CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından 'Beşli Çete' olarak lanse ettiği firmalardan biri olan Kolin İnşaat'a bağlı Hakimhan Madencilik, geçtiğimiz ocak ayında Malatya'da yeni bir maden sahası ihalesi kazandı.
64 milyon lira teklifle kazandığı ihale sonrası bölge köylerinde yaşayanlar madenin tarımı, havayı ve tarıma dayalı ekonominin olumsuz yönde etkileyeceğini söylüyor.
2007 YILINDA FAALİYETE GEÇTİ
Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre Hekimhan Madencilik 2007’de Kolin İnşaat tarafından faaliyete geçti. Bu yılın ocak ayında 8 firmanın katıldığı ihalede maden sahası işletme hakkı elde etti.
Sonuncu olan firmanın 7 buçuk milyon lira teklif ettiği alana Hekimhan Madencilik 65 Milyon lira teklif verdi.
İhaleye katılan firmalar ve verdikleri teklifler şöyle;
Hekimhan Madencilik: 65 Milyon Lira
Çarmad Madencilik: 61 Milyon 500 Bin Lira
Alacakaya Mermer ve Maden İşletmesi: 24 Milyon 150 Bin Lira
Lidya Madencilik: 23 Milyon Lira
Altınordu Madencilik: 18 Milyon Lira
KSE Madencilik: 8 Milyon Lira
Sement İnşaat: 7 Milyon 500 Bin Lira
Biz Madencilik: Ortalama altında kaldı
EN ÖNEMLİ DEMİR CEVHERİ YATAKLARINDAN BİRİ
Maden ocağıyla ilgili Hekimhan Kaymakamlığı resmi sitesinde yer alan bilgiler şöyle; “Deveci maden ocağı Ülkemizin en önemli manganlı demir cevheri yataklarından olup, 51,5 milyon ton (% 43 tenörlü) rezerve sahiptir.Şubat 2007 yılı itibariyle 33 yıllık işletme hakkı Kolin İnşaat A.Ş. tarafından devralınmış, buluculuk ve işletme faaliyetlerini yürütmek üzere 18 Ocak 2007 yılında holding bünyesinde Hekimhan Madencilik A.Ş kurulmuştur.”
890 BİTKİ TÜRÜ TEHDİT ALTINDA
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini üreten Malatya’da üzüm, ceviz ve kiraz başta olmak üzere buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır, çavdar tarımı yaygın. Bölge halkı maden faaliyetleri sebebiyle bu denli çeşitli olan tarım faaliyetlerinin biteceğini düşünüyor.
Bölge halkı maden sahalarında açılan sondaj kuyuları sebebiyle tarımda kullandıkları suyun azaldığını belirterek bu durumun kendilerini tarımı terk etmeye zorladığını belirtiyor. Ayrıca Malatya’da bulunan 354’ü endemik olmak üzere bin 890 bitki türü de maden çalışmaları nedeniyle risk altında bulunmakta.
“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” RAPORU VERİLİYOR
Daha önce “ÇED gerekli değildir” raporu verilen maden bölgeleri ve başvuru sayıları şöyle: “Malatya Merkez: 10, Akçadağ: 110, Arapgir: 34, Arguvan: 29, Battalgazi: 67, Darende: 38, Doğanyol: 4, Doğanşehir: 123, Hekimhan: 72, Kale: 8, Kuluncak: 48, Pütürge: 41, Yazıhan: 43, Yeşilyurt: 223”
Geçtiğimiz hafta Cengiz Holding ve Kolin İnşaat ortaklığıyla İstanbul’da kurulan Satera Elektrik fabrikasında sendikaya üye olan işçilerden 8’i işten atıldı. İşçiler fabrika önünde direniş başlattı.
KILIÇDAROĞLU: DEPREM YARDIMINI BORCUNUZDAN DÜŞECEĞİM
Kamudan aldığı ihalelerle sıkça gündeme gelen Kolin İnşaatın kamu da devam eden 16 projesi bulunuyor. Deprem bağış kampanyasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Dekontları mutlaka saklayın; onları 418 milyar dolarlık borcunuzdan düşeceğim" dediği firmalardan olan Kolin’in proje listesi şöyle;
MİLYAR DOLARLIK İHALELER ALDI
- Sincan-Ankara-Kayaş hattının yeniden inşa edilmesi işi
- Gayrettepe-İstanbul yeni havalimanı metro hattı inşaatı ile elektromekanik sistemlerinin temin, montaj ve işletmeye alma işleri
- Gebze-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi inşaat elektrik ve mekanik sistemler (Marmaray projesi)
- Ankara-İzmir hızlı tren projesi Eşme-Salihli kesimi arası altyapı inşaatı
- Akm (m4) - Kızılay, hattı yapım ve elektromekanik sistemleri temin, montaj ve işletmeye alma işleri
- İstanbul yeni havalimanı - Halkalı metro hattı inşaatı ile elektromekanik sis. temin, montaj ve işlet. alma işleri
- Isparta-Burdur-Karakuyu (hariç) - Goncalı-Denizli hat kesimine ait yol boyu sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemleri yapım işi
- Dudullu-Bostancı metrosu inşaat ve elektromekanik işleri
- Hasançelebi demir madeni sahasında cevher üretilmesi, zenginleştirilmesi, Divriği pelet tesisi harmanlama sahasında teslim edilmesi işi
- Yusufeli-(Artvin-Erzurum) ayrımı, devlet Yusufeli-Sarıgöl il yolu ve (Yusufeli-Sarıgöl) ayrımı arası kesimlerinin yapım işi
- Halkalı-Kapıkule demiryolu hattı Çerkezköy-Kapıkule kesiminin inşası projesi
- Hamzadere barajı sulaması
-Ereğli-İvriz sol sahil sulaması yenileme inşaatı
- Kuzey Marmara doğalgaz depolama tevsi (faz-ııı) projesi
- İstanbul Üniversitesi Hasdal yerleşkesi 1. etap hastane binası inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi
- Aydın 950 yataklı şehir hastanesi (devlet hastanesi) yapımı
- Ayrıca yapımı tamamlanan İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Filyos Limanı ve pek çok HES projesinin ihalesini de Kolin İnşaat almıştı.