Kur Korumalı Mevduat kalkıyor mu? Merkez Bankası yeniden faiz artışı mı yapacak? IMF'den Türk ekonomisiyle ilgili çarpıcı değerlendirme. IMF'den Merkez Bankası ve ekonomi yönetimine faiz ve KKM çağrısı

Ankara ve İstanbul'da 16-22 Ekim tarihleri arasında kamu ve özel sektörden farklı kesimlerle temaslarda bulunan IMF heyeti, bununla ilgili bir raporu henüz hazırlamadı ancak heyet 2022 yılı 4. madde değerlendirmesini yaptı. Türkiye ilgili ekonomik bir değerlendirme yapan IMF, Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat ve faiz artışıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu ve Türkiye'ye çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Kur Korumalı Mevduat kalkıyor mu? Merkez Bankası yeniden faiz artışı mı yapacak? IMF'den Türk ekonomisiyle ilgili çarpıcı değerlendirme. IMF'den Merkez Bankası ve ekonomi yönetimine faiz ve KKM çağrısı

IMF heyeti 2022 yılı 4. madde değerlendirmesini tamamladı. Kuruluşun değerlendirmesinde enflasyonla mücadele için faiz artışı tavsiyesi öne çıktı. Değerlendirmede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığına da vurgu yapıldı.

IMF, Türkiye'ye faiz artışı tavsiyesinde bulundu.

Bloomberg HT'deki habere göre IMF heyeti 2022 yılı 4. madde değerlendirmesini tamamlarken, kuruluşun değerlendirmesinde para politikasına ilişkin tavsiyeler öne çıktı.

Kuruluş değerlendirmesinde politika faizindeki artışla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığını güçlendirecek adımların birlikte atılmasını şiddetle tavsiye ettiklerini bildirdi. IMF değerlendirmesinde bu hamlelerin enflasyonu daha güçlü bir biçimde aşağı çekmeye ve rezervlerin zaman içerisinde yeniden oluşturulmasına destek vereceğini belirtti.

KUR KORUMALI MEVDUAT KALDIRILSIN

Değerlendirmede yüksek enflasyon ve yükselen mali riskler dikkate alındığında sıkı maliye politikasının da yardımcı olacağı ifade edildi. IMF, bu politikaların tutunması durumunda kur korumalı mevduat da dahil olmak üzere makro ihtiyati ve düzenleyici tedbirlerin aşama aşama uygulamadan kaldırılması gerektiğini, böylelikle devletin finansal piyasalar ve kredi dağılımında daha sınırlı bir rol oynayabileceğini belirtti.

IMF'den yapılan açıklamada IMF heyetinin Ankara ve İstanbul'da 16-22 Ekim tarihleri arasında kamu ve özel sektörden farklı kesimlerle temaslarda bulunduğu açıklandı. Önümüzdeki haftalarda değerlendirme raporunun hazırlanacağı ve Ocak 2023'te İcra Direktörleri Kurulu tarafından raporun değerlendirilmesinin planlandığı belirtildi.

Kur Korumalı Mevduat kalkıyor mu? Merkez Bankası yeniden faiz artışı mı yapacak? IMF'den Türk ekonomisiyle ilgili çarpıcı değerlendirme. IMF'den Merkez Bankası ve ekonomi yönetimine faiz ve KKM çağrısı

IMF üye ülkelerde her yıl 1 kez değerlendirme yapıyor

IMF, üye ülkelerde yılda bir kez konsültasyon çalışması yapıyor.

Bu çalışma sırasında IMF yetkilileri ekonomik verileri toplarken ilgili ülkenin yetkilileriyle de görüşüyor.

IMF heyeti Türkiye’de konsültasyon amacıyla bulunduğu sırada farklı kesimlerle de bir araya gelerek ülke ekonomisi hakkında bir değerlendirme hazırlıyor. Bu değerlendirmenin gerekçe ve biçimleri IMF'nin ana sözleşmesinin 4. maddesinde yer aldığı için bu rapora 4. Madde Değerlendirme Raporu adı veriliyor. Bu rapor İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülüp onaylandıktan sonra ilgili ülkeye veriliyor.

 

IMF NEDİR? 

Dünya gazetesinden Hasan Ardıç, özetle IMF ile ilgili şu bilgileri veriyor.

IMF’in kuruluş amacı; ülkelerin karşılaştıkları geçici ödemeler dengelerindeki krizleri gidermek, ödemeler dengesindeki krizden kaynaklanan ithalat kısıtlamalarına çözüm getirerek dünya ticaretinin daralmasına engel olmaktır. IMF bu amaç doğrultusunda 1944 yılı Temmuz ayında, ABD New Hampshire eyaletindeki Bretton Woods kentinde kurulmuştur. IMF’in bugün 189 üyesi bulunmaktadır. Türkiye, 1947 yılında IMF’e üye olmuştur.

Özetle IMF’in temel kaynağı kotalardır. Maliyetsiz olan bu sistem IMF’e hareket esnekliği sağlamaktadır. IMF, sadece üye ülkelere borçlanmak suretiyle kendi kaynakları yetmediğinde bu şekilde bir karşılama yapar. Yani; IMF, Piyasalardan borç almaz. Son olarak IMF, bir borçlanma fonu kurmuştur, Türkiye de bu fona 5 milyar dolar katılım taahhüdünde bulunmuştur. IMF Türkiye’den, Türkiye’nin bu taahhüdü karşılığı olan katkıyı almamıştır. 

Türkiye’de IMF ile ilişki kuracak yetkili makamlar; Hazine, Maliye Bakanlığı, TCMB, BDDK olarak sıralanabilir.

IMF’in temel fonksiyonları;

- Global ekonomiyi ve devletlerin ekonomilerini takip etmek,

- Ödemeler dengesinde zorluklar yaşayan ülkelere kredi vermek,

- Üye devletlere pratik destekler vermek şeklinde özetlenebilir.

IMF’in hedefleri;

- Uluslararası parasal işbirliğini artırmak,

- Mali istikrarı güvence altına almak,

- Uluslararası ticareti kolaylaştırmak,

- Yüksek istihdam oranlarını ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek,

- Dünya genelinde yoksulluğu azaltmaktır.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin