Kılıçdaroğlu'ndan üniversite öğrencilerine burs vaadi: Devlet gençlere karşı tefecilik yapmaz. Bunu kaldıracağız

Gençlik İstihdam Çalıştayı’na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sosyal devlette bir üniversite öğrencisi kamudan yardım oluyorsa sigortalı bir işi olmadığı sürece ondan paranın istenmesi doğru değildir, bunu kaldıracağız. Devlet gençlere karşı tefecilik yapmaz. Bunu kaldıracağız." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu'ndan üniversite öğrencilerine burs vaadi: Devlet gençlere karşı tefecilik yapmaz. Bunu kaldıracağız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genç İstihdam Çalıştayı'na katıldı. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki çalıştaya Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik ve CHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkan Cem Aydın katıldı.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Çözüm konusunda hak bana bir yetki verdiyse ben o yetkimi sorunu yaşayanı dinleyerek kullanmayalım. Sorunlarınız var biliyorum. Çoğunuz güvencesiz çalışıyor bunu da biliyorum. Bir anne ve baba için evladının işsiz kalmasının ne kadar derin bir acı olduğunun da farkındayım. Bunu yaşayan yakınlarım, akrabalarım, dostlarım var. İçinde bulunduğunuz tabloyu sizin kadar acı yaşamasam bile farkındayım.

Biz içinde yaşadığımız bu buhrandan Türkiye nasıl çıkabilir ve biz bu stratejiyi doğru ortaya koyarsak sadece sizin için değil gelecek nesiller içinde sağlıklı ve tutarlı bir çözümü üretmiş oluruz. Gördüğüm en temel sorun gençler özgürce yaşamak istiyorlar. Düşüncelerine bir başkasının müdahale etmesini istemiyorlar. Rahatlıkla sosyal medyada siyaset kurumuna eleştiriler yapmak istiyorlar. Bir siyasetçinin alkışa değil sağlıklı ve tutarlı eleştiriye ihtiyacı vardır. Bizim fark edemediğimizi gençler fark edebilirler. Gençlerin siyaset kurumuna yönelik eleştirilerinin bizim açımızdan ne kadar değerli olduğunun farkında varmalıyız. Sizlerin eleştirileri bizim dikkate almamız gereken birer öneri olduğunu unutmamız gerekiyor.

4 AYAKLI STRATEJİYİ UYGULAMAK ZORUNDAYIZ

Peki nasıl bir strateji ile Türkiye'yi bu buhrandan çıkarabiliriz? 4 ayaklı stratejiyi uygulamak zorundayız. Buna sizlerin destek vermesi lazım. Bunun birinci ayağı demokrasidir, düşünce özgürlüğü, yargı bağımsızlıdır. Düşünceyi ifade özgürlüğü yoksa hiçbir sorunu tartışamayız. Yargı bağımsız olmalı ki talimat verilmesin. Bunlar olmadığı taktirde ülkeyi büyütemezsiniz. İstihdam yaratamazsınız. Var olan gençleri güvencesiz bırakırsanız geleceklerini yurt dışında aramaya başlarlar.

Demokrasi aynı zamanda devlette liyakat demektir. İşi ehline vermek demektir. Torpile son vermek demektir. Üniversite sınavında başarılı sonuçlar elde edip mezun olup, KPSS'de güzel sonuçlar elde edip mülakatta eleniyorsa bir kişi hepimizin oturup düşünmesi lazım. Bu düzeni değiştirmemiz gerekiyor. Çarpık bir düzende ülkeyi büyütemezsiniz. Demokrasi aynı zamanda can ve mal güvenliği demektir. Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir yerde bir toplum sınıf atlayamaz. Tutarlı, sorgulayıcı bir eğitim yapılamaz. Önce demokrasi.

 

Devlet gençlere karşı tefecilik yapmaz.

İkinci ayak, Türkiye'nin üretmesi lazım. Üretirseniz güçlüsünüz, dünyada saygınlığınız olur. Üretim sadece fabrikada mal üretmek değildir. Tarlada, hizmet sektöründe üreteceksiniz, edebiyatta üreteceksiniz. Ülkeyi saygın kılacaksınız. Bu ancak düşünceyi ifade özgürlüğünün olduğu ülkelerde olabilir. Sansür düşünceyi kısıtlamadır. Üretmek aynı zamanda ekonomik bağımsızlığın temel noktasıdır. Katma değeri yüksek ürün üretemiyorsanız dünyada söz sahibi olamazsınız. Acaba Türkiye katma değeri yüksek ürün üretmekte dünya sıralamasında nerelerdedir? En diptedir. Üniversiteleri baskı altında olan bir ülkede katma değeri yüksek ürün üretilemez.

Güçlü bir sosyal devleti inşa etmek zorundasınız. İşsizler ordusu nedir? Gerçek anlamda sosyal devlet değiliz o zaman biz. Eğer milyonlarca gencimiz işsizse sosyal devlet görevini yerine getirmiyor demektir. Sosyal devlet hiç kimsenin aç ve açıkta kalmadığı bir devlet demektir. Üniversiteyi bitiren bir gencin babasından, annesinden harçlık istemesi, arkadaşlarıyla buluşamaması.... Benim sorumluluğum sizlerden fazla farkındayım ama sizin de sorumluluğunuz var. Sosyal devlette bir üniversite öğrencisi kamudan yardım oluyorsa sigortalı bir işi olmadığı sürece ondan paranın istenmesi doğru değildir, bunu kaldıracağız. Devlet gençlere karşı tefecilik yapmaz. Bunu kaldıracağız. Ancak bir işe girer, sigortalı olarak çalışır, asgari ücretin üzerinden bir gelir elde ederse o zaman taksitle ana parayı alırsınız. Asgari ücretle başladıysa hangi parayı isteyeceksiniz?

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin