KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ise paketin konut fiyatlarındaki artışa çözüm olamayacağını aksine fiyatların daha da artacağını ifade etti. Konut üretim malzemelerini ucuzlatacak sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Kurt, paketin detaylarını değerlendirdi.
Kurt, “Birinci pakette, ilk defa tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanıyor, ancak bu koşullarda krizi derinleştirmekten başka katkısı olamaz. Pandemi döneminde konut satışını canlandırmak için yapılan teşvikler üretim alanında yapılsaydı kriz bu denli hissedilmeyecekti” dedi.
ALİ KURT’TAN ÖNEMLİ UYARILAR
Aylık 0,89 faizli konut kredisi içeren ve konut değeri 2 milyon lira ile sınırlı olan paket ile döviz ve altın varlıkların TL’ye dönüşmesinin hedeflendiğine dikkat çeken Kurt, “Kredi oranlarında düşüş konut alım talebini artıracaktır. Ancak yeterli arz olmadığı için bu defa konut fiyatlarını artıracaktır. Cumhurbaşkanı’nın açıklaması sonrası bazı konut satış sitelerinde konut fiyatları artırıldı” diye konuştu.
“KONUT ENFLASYONU SABİT KALMALI”
Mayıs ayı başı itibariyle asgari yüzde 40'ı tamamlanmış, asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık ayrılan kaynakla ilgili olarak Kurt, “İnşaat girdileri (enflasyon) sabit kalmadığı sürece kaynak aktarmak çözüm değil. 20 milyar kaynak bugün 20 bin konutun tamamlanmasını sağlayabilir. Ancak enflasyon artışına bağlı olarak yıllara yaygın işte 10 bin konutu ancak tamamlanabilir” dedi.
Kurt, “Enflasyon sabit olmadığı sürece küçük ölçekli müteahhitlere uygun kredi vermek çözüm değil. İnşaat sürecince maliyet arttığı için bu defa maliyetin altında satamayacağı için fiyat artıracaktır. Veya yasal olmayan yoldan satış gerçekleştirecektir. Dolaylı fiyat artışı olacaktır” diyerek Konut enflasyonun sabit tutulmadan atılacak adımların krizi daha da derinleştireceği yönünde uyarıda bulundu.