Kimlik yoksa cep telefonu ve bilgisayar da yok!

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde iletişimi sağlayan elektronik eşyaları kimlik ibrazıyla satın alma zorunluluğu getirildi.

Google Haberlere Abone ol
Kimlik yoksa cep telefonu ve bilgisayar da yok!

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) resmi yayın organlarından Global Times'ın haberine göre, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde iletişim sağlayan cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik eşyaların kimlikle satın alınması zorunluluğu getirildi.



Elektronik mağazaların sistemlerine, bilgi depolama ve yayma gibi özelliklere sahip elektronik eşyaları satın alan şahıslar ve aldıkları ürün bilgilerine güvenlik güçlerinin erişebileceği bir yazılımın yükleneceği kaydedildi.



Daha önce bu özelliklerde satılan ikinci el elektronik eşyaların eski ve yeni şahıs bilgilerinin kontrol edilerek polis veri tabanına kaydettirilmesi istenirken, kayıtların sürekli güncelleneceği ve en az iki yıl veri tabanında kalması gerektiğini belirtildi.



Kaydı olmayan ikinci el ürünlerin kullanılmasının "kesinlikle yasak" olduğu açıklandı. Ayrıca, yeni kural çerçevesinde mağazalara güvenlik kamerası kurulması ve kamera kayıtlarının 30 gün saklanması zorunluluğu getirildi.



Bu yasağın getirilme amacının, Pekin yönetiminin ''zararlı ve aşırı'' olarak gördüğü fikirlerin bölgede insanlar arasında yayılmasını engellemek olduğu ifade edildi.



Diğer yandan iki hafta önce, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde havai fişeklerin kimlik gösterilerek satılması kuralı getirilmişti. Bu kuralla amaçlananın, "saldırgan" olarak nitelendirilen kişilerin havai fişeklerden patlayıcı madde yapmasını engellemek olduğu açıklanmıştı.



Çin, son dönemde bölgedeki önlemleri artırırken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi başta olmak üzere ülkenin bazı yerlerinde patlama ve bıçaklı saldırı gibi olaylar Pekin yönetimi tarafından doğrudan "radikal gruplar" ile ilişkilendiriliyor, ancak yaşanan birçok olayla ilgili net bilgi verilmiyor.



Ülkede geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler bölgede "güvenlik gerekçeleri" nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamıyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin