Lavrov, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı 17 Temmuz’dan sonra yeniden uzatmak için ortada bir neden görmediğini söyledi.
Batı ülkelerini anlaşmaya uymamakla suçlayan Lavrov, bununla birlikte ülkesinin yoksul ülkelere tahıl ihracatının devam edeceği yolunda güvence verdi.
Başta İngiltere ve ABD olmak üzere Batı ülkelerinin anlaşmayla ilgili tavrının çok “çirkin” olduğu görüşünü dile getiren Lavrov, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattına bu ay başı düzenlenen saldırıdan dolayı Ukrayna yönetimini bir kez daha sorumlu tutarak, bu sabotajın tahıl anlaşmasının sonunu getirebileceği imasında bulundu.
Rusya, Ukraynalı sabotaj ve keşif grubunun Harkov bölgesi yakınlarında Tolyatti-Odessa amonyak boru hattını havaya uçurduğunu iddia ediyor.
Lavrov, “Karadeniz tahıl anlaşması girişimini sürdürmek isteyenlerin şimdi ne tür gerekçeler sunabileceklerini anlamıyorum.” dedi.
Tahıl anlaşmasının yürürlükten kalkması durumunda, Rusya'nın masrafları Moskova'ya ait olmak üzere dünyanın fakir ülkelerine tahıl sevkiyatı yapabileceği güvencesi veren Lavrov, “Karadeniz Tahıl Anlaşması yürürlükten kalkarsa, yoksul ülkelere, masrafları bize ait olmak üzere, aynı miktarda veya daha fazla tahıl sevkiyatını ücretsiz olarak sağlayacağız.” dedi.
Karadeniz Tahıl Anlaşması, BM ve Türkiye’nin girişimiyle geçen yıl temmuz ayında belirli aralıklarla uzatılmak üzere uygulamaya sokulmuştu.
Ukrayna’nın üç limanında yurt dışına tahıl ve gübre ihracatına olanak sağlayan anlaşma, şu ana kadar üç kez uzatıldı.