İlk kez 1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan eyaletinde tespit edilen ve kaynağı üzerine araştırmalar süren Covid-19 pandemisi tüm dünyada etkisini sürdürüyor.
Yaklaşık iki yıldır milyarlarca insanı defalarca karantinaya mahkum eden SARS-CoV-2 virüsüne karşı aşı ve ilaç çalışmaları sürüyor.
İLK İLAÇ ÜRETİLDİ: MOLNUPİRAVİR
ABD merkezli ilaç şirketi MSD ve Ridgeback Bioterapötiks tarafından üretilen Molnupiravir ise Covid tedavisinde kullanılan ilk özel oral antiviral ilaç olarak insanları heyecanlandırdı.
Hap, virüsün kendi kopyalarını oluşturmak için kullandığı bir enzimi hedef alarak genetik kodunu zedeliyor. Bunun virüsün çoğalmasını engelleyerek, vücuttaki virüs seviyelerini düşük tutacağı ve hastalığın şiddetini azaltacağı öngörülüyor.
Merck & Co’nun geliştirdiği Covid-19 hapının SARS-CoV-2 virüsünün şiddetli etkilerini azalttığı ve ölüm oranını yüzde 50 oranında düşürdüğü açıklandı.
MOLNUPİRAVİR'İN FİYATI NE OLACAK?
Yeni tip koronavirüs salgınının tedavisi için umut yaratan ilacın bir kişi için fiyatı ilk verilere göre tam olarak 700 dolar yani 6 bin 200 Türk Lirası olacak.
Londra'daki Harvard Halk Sağlığı Okulu ve King's College Hastanesince yapılan bir ilaç fiyatlandırması analizi, Molnupiravir'in maliyetinin en fazla 17,74 dolar olabileceğini ortaya koydu.
İlacın maliyetinden 40 kat yüksek fiyata satılacağı yönündeki bilgiler ise tartışmalara neden oldu. İlaç şirketinin dünyanın salgındaki zor durumunu istismar ettiği iddia edildi.
ABD, ilacın 1,7 milyon dozunu yaklaşık 1.2 milyar dolara almıştı. Yani ilacın her dozu için yaklaşık 700 dolar ödemişti.
İLK ONAY İNGİLTERE'DEN
Merck, Molnupiravir’in Acil Kullanım İzni (EUA) için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’ne yaptığı başvurunun incelenmekte olduğunu ve Avrupa İlaç Ajansı’nın kısa süre önce şirketin Pazarlama Yetkilendirme Başvurusu için sürekli bir inceleme başlattığını duyurdu.
Merck, dünyadaki diğer düzenleyici kurumlara başvuru göndermek için aktif olarak çalışmaya devam ediyor.
İngiltere İlaç Düzenleme Kurumu (MHRA), Covid-19 tedavisi için geliştirilen ve ağız yoluyla alınan bir ilaç olan Molnupiravir'e kullanım onayı verdi. Hap, Covid teşhisi konulmuş kırılgan hastalara günde iki kez verilecek.
İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, tedavinin en kırılgan hastalar ve bağışıklığı çok zayıf olanlar için ''çığır açıcı'' nitelikte olduğunu söyledi.
Javid, "Bugün, ülkemiz için tarihi bir gün. İngiltere, dünyada Covid tedavisi için evde kullanılan bir ilacı onaylayan ilk ülke oldu'' ifadelerini kullandı.
Daha önce Covid'e yakalan 775 hasta üzerinde yapılan klinik testlere göre ilacın basına açıklanan ve hakemlerce denetlenmesi gereken tedavi sonuçları şöyle oldu:
- İlaç verilenlerin yüzde 7.3'ünün hastaneye kaldırıldı
- Placebo ya da sahte ilaç verilenlerin yüzde 14,1'inin hastaneye kaldırıldı
- Hiçbir ölüm gözlenmedi ancak testlerde plasebo ilaç verilenlerden 8'i daha sonra öldü
Test sonuçları, Molnupiravir'in etkili olabilmesi için hastalığın semptomlarının görülmeye başlandıktan kısa bir süre sonra alınması gerektiğini gösteriyor.
Hastanedeki ağır Covid hastaları üzerinde yapılan daha önceki bir çalışma, istenen sonuçları vermemesi nedeniyle durdurulmuştu.
MSD, Covid tedavisinde kullanılan bir hapla ilgili olumlu test sonuçları açıklayan ilk ilaç şirketi oldu. Öte yandan Pfizer ve Roche dahil olmak üzere çok sayıda ilaç şirketi benzer ilaçlar üzerinde çalışmalarını yürütüyor.
MOLNUPİRAVİR TÜRKİYE'DE SATILACAK MI?
Dünyada bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye’nin bu konuda nasıl bir yol izleyeceği henüz bilinmiyor.
Koronavirüs aşısısın Türkiye'ye getirilmesinin geciktirilmesi konusunda eleştirilen Sağlık Bakanlığı'ndan ilaç hakkında herhangi bir açıklama gelmedi.
Öte yandan Dolar/TL kurundaki yükselişin ilacın Türkiye'deki maliyetini artırması bekleniyor.