Ankara'nın, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesiyle başlayan "kaostan çıkışın yollarını aradığı" belirtilirken "Ankara'da İŞİD kaygısı büyük" yorumları yapılıyor.
Deutsche Welle, Ankara'nın Musul'un IŞİD'in eline geçmesiyle birlikte El Kaide tarzı tehlikeli bir örgütün Türkiye'nin hemen yanıbaşında yoğun faaliyet içine girmesinin sıkıntısını yaşadığını, ABD, merkezi Irak hükümeti ve Kürt yönetimiyle yoğun bir diplomasi trafiği yürüten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun IŞİD'in durdurulması için uluslararası güçlerin harekete geçmesini istediğini belirtiyor.
Bunun ardından "Peki Irak'ta yaşanan kaosun daha da büyümemesi için Türkiye ne yapacak?" sorusuna yanıt arayan DW, Ankara'nın Kürt yönetimiyle kurduğu diyaloğtan rahatsız olan Bağdat merkezi hükümeti ile önümüzdeki günlerde "yakın diyalog açılımına" gideceğini söylüyor.
"Ankara, IŞİD'in El Kaide ile yaşadığı sorunları da "durumun kontrolü' açısından avantaj olarak görüyor" denildiği haberde IŞİD'in Musul'u ele geçirmekle kalmayıp, Irak'taki ilerleyişini sürdürmesinin Ankara'da devletin zirvesindeki trafiği de hızlandırdığını belirtiyor. Musul'dan kaçan yüzbinlerce Iraklı'ya nasıl yardım yapılacağı tartışılırken, ülkedeki Türk vatandaşlarının da tahliyesine dönük çalışmalar yapıldığı kaydediliyor.
IŞİD'in Mart'ta YouTube'de bir video yayımlayarak Süleyman Şah Türbesi'ndeki askeri varlığını çekmemesi halinde Türkiye'ye bir saldırı düzenleyeceği yönündeki haberleri anımsatan DW, Türk emniyeti ve istihbaratının Türkiye'nin IŞİD'in hedefi olabileceğine dair bilgi notlarını daha önceden devletin zirvesine bildirdiğine dikkat çekiyor ve "Türkiye'de devletinin zirvesinin IŞİD özelinde Suriye ve Irak'taki gelişmeleri yeniden değerlendirip, somut bir stratejiyi devreye sokmak istediği de Ankara kulislerinde konuşuluyor" diyor.(ANKA)