GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen Gayrimenkul Zirvesi'nde tv100'e özel önemli açıklamalarda bulundu. Kalyoncu, dar gelirliler için sosyal konut projesine ilişkin "Bu konunun çözümünü yalnızca kamuya bırakmayalım. Biz de elimizi taşın altına koyalım" ifadelerini kullandı. Kalyoncu kira zamları için getirdikleri çözüm önerilerini de paylaştı.
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu Gayrimenkul Zirvesi'nde tv100 canlı yayınına konuk oldu. Serap Belovacıklı'nın sorularını yanıtlayan Kalyoncu dar gelirlilere yönelik sosyal konut projesine ilişkin "Bugünün cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin temel atma gününe denk gelmesi bizleri ayrıca heyecanlandırdı. Bu problemin çözümünü sadece kamuya bırakmayalım biz de elimizi taşın altına koyalım, toplumsal menfaatleri önceleyelim" dedi.
2000 yılından bu yana gerçekleştirilen zirvede tv100'e özel açıklamasında Kalyoncu şu ifadeleri kullandı:
Gayrimenkul geliştirme sürecinde en büyük maliyet arsa. Türkiye'de arsa toplam maliyetin yüzde 50'si. Bunu Avrupalı insanlarla konuştuğumuzda çok şaşırıyorlar. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 20. Bizim sistemimiz üreteni çalışanı değiş arsa sahibini ödüllendiriyor. Bizim modelimiz satmaya yönelik değil kiraya vermeye yönelik. Bu sayede Türkiye'de kurumsal şirketlerin sahip oldukları kiralık ev portföyü oluşacak.
Kiracılar malesef ev sahiplerinin ne düşündüğünü bilemiyor. Toplumsal ilişkiye de yeni bir paradigma getiriyoruz biz. Artık arsa maliyetinden dolayı erişilebilirlik mümkün değil. Böyle sosyal etkisi düşük olan alanlar yerine biz bu gücü buraya kanalize edelim ve çok hızlı bir şekilde bunları biz özellikle büyük şehirler için üretebiliriz diye düşünüyorum. En büyük arsa sahibi devlet. Eğer bu arsalar doğru bir planlamayla doğru yerlerde bu sürece katılırsa erişilebilir kiralık konutlar üretilebilir.
Bu denenmemiş bir şey. O yüzden şu anda detayları konuşuluyor. Örneğin; eğer kiracı kirasını ödemezse görevli şirketin özel sektörün kira toplama riskini nasıl yönetebiliriz? Onun sigortalanması gibi teknik detaylar da var. Bu süreçleri şu anda yaşıyoruz. Umarız bunu çözeriz. Bizim için mühim olan ilk örneği çok hızlı bir şekilde ortaya koymak ve test etmek. Bu sayede de ölçeklenebilir mi, ölçeklenemez mi bunu hızlı bir şekilde görmek istiyoruz.