NATO Zirvesi için İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin yapılacağı yere geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik etti.
Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile NATO Madrid Zirvesi marjında bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Madrid Zirvesi’nin yapılacağı yerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tarafından karşılandı.
Erdoğan daha sonra NATO Aile Fotoğrafı çekimine katıldı.
Jens Stoltenberg: Önemli kararlar alınacak
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna konulu ilk oturumun açılışında yaptığı konuşmada, bu zirvede, Rusya ve Çin gibi otoriter rejimlerin kurallara dayalı düzene meydan okuduğu daha rekabetçi bir dünyada NATO'nun güçlendirilmesi için önemli kararlar alınacağını söyledi.
İttifakın yol haritası niteliğindeki Stratejik Konsept belgesinin yeni halinin kabul edileceğini hatırlatan Stoltenberg, ittifakın caydırıcılığı ve savunmasını kuvvetlendireceklerini, İsveç ve Finlandiya'nın davet edilmesiyle NATO'nun kapılarının açık olduğunun gösterileceğini belirtti. Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin liderlere hitaben konuşma yapacağını ve Ukrayna için kapsamlı bir destek paketinin kabul edileceğini de aktardı.
Zelenski’den NATO’ya: Ortak güvenlik alanında Ukrayna için bir yer bulmalısınız
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde liderlere seslendi. Ukrayna’nın, Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılma kararını memnuniyetle karşıladığını belirten Zelenski, “Güvenlik garantilerine ihtiyacımız var ve ortak güvenlik alanında Ukrayna için bir yer bulmalısınız” dedi.
Sözlerine NATO Zirvesi’nde liderlere hitap etme fırsatı bulduğu için minnettar olduğunu ifade ederek başlayan Zelenski, “Bugün gerçekten yeni bir hikayenin başlangıcı. Sadece NATO'nun doğu kanadı için değil, bir bütün olarak ittifak için, tüm Avrupa-Atlantik topluluğu için. Kremlin’in son derece agresif olduğu bir döneminde, dünyanın son derece cesur bir ittifaka ihtiyacı var” dedi.
"RUS LİDERLİĞİ DÜNYAYI FARKLI GÖRÜYOR"
Rusya’nın hedeflerinin ‘bilindiğini’ ve ‘bariz’ olduğunu ifade eden Zelenski, “Rus liderliği dünyayı farklı görüyor. Örnek olarak, Litvanya’yı ittifakınızın bir üyesi olarak değil, Sovyetler Birliği’nin bir cumhuriyeti olarak görüyorlar. Bizim için (Litvanya) bağımsız bir devlettir ve uzun zamandır SSCB'nin eski bir cumhuriyetidir. Bizim için bu geçmiştir, ancak onlar (Rusya) bunu olası bir gelecek olarak görüyorlar, tekrar hükmetmek istiyorlar. Aynı şey Rusya'nın komşusu olan her ülke için de geçerli. Bir zamanlar Moskova'nın etkisi altında olan her devlet için” dedi.
"24 ŞUBAT'TAN BU YANA 2 BİN 800'DEN FAZLA FÜZE FIRLATILDI"
Zelenski, Ukrayna’ya 24 Şubat’tan bu yana 2 bin 800’den fazla füze fırlatıldığını ve bunların büyük çoğunluğunun sivilleri hedef aldığını belirterek, “Rus ordusu, mümkün olduğu kadar çok insanın şehirleri terk etmesini sağlamak için her şeyi yapıyor” dedi. Zelenski, gıda krizi, Ukrayna limanlarının ablukası, Rusya’nın tetiklediği kıtlığın bir araç olduğunu ve baskı yapma ve kaos yaratma amacıyla kullanıldığını söyleyerek aynı durumun enerjide de söz konusu olduğunu ifade etti. Zelenski, “Rusya'nın gerçek hedeflerini görmemiz gerekiyor. Ve eğer farklı olsalardı, şimdi Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılma, ortak güvenlik elde etme arzusu olmayacaktı” dedi.
"UKRAYNA'NIN HEDEFLERİ SİZİNKİYLE AYNI"
Ukrayna’nın, Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılma kararını memnuniyetle karşıladığını ve bunun, Rusya bu devletlere karşı harekete geçmeden önce gerçekleşmesinin çok iyi olduğunu belirten Zelenski, “Aslında bizim, Ukrayna’nın hedefleri sizinkiyle aynı. Avrupa kıtasında ve dünyada güvenlik ve istikrarla ilgileniyoruz. Rusya’yı gerçekten ana tehdidiniz olarak tanımlıyorsanız, onların ilk hedefini tam olarak desteklemelisiniz. Bu Rusya'nın sadece Ukrayna'ya karşı bir savaşı değil, Avrupa'daki koşulları dikte etme hakkının savaşıdır. Bu nedenle, Rusya'nın savaşı finanse etme gücünü durduracak bu tür yaptırımlar, silah, finans ve siyasi olarak Ukrayna'yı şimdi bile desteklemek mutlak bir zorunluluktur. Ukrayna’nın modern füze ve hava savunmasına ihtiyacı var ve bu sistemlere sahipsiniz. Bunları bize sağlayarak, Rusya'nın şehirleri yok etme ve Ukrayna'nın sivil nüfusunu terörize etme taktiklerini tamamen kırabilirsiniz. Bu temel bir şeydir. Kiev'den Madrid'e olan mesafe bugün bize karşı kullanılan füzelerin menzilinden daha az. Bir devlet, ortakların yardımı olmadan böyle bir tehdide yanıt verebilir mi? Bu yardımı sağlayabilirsiniz. Ve zaten sağladığınız yardım için minnettarız” şeklinde konuştu.
"RUSYA'NIN TOPÇU AVANTAJININ KIRILMASI GEREKİYOR"
Rusya’nın savaş alanında öncelikle topçu üstünlüğüne güvendiğini ifade eden Zelenski, savaşın devam etmesini önlemek için Rusya’nın topçu avantajının kırılması gerektiğini söyleyerek, Ukrayna’ya mali desteğin silah yardımı kadar önemli olduğunu, milyarlarca dolarlık açıkları olduğunu ve Ukrayna’nın bunu karşılayacak petrol veya doğalgazı olmadığını ve ayda yaklaşık 5 milyar dolara ihtiyaçları olduğunu ifade etti.
Rusya’nın izole edilmesi gerektiğini belirten Zelenski, “Yok etmek istediği bu uluslararası yapılarda olmamalı. Kendisi o diyaloğu aramaya başlayana kadar mantıklı gelmeyen hiçbir diyalog olmamalı. Ve barış adına NATO'nun doğu kanadı anlayışı gözden geçirilmelidir. Doğudaki tüm Müttefiklerin, tüm komşularımızın Ukrayna'nın NATO üyeliğinden yana olması bir tesadüf mü? Hayır, bu bir tesadüf değil. Bu mantıktır. Bu, bölgemizdeki yaşamın bilgisidir. Güvenlik garantilerine ihtiyacımız olduğunu söyleyebilirim ve ortak güvenlik alanında Ukrayna için bir yer bulmanız gerekiyor” şeklinde konuştu.
DÜN ANLAŞMA İMZALANMIŞTI
NATO öncesinde gerçekleştirilen dörtlü zirvenin ardından, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleriyle ilgili Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü memorandum imzalandı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto'dan çarpıcı bir son dakika açıklaması geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla gerçekleşen dörtlü zirveden elde edilen somut kazanımlar:
· PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye’yle tam işbirliği.
· Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanışma sergilenmesi.
· PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü.
· Savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması.
· İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü.
· Terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi.
· Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması.
· PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması.
· Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi.
· Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi.
· Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması.
Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu perspektif ve kararlı duruş sayesinde terör örgütleriyle mücadele hususunda ciddi kazanımlar elde etmiştir.
PKK/YPG/PYD ile birlikte “FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun” uluslararası bir anlaşmada bu kadar net ortaya konması, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde verdiği mücadelede uluslararası boyutta da çok önemli bir adım olmuştur.
TÜRKİYE, İSVEÇ VE FİNLANDİYA ARASINDAKİ ÜÇLÜ ANLAŞMANIN DETAYLARI BELLİ OLDU
1. Bugün, NATO Genel Sekreterinin kolaylaştırıcılığında bir araya gelen Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in temsilcileri müteakip hususlarda mutabık kalmışlardır.
2. NATO, müşterek savunma ve güvenliğin bölünmezliği ilkeleriyle ortak değerlere dayalı bir İttifaktır. Türkiye, Finlandiya ve İsveç Washington Antlaşması’nda belirtilen ilkelere ve değerlere bağlılıklarını ifade ederler.
3. İttifakın en temel unsurlarından biri üye devletlerin milli güvenliğinin yanısıra uluslararası barış ve istikrara doğrudan tehdit teşkil eden terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir.
4. Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç’e tam destek verir. Finlandiya ve İsveç terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli şekilde reddeder ve kınar. Finlandiya ve İsveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye’ye karşı gerçekleştirdikleri saldırıları açık ve net biçimde kınar, Türkiye’yle ve mağdurların aileleriyle en derin dayanışma duygularını ifade eder.
5. Finlandiya ve İsveç, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit eder. Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yeralan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki işbirliğini artırmaya karar vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder.
6. Buna ilaveten, Finlandiya 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Yasası’nda yaptığı bir dizi değişiklikle cezalandırılabilir terör suçları kapsamına yeni faaliyetler eklemiştir. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren bu son değişikliklerle terörist grupların faaliyetlerine katılım suçunun kapsamı genişletilmiştir. Aynı zamanda, kamusal alanda terörizmi tahrik eylemleri ayrı bir suç olarak cezalandırılmıştır. İsveç, yeni ve daha etkin bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatını daha da tahkim edeceğini teyit eder.
7. Türkiye, Finlandiya ve İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler. İsveç, NATO Müttefiklerine yönelik olarak silah ihracatına ilişkin milli mevzuatını tadil etmektedir. Gelecekte, Finlandiya ve İsveç’ten yapılacak savunma sanayii ihracatı Müttefik dayanışmasına ve Washington Anlaşması’nın 3. Maddesi’nin ruhuna ve lafzına uygun biçimde yürütülecektir.
8. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bugünkü görüşmelerden sonra müteakip somut adımları atacaklarını taahhüt ederler:
Terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde işbirliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetlerarası yapılandırılmış bir diyalog ve işbirliği mekanizması tesis edeceklerdir.
Finlandiya ve İsveç, ilgili NATO belgelerinin ve politikalarının hükümleriyle uyumlu biçimde terörizmle mücadeleyi kararlılık ve azim içinde yürütecek ve yerel mevzuatlarını bu doğrultuda güçlendirmeye yönelik gerekli tüm adımları atacaklardır.
Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye’yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır.
Finlandiya ve İsveç, 5. paragrafta kayıt altına alındığı çerçevede, PKK terör örgütünün ve bütün uzantıları ile iltisaklı kuruluşlarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır.
Türkiye, Finlandiya ve İsveç dezenformasyonla mücadele edeceklerini taahhüt edecek ve yasalarının, Türkiye’ye yönelik şiddeti kışkırtan faaliyetler dahil olmak üzere, terör örgütlerinin propagandası amacıyla istismar edilmesini engelleyeceklerdir.
Finlandiya ve İsveç, silah ihracatına dair mevzuatlarının Müttefiklere yönelik yeni taahhütleri mümkün kılmasını ve NATO’daki üyelik statüleriyle mütenasip olmasını temin edeceklerdir.
Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin askeri mobilite konusundaki PESCO projesine katılımı dahil olmak üzere, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan Müttefiklerin Avrupa Birliği’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın mevcut ve müstakbel girişimlerine mümkün olan en geniş şekilde dahil edilmesine destek vereceklerdir.
9. Bu adımların hayata geçirilmesi için, Türkiye, Finlandiya ve İsveç Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis edeceklerdir. Daimi Ortak Mekanizma diğer ülkelerin katılımına açık olacaktır.
10. Türkiye, NATO’nun Açık Kapı politikasına uzun zamandır devam eden desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade eder.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile NATO Madrid Zirvesi marjında bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Michel ile görüştü
İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile NATO Madrid Zirvesi marjıda bir araya geldi.