre Türkiye cezaevlerinde 66 hapis gazeteci var. BİANET