B12 vitamininin sinir sistemi üzerindeki önemli etkilerini saymakla bitmiyor. Eksikliği durumunda önemli sinir sistemi problemlerinin ortaya çıktığına dikkat çeken Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden Diyetisyen Aybüke Açıksöz, “B12 vitamini eksikliğinde ellerde, ayaklarda uyuşma hissi, dengeyi bulmakta zorlanma, yürümede zorluk, çarpıntı, alyuvar üretiminin etkilenmesi sonucu anemi, unutkanlık, kronik yorgunluk ve depresyona eğilim görülebilir” dedi.
B12 vitamininin faydaları ve eksikliğinin yarattığı riskler hakkında açıklama yapan Açıksöz, “Diğer B vitaminleri gibi suda çözünebilen bir vitamin olan B12 vitamini, farklı olarak az miktarda da olsa vücutta depolanabilir. Depo miktarının az olmasından dolayı eksikliğinin yaşanmaması için günlük ihtiyacın beslenme ile alınması gereklidir” dedi.
FAYDALARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
B12 vitaminin faydalarına değinen Dyt. Açıksöz, “B12 vitamini vücutta, özellikle beyin ve sinir sistemi üzerinde etkili olan bir vitamindir. Bunun yanında, DNA oluşturulması, düzenlenmesi, alyuvar üretimi, yeni sinir hücrelerinin oluşumu ve kendini yenilemesi, sağlıklı bir hafızanın oluşması, öğrenme ve anlama kabiliyetlerinin sağlanması gibi vücudumuz için pek çok yaşamsal işlevi bulunur. Protein metabolizmasının işlevi ve güçlü bir bağışıklık sistemi için de son derece önemlidir. Aynı zamanda folik asidin emilmesinde de görevleri olan bir vitamindir” şeklinde konuştu.
SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİLEBİLİR
B12 vitamini açısından zengin besinlerin başında hayvansal kaynaklı besinler geliyor.
Vegan beslenenlerde veya dengeli, düzenli bir beslenme modeli olmayan bireylerde bu vitaminin eksikliğine ise daha sık rastlanabiliyor.
İşte B12 vitaminin yönünden zengin besinler.
- Kırmızı et,
- Balık (özellikle uskumru ve ton balığı),
- Süt, yoğurt, kefir,
- Yumurta (özellikle sarısı),
- Peynir altı suyu,
- Ciğer, beyin, böbrek gibi sakatatlar,
- Kabuklu deniz ürünleri.
B12 EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Diyetisyen Açıksöz B12 eksikliğinde yaşanabilecek ve günlük hayatı oldukça fazla etkileyebilecek en sık görülen belirtileri şöyle açıkladı:
- Ellerde, ayaklarda uyuşma hissi,
- Dengeyi bulmakta zorlanma,
- Yürümede zorluk,
- Çarpıntı,
- Ağızda yanma hissi, kırmızı ve şişmiş dil (glossit), ağız ülserleri gibi ağız sağlığını etkileyen hastalıklar,
- Alyuvar üretiminin etkilenmesi sonucu anemi,
- Unutkanlık,
- Kronik yorgunluk ve depresyona eğilim,
- Soluk ve sararmış yüz,
- İshal/kabızlık,
- İştahsızlık,
- Genel vücut ağrıları
- Özellikle 65 yaş üzerinde bunama ve hafıza sorunları,
- Çocuklarda büyüme ve gelişmede gerilik
TAKVİYE ÇÖZÜM OLUR MU?
B12 eksikliğinde zenginleştirilmiş ürünlerin kullanılması ve kan tahlilleri sonucunda doktor/diyetisyen önerisi ile kullanılabilen eczaneden temin edilen B12 tablet veya daha ciddi eksikliklerde enjeksiyon gibi takviyelerle desteklenmesi önemli.