Türk halk müziğinin en önemli ve en etkili isimlerinden birisi olan Muhlis Akarsu’nun adı ölümsüzleştiriliyor. Sivaslı halk ozanı Muhlis Akarsu, Pir Sultan Abdal etkinleri sırasında 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde eşiyle birlikte yanarak katledilmişti.
MUHLİS AKARSU KÜLTÜREVİ İNŞAATINI MESAM BİTİRİYOR
Muhlis Akarsu Adına Kangal ilçesine bağlı Minarekaya köyünde adına kültürevi yapımına başlanmıştı. Ancak parasızlık nedeniyle bir türlü tamamlanamayan kültürevinin bitirilmesi için MESAM Başkanı Recep Ergül devreye girdi. Recep Ergül kültürevi inşaatının tamamlanması için bir bankanın sponsor olmasın sağladı.
200 OZAN AÇILIŞA KATILACAK
Tamamlanmak üzere olan Muhlis Akarsu Kültürevi’nin açılışı 2 Temmuz’da MESAM Başkanı Recep Ergül ve 200 ozan ve sanatçı ile gerçekleitirilecek. MESAM Başkanı Recep Ergül ve beraberindeki heyet, önce Madımak Oteli’ne karanfiller bırakacak, ardından Minarekaya köyüne giderek kültürevini hizmete sokacak.
KÖYÜN MUHTARINA SÖZ VERDİ
MESAM Başkanı Recep Ergül, “Geçen yıl Madımak Otel'ini ziyaret ettik. Halk ozanı ve MESAM Yönetim Kurulu Üyesi Salahattin Akarsu’nun daveti ile Muhlis Akarsu’nun köyüne gittik. Burada Akarsu'nun evini ziyaret ettik. Halk ozanı Muhlis Akarsu için yapılan ama parasızlık yüzünden tamamlanamayan kültürevinde incelemelerde bulunduk. Köyün muhtarına inşaatı tamamlama sözü verdik. Bir bankaya teklif götürerek, sponsorluğunda yarım kalan kültür evi inşaatını başladı” dedi.
2 Temmuz’da açılış için büyük bir organizasyon yapan MESAM, çok sayıda halk ozanı ve sanatçının katılacağı bir de konser düzenleyecek.
MUHLİS AKARSU KİMDİR?
Muhlis Akarsu, 20 Şubat 1948 yılında Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Minarekaya köyünde dünyaya geldi. 1970'li yılların başında dönemin hızlı siyasi gündeminde protest yanı şekillenmeye başladı. Özellikle gırtlak hançerisini kullanırken ön plana çıktı. Kollektif yapısı sayesinde Mahzuni Şerif, Arif Sağ, Ali Ekber Çiçek, Mehmet Erenler, Musa Eroğlu, Yavuz Top, Aşık Gülabi ve Ali Kızıltuğ gibi isimlerle ortak albüm çalışmalarında bulundu. Cem Karaca ve Selda Bağcan gibi birçok sanatçı türkülerini okudu. TRT'ye derlemiş olduğu onlarca beste bıraktı. Kendisine ait üç yüzden fazla şiir ve bestesiyle dönemin en üretken isimleri arasında gösterildi. 1983 yılında kuruculuğunu ve öncülüğünü yaptığı Muhabbet serilerinin ilkini çıkarttı.
Muhlis Akarsu, Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak için eşiyle birlikte Sivas'a gitti. Şenliklerin ikinci günü olan 2 Temmuz'da kaldığı Madımak Oteli'nde 34 kişi ile birlikte yakılarak öldürülmüştür. Olayda eşinin yanı sıra birçok sanatçı hayatını kaybetmiştir. Şenlikler için gittiği Sivas'ta son konserini vermiştir. Muhlis Akarsu, yaşamı boyunca 40'tan fazla kırkbeşlik plak, 4 uzunçalar, 38 albüm ve yüzlerce deyiş bırakmıştır. Ölümünün ardından Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır (1993) adında bir albüm yayınlanmıştır.